Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Збереження золотовалютних резервів могло б забезпечити вже сьогодні курс 10,5 грн - Сугоняко

Якби золотовалютні резерви НБУ не витрачалися у великих обсягах на підтримку курсу гривні, Україні вдалося б уникнути її надмірної девальвації, вважає президент Асоціації українських банків (АУБ) Олександр Сугоняко. І вже зараз ми могли б мати той курс долара, що закладено в держбюджеті на 2014 рік - 10,5 грн, - сказав він в програмі «Національний інтерес» на телеканалі БТБ.

«З моєї точки зору, курс долара, що записаний в бюджеті на 2014 рік - 10,5 грн - це той курс, який приблизно має бути, плюс-мінус 5%, - сказав Сугоняко. - Але на той показник курсу, який є зараз, впливають різні чинники. В першу чергу, ми маємо знати, що ми купуємо більше, ніж продаємо. Але за перші два місяці цього року ми маємо менше негативне сальдо по товаром і послугам, ніж за перші 2 місяці 2013 року. Але є ще один показник, який впливає на курс, - це кількість доларів, які зайшло та вийшли з держави. Так от тут показник є негативним - мінус 6 млрд за 2 місяці 2014 року. Тобто якби у нас на сьогодні (у золотовалютних резервах НБУ) було не 15 млрд доларів, а 25 млрд, як було ще три місяці тому, я переконаний, що курс долара 10,5 грн, а може й трошки менше, у нас був би вже зараз. Тобто, по великому рахунку, ця ситуація дестабілізує», - сказав Сугоняко.

Також експерт наголосив, що відіграє свою роль і невизначеність із позиками від МВФ та інших міжнародних фінансових структур. «Буде МВФ давати, чи не буде… От Голова НБУ привіз надію, що не сьогодні-завтра буде цей перший транш від МВФ на 3 млрд доларів, потім із США та ЄС тощо. Це те, що нам потрібно сьогодні, виходячи з короткострокової мети забезпечення макроекономічної стабільності», - підсумував Сугоняко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ