Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Державний статус російській мові лише нашкодить, - науковець

Ніщо не так не шкодить російські мові в Україні, як прагнення надати їй статусу державної. Таку думку сьогодні, 23 квітня, в ефірі Громадського Інтернет-телебачення Львівського прес-клубу висловив Ярослав Гарасим, професор, декан філологічного факультету ЛНУ ім. І.Франка.

За його словами, мова має багато функцій, а не тільки комунікативну, мова – це ще й носій певної культури.

«Культура може розвиватися тільки у вільних умовах. Якщо ж чиниться тиск, особливо тиск, інспірований сусідньою державно, це викликає спротив. Поступово ми з набуттям стабільності, може, після президентських чи парламентських виборів, перезавантаження влади, ми маємо повернути це питання з в культурну площину з політики», - сказав він.

На думку науковця, має бути принципова позиція української влади, вони мають чітко задекларувати: якщо проблема російської мови є, ми пропонуємо вирішення, приміром, закон про застосування мов, з тою умовою, що державною мовою залишається українська.

«Місія ОБСЄ визнала, що жодних  утисків російської в Україні немає. Путін хоче звести російську мову до єдиної функції – окупаційної. Путін запровадив іспити для заробітчан, а у нас досі чомусь в законах немає обов’язкового знання державної мови», – додав він.

Ярослав Гарасим також повідомив, що українська і білоруська мови – єдині в Європі не мають міжнародної стандартизації.

«У нас навіть немає стандартних вимог для знання мови. Львівський університет вже розробив ці стандарти. Але три роки вони не запроваджувалися, зрозуміло чому: міністром освіти був Табачник. Думаю, впродовж трьох місяців ми запровадимо це законодавчо. Питання вже обговорюється в Кабміні. Відтак, щонайпізніше до кінця року ми запровадимо стандартизацію української мови для іноземців», – сподівається він. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ