Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

На зміцнення гривні впливає рівень депозитних ставок і стабільність у регіонах України - міжнародний експерт

Укріплення гривні, яке відбулося останнім часом, зумовлено зростанням базових депозитних ставок, а також певним спадом напруги у регіонах України, вважає Ліліт Геворгян (Lilit Gevorgyan), старший аналітик компанії IHS (Велика Британія). Наразі на ситуацію суттєво впливають як економічний, так і політичний фактори, і тут важко знайти універсальний рецепт, - сказала вона в ексклюзивному інтерв’ю журналістам телеканалу БТБ.

«Більшість проблем (із валютою), які ми бачили, пов’язані із неспокійною політичною та військовою ситуацією. Тож якщо ви, приміром, отримали хороші новини із Женеви, це може мати позитивний вплив на обмінний курс, призупиняється відтік капіталу. Зростання відсоткових ставок (по депозитам - Ред.) може стати сигналом для інвесторів, які тримають кошти у банках, - не забирати звідти гроші. Адже завдяки зростанню ставок вони зможуть отримати більше за ту ж суму», - сказала Геворгян.

Разом з тим Ліліт Геворгян зауважила, що те, наскільки мирно пройдуть президентські вибори - перший фактор, на який треба зважати, коли йдеться про стабілізацію гривні.

«Крім того Україні важливо отримати реально дієвий Уряд. Також потрібна деескалація, нормалізація відносин із Росією, важливо, щоб проблема постачання газу була цілком залагоджена. І нарешті МВФ повинен запустити програму підтримки. Саме такими сьогодні є основні фактори (стабілізації гривні)», - сказала вона.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ