Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Велика Субота. Християни світу згадують Зшестя Христа у Пекло та порятунок душ померлих

Сьогодні, 19 квітня, у христинян східного обряду Велика Субота.

Велика субота, Страсна субота — субота страсного тижня, присвячена спогаду про перебування Ісуса Христа у гробі і Зішестя його в пекло для рятування душ померлих, а також готуванню до Великодніх торжеств, що святкуються у ніч із суботи на неділю.

У Католицькій церкві Велика субота - останній день пасхального тридення. Це день тиші, коли віруючі моляться й міркують про таємницю Спасіння. У цей день не відбувається літургії, іноді в церквах привселюдно читається Літургія годин. Також у цей день відбувається освячення великодньої їжі. Урочисте великоднє богослужіння, надвечір Великодня. починають зазвичай опівночі (іноді раніше).

У православних на заутрені Великої Суботи плащаниця обноситься навколо храму, підноситься до відкритих царських воріт і повертається на "гробницю" посередині храму. Літургія у цей день буває пізніше, ніж звичайно, і з'єднується з вечірнею. На службі читаються п'ятнадцять паремій, що оповідають про старозаповітні пророцтва про спасіння людей хресною смертю Спасителя.

Незадовго до півночі у всіх храмах служиться всеношна, на якій плащаницю несуть у вівтар і покладають на престол.

Великодню заутреню, урочисте богослужіння, присвячене воскресінню Христа, звичайно починають опівночі

Протягом Великої Суботи в храмах часто відбувається освячення великодньої їжі - яєць, пасок.

Також сьогодні, 19 квітня, десятки тисяч християн з усього світу зберуться на вулицях Старого Єрусалиму, щоб стати учасниками і свідками церемонії сходження Благодатного вогню, який щорічно з'являється за молитвами православних напередодні Великодня у храмі Гробу Господнього.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ