Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Прокуратура відновила розслідування дій працівників міліції під час аварії в Жовківському районі

Рішення закрити провадження за фактом залишення працівниками міліції в небезпеці учасників ДТП селі Нова-Кам’янка Жовківського району скасоване. Про це повідомив прокурор Львівської області Володимир Гураль у зверненні до Люстраційного Комітету Майдану Львівщини, яке опубліковане на сайті прокуратури області.

В зверненні прокурора сказано наступне:

«Прокуратурою Львівської області перевірено інформацію, озвучену 11 квітня поточного року в програмі «Люстрація», щодо розслідування кримінального провадження за фактом дорожньо-транспортної пригоди, яка трапилась в с.Нова-Кам’янка Жовківського району.

Інформую громадськість про те, що рішення про закриття провадження за фактом залишення працівниками міліції в небезпеці учасників ДТП скасовано.

Додатково зазначу, що слідчим відділом прокуратури Львівської області проводилося досудове розслідування за фактом дорожньо-транспортної пригоди на автодорозі сполученням с. Нова-Кам’янка – хутір Березина Жовківського району в ніч на 07.05.2013, під час якої відбулось зіткнення автомобіля та мотоцикла. Внаслідок ДТП водій і пасажир мотоцикла, а також пасажир автомобіля від отриманих тілесних ушкоджень померли.

Прокуратурою в межах розслідування досліджено причини настання дорожньо-транспортної пригоди, встановлено його винуватців, а також перевірено законність дій працівників ДАІ, якими здійснювалось переслідування автомобіля.

Відтак встановлено, що ДТП трапилось внаслідок дій неповнолітнього водія мотоцикла, який, не маючи посвідчення водія, достатніх навиків керування транспортним засобом, в порушення п.п. 10.1, 11.3 «Правил дорожнього руху», здійснив виїзд на смугу зустрічного руху, де зіткнувся з автомобілем. Зазначені обставини підтверджено висновками проведених у провадженні експертиз. З урахуванням того, що винуватець ДТП не досяг віку, з якого настає кримінальна відповідальність за ст. 286 КК України, а відтак, не міг бути суб’єктом вказаного кримінального правопорушення, 18.11.2013 слідчим у провадженні прийнято рішення про його закриття на підставі п.2 ч.1 ст. 284 КПК України.

Законність прийнятого органом досудового розслідування рішення підтверджено судами районної та апеляційної інстанцій, якими здійснювався розгляд скарги потерпілих на вказану вище постанову.

Окрім цього, розслідуванням підтверджено неправомірні дії працівника відділу дорожньо-патрульної служби ДАІ Жовківського РВ ГУ МВС України у Львівській області Рутковського І.С., який, будучи водієм службового автомобіля, порушив нормативні документи МВС України, перевищивши свої службові повноваження при переслідуванні автомобіля, а в подальшому, після дорожньо-транспортної пригоди, покинув місце події, не забезпечивши виклик швидкої медичної допомоги та охорону місця дорожньо-транспортної пригоди. Такі його дії кваліфіковані за ч. 1 ст. 365 КК України (перевищення службових повноважень).

19.11.2013 за вироком Жовківського районного суду Рутковському І.С. призначено покарання у вигляді 2 років виправних робіт з відрахуванням в дохід держави заробітку у розмірі 20 відсотків із суми його заробітку з позбавленням права обіймати посади, пов’язані із здійсненням функцій представників влади в правоохоронних органах на строк 3 роки зі штрафом у розмірі 250 неподаткових мінімумів доходів громадян.

Разом з тим, з урахуванням інформації, висвітленої під час програми «Люстрація», прокуратурою Львівської області скасовано рішення про закриття кримінального провадження стосовно працівників відділу дорожньо-патрульної служби ДАІ Жовківського РВ ГУ МВС України у Львівській області за фактом залишення учасників ДТП в небезпеці. На даний час, організовано подальше проведення досудового розслідування за вказаним фактом, під час якого буде забезпечено повне та об’єктивне дослідження наведених обставин та прийняття законного рішення».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ