Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Імпортні ліки дорожчають через підвищення курсу валюти - експерт

Змінення ціни на імпортні ліки випливає із зміни курсу валюти, тому підвищення курсу долара неминуче призводить до подорожчання, говорить виконавчий директор Асоціації міжнародних фармацевтичних виробників Володимир Ігнатов. Хоча іноземні виробники і ведуть дуже стабільну цінову політику, проблеми виникають із вартістю препаратів в гривнях, коефіцієнтами і націнками, - сказав він в ефірі програми «Приватний інтерес» на телеканалі БТБ.

«На жаль, треба відзначити, що ціни на імпортні препарати будуть зростати. Вони вже зросли приблизно на 20% з лишком, і це тільки початок. Адже вийшло так, що Уряд ще ввів ПДВ на лікарські засоби, про це теж не можна забувати. І ми отримали ще додатково 7% ПДВ. Це вже стосується як імпортних, так і вітчизняних ліків. Для локального виробника, теоретично, частина цього ПДВ буде компенсована затратами, що входять. Адже все, що вони купляють для виробництва, має у своїй собівартості ПДВ. І оскільки собівартість (складає) близько 30-50%, то всі витрати, які є, вони обкладені за ставкою 20%, і будуть нібито компенсуватися 7% ПДВ під час реалізації кінцевої продукції. Подивимось, що з цього вийде, хоча навряд чи все компенсується. Проте 2-3% приросту в ціні локальних препаратів, напевно, це не так критично», - сказав Ігнатов.

Водночас експерт зауважив, що у разі, якщо курс долара до гривні знизиться, ціни на ліки також будуть адекватно реагувати на ці тенденції. «На дорогі препарати, що мають короткий курс обігу і якими аптеки зазвичай не кредитуються на довгий термін, ціна зміниться за лічені дні. Для препаратів, що постачаються в аптеки в кредит, і терміни кредитування тут можуть бути і 30, і 45 днів, цей лаг може бути довшим», - зазначив Ігнатов.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ