Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

На Львівщині мешкає майже 9 тис. постраждалих від Чорнобильської аварії

26 квітня – ДеньЧорнобильськоїтрагедії. Цятрагедіязабралажиттябагатьохлюдей, завдалашкодиздоров’юмільйонівукраїнців. Її наслідки будуть ще довго відчувати на собі майбутні покоління.Кількість потерпілого населення від наслідків аварії на ЧАЕС станом на 01.01.2014р. у Львівській області становить 8 837 осіб, повідомила прес-служба Львівської ОДА.

На диспансерному обліку  в медичних закладах області знаходяться 7506 потерпілих від наслідків аварії на ЧАЕС, з них дорослих –5702, дітей та підлітків -  1804. Ліквідаторів – 3970 (52,9%); евакуйованих – 614 (8,2%); переселених – 1118 (14,9%).

У період 1986-1988 років  878 медичних працівників були скеровані на ліквідацію наслідків Чорнобильської аварії у Поліський, Бородянський, Іванківський райони Київської області. Проте статус ліквідаторів мають тільки 112 медичних працівників.

На Львівщині, для посилення уваги до проблем постраждалих громадян діє «Комплексна обласна програма соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи на 2012-2014 роки».

Розпорядженням голови ЛОДА від 10 лютого 2012 року затверджено Порядок надання пільг на медичне обслуговування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Відповідно до цього розпорядження здійснюється пільгове медикаментозне забезпечення і зубопротезування. У 2014 році на ці витрати передбачено 1 млн. 108 тис. грн. Розпорядником коштів є Департамент соціального захисту.

Медико-санітарна допомога потерпілому населенню надається наступними лікувальними закладами: обласним спеціалізованим диспансером радіаційного захисту населення, 20 центральними районними лікарнями, 7 міськими центральними лікарнями, 10 лікарнями і поліклініками  м. Львова.

Окремим розпорядженням голови Львівської ОДА визначено заклади охорони здоров’я для проведення стаціонарного лікування. Це ліжка у Львівській обласній клінічній лікарні, Львівському обласному госпіталі інвалідів війни та репресованих, Львівському державному онкологічному регіональному лікувально-діагностичному центрі, Львівському регіональному фтизіопульмонологічному клінічному лікувально-діагностичному центрі, 4-й міській клінічній лікарні м.Львова, Львівському обласному державному лікувально-діагностичному кардіологічному центрі, Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі. Всього 150 ліжок.

Консультативно-діагностичну і організаційно-методичну допомогу здійснює обласний спеціалізований диспансер радіаційного захисту населення. Крім того діагностичну та стаціонарну допомогу постраждале населення отримує в обласному діагностичному центрі, в обласному ендокринологічному диспансері, обласній психіатричній лікарні та інших.

Важливе значення в мінімізації наслідків впливу Чорнобильської катастрофи, повинно мати вирішення цілої низки медико-соціальних питань. Це перш за все проведення комплексу реабілітаційних заходів. Впродовж 2013 року проліковано в реабілітаційних відділеннях лікувально-профілактичних закладів області 246 осіб (що становить 4,1%), з них дорослих – 167, дітей – 79, санаторно-курортне лікування отримали 594 потерпілих, з них 452 дорослих і 142 дітей.

У І кварталі 2014 року стаціонарно проліковано 20 хворих, санаторно-курортним лікуванням забезпечено 45 осіб. Зниження числа оздоровлених пов’язане з недостатнім фінансуванням та зменшенням виділених путівок для потерпілих від наслідків аварії на ЧАЕС.

Затверджено перелік аптек, які забезпечують медикаментами за пільговими рецептами громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Для покращення аналізу та контролю призначеного лікування, всі рецепти, виписані лікарями диспансеру, вносяться в комп’ютерну базу даних.

До 28-ї річниці аварії на ЧАЕС оглянуто 87% інвалідів, захворювання яких пов’язано із наслідками аварії на ЧАЕС.

Бригадою лікарів диспансеру радіаційного захисту населення здійснюються кураторські виїзди в райони і міста області, де оглядаються хворі, проводяться ультразвукові обстеження та відбір хворих на дообстеження та лікування у спеціалізованих обласних медзакладах.
Після аварії на ЧАЕС минуло 28 років. Діти і підлітки, які зазнали найбільш значного впливу радіактивного йоду, перейшли до категорії дорослих, тому зараз приділяється особлива увага виявленню раку щитоподібної залози саме серед молодих дорослих пацієнтів.

За науковими прогнозами дія “Чорнобильського йоду” триватиме ще приблизно 10-15 років.

Аналіз медичних наслідків Чорнобильської катастрофи, їх динаміка та прогноз свідчать, що мінімізація цих наслідків та підвищення ефективності медичної допомоги особам, які зазнали радіаційного впливу, не лише зберігають  актуальність, а й стають пріоритетними на найближчі роки.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ