Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Мінімальні обороти на міжбанку - ознака спекуляцій – Сугоняко

Значне зменшення обсягу торгів на міжбанку у поєднанні із завищеним курсом долара є ознакою валютних спекуляцій - завив в ефірі програми «Національний інтерес» на телеканалі БТБ президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко.

«При мінімальних оборотах торгів на міжбанку, які стали в три рази меншими, ніж зазвичай, хтось виходить на торги і пропонує ціну (долара) по 13 грн, ще б хтось вийшов і по 17 грн запропонував, і це було б засвідчено. Але хто буде купувати? Які обсяги покупок? Може там і покупок не було. Але курс накрутили, знаючи, що він завтра буде нижчий. Можливо, що на це і працювали окремі банки. І треба з’ясувати, хто і чому це робив, і карати, якщо це мало місце. Тому що люди то панікували», - сказав Сугоняко.

«Я вважаю, що тут явно не допрацьовують вищі керівники держави, які знають набагато більше деталей та нюансів, ніж ми з вами. Вони мали б виступати перед громадянами, щоб подати правдивий сигнал про реальний стан справ. Сказати: я знаю, що реально курс такий-то, а не 13 грн чи більше! Тож треба дивитися, щоб було видно будь-які дії, що чи завищують курс, чи знижують його нижче економічно обґрунтованої позначки. Ми мусимо знати, що курс має бути таким, який він є з точки зору національного інтересу. Він має бути правдивим і економічно обґрунтованим. А дезінформація суспільства є злочином, за який мають нести покарання всі, хто дестабілізує ситуацію», - підсумував експерт.

Нагадаємо, що НБУ відключив 14 банків від системи підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку, наразі триває перевірка їхньої діяльності. Також керівництво НБУ не виключає, що частина з них буде позбавлена ліцензій.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ