Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Кримінал

Генпрокуратура завела нові справи на Пшонку

Головне слідче управління Генеральної прокуратури України розслідує кримінальні провадження щодо колишнього генпрокурора Віктора Пшонки стосовно привласнення бюджетних коштів в особливо великих розмірах, зловживання владою та хабарництво.

Як повідомляє у середу прес-служба Генпрокуратури, до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про здійснення В.Пшонкою кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем), ч. 4 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди посадовою особою) і ч. 3 ст. 369-2 (зловживання впливом) Кримінального кодексу України.

Зокрема, екс-генпрокурору інкримінують заволодіння у 2010-2014 рр. бюджетними коштами в особливо великих розмірах, виділених на будівництво нової будівлі Генпрокуратури України.

Окрім того, одне з проваджень стосується отримання В.Пшонкою за попередньою змовою зі своїм сином - народним депутатом України Артемом Пшонкою - неправомірної вигоди для себе та членів своєї сім'ї за непритягнення осіб до встановленої законом кримінальної відповідальності.

Вищевказані особи також отримували неправомірну вигоду за відкриття замовних кримінальних проваджень, зміну запобіжного заходу з утримання під вартою на менш суворий, незаконний арешт майна для його подальшого скасування за винагороду, проведення обшуків з метою залякування, прикриття незаконного бізнесу, а також сприяння рейдерським захопленням підприємств.

У зазначених кримінальних процесах триває досудове розслідування. Головне слідче управління Генпрокуратури проводить першочергові слідчі дії.

Раніше у квітні Генпрокуратура України відкрила кримінальне провадження щодо Пшонки за фактом зловживання владою або службовим становищем: встановлено, що він, проявляючи умисну бездіяльність в інтересах Віктора Януковича і діючи в особистих інтересах, спрямовував роботу органів на незаконну протидію мирним протестам у Києві з листопада по лютий 2013 2014 року. Слідство також з'ясовує факти умисної неналежної організації Пшонкою розслідування правопорушень проти мирних мітингувальників на Майдані Незалежності в Києві, що призвело до притягнення винних осіб до відповідальності.

DT.UA

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ