Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

Перехід на ринкові механізми визначення валютного курсу вже дає свої позитивні результати, - О. Дубілет

Найближчим часом банкіри очікують зміцнення курсу гривні щодо долара і євро завдяки підтримці МВФ, Світового банку, Єврокомісії та інших міжнародних організацій, а також завдяки активним діям, вжитим Національним банком. Про це повідомив голова правління ПриватБанку Олександр Дубілет. Повідомили в банку.

За його словами, виконання основних вимог МВФ для отримання багатомільярдної фінансової підтримки забезпечить приплив валюти на внутрішній ринок і відкриє шлях до подальших економічних реформ.

Крім того, банкіри відзначають, що важливим фактором для зміцнення гривні також є рішучі дії НБУ з видавлювання з ринку банків, які займалися "сірими" операціями з відмивання грошей. Усунення спекулятивної навантаження і боротьба з конвертаційними центрами сприятливо позначаться на економіці країни.

"Незважаючи на жорсткий пресинг щодо керівництва Нацбанку з боку представників так званих "смітників", банків, які займалися не обслуговуванням клієнтів, а переведенням в готівку і конвертацією тіньових капіталів, кваліфіковані дії регулятора на ринку дозволили закласти фундамент для здорового росту економіки, - зазначив керівник найбільшого українського банку. - Активна позиція щодо спекулянтів створює передумови для зміцнення курсу гривні не адміністративними, а ринковими методами".

На думку Олександра Дубілета, перехід на ринкові механізми визначення валютного курсу в Україні вже дає свої позитивні результати. В результаті припинення адміністративного тиску на ринок багато підприємств-експортерів змогли відновити виробництво і поставки на зовнішні ринки і вже почали заводити валюту в Україну.

"Останні роки курс долара штучно утримувався, що створювало у звичайних громадян ілюзію стабільності, а насправді негативно впливало на економіку і виробництво, - вважає Олександр Дубілет. - Сьогодні у нас є дорбрий шанс зробити рентабельним виробництво товарів і послуг на експорт, що пожвавить економіку в цілому". 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ