Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Під час профілактичної акції у 64 львів’ян діагностували глаукому

У рамках Всесвітнього дня боротьби з глаукомою управління охорони здоров'я Львівської міської ради з 31 березня до 11 квітня 2014 року провело заходи щодо раннього виявлення і лікування цього захворювання, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Втретє у всіх поліклінічних відділеннях міста провели акцію «Дні раннього виявлення глаукоми». За результатами акції, всього обстежено офтальмологами 4532 особи. Відтак, діагноз «глаукома» вперше було встановлено у 64 пацієнтів.

«Акція хоч і проводиться нашим управлінням не так давно, як усі інші наші профілактичні акції, але має значний результат. За три роки акцентування уваги наших пацієнтів та наших фахівців на цій недузі ми виявили 462 особи з підвищеним очним тиском, з них у 212 підтверджено діагноз глаукома. Тобто, вперше виявлено такий діагноз у 212 осіб. Я вважаю, як для такої непростої патології, це хороший результат. Адже це означає, що ці люди вже виявили патологію і мають шанс вчасно її вилікувати і таким чином покращити якість життя у майбутньому.

Тому ми наполегливо запрошуємо мешканців Львова відвідати свою поліклініку, виміряти внутрішньоочний тиск, тим самим зробивши перший крок для попередження сліпоти. Бо за умови вчасної діагностики, правильного лікування та  виконання усіх рекомендацій офтальмолога зір при глаукомі можна зберегти», - наголошує начальник управління охорони здоров’я Володимир Зуб.

«Зір - найважливіший з п'яти органів чуття, оскільки забезпечує нам 80% інформації про навколишній світ. Недарма, якщо йдеться про щось дуже цінне, кажуть: «Берегти, як зіницю ока». Але ми, зазвичай, не замислюємося, що нашим очам загрожує багато небезпек: комп’ютери, телевізори, нездорова їжа та екологія, стреси, надмір навантаження, очні хвороби. І серед останніх вкрай серйозним захворюванням є глаукома, яка без лікування завершується сліпотою.

Глаукома – це група захворювань органу зору, спільними ознаками яких є підвищення внутрішньоочного тиску, а спільними наслідками - атрофія зорового нерву зі специфічними змінами поля зору.

Хочу наголосити, що глаукома на початкових стадіях протікає безсимптомно і тільки на пізніх стадіях проявляється помітним звуженням поля зору та зниженням гостроти зору, аж до сліпоти», - наголошує головний позаштатний офтальмолог Львова Тетяна Смаль.

«Людина втрачає зір при глаукомі внаслідок атрофії - загибелі зорового нерву. Основною причиною атрофії є підвищення внутрішньоочного тиску. Ось чому так важливо всім особам, старшим 40 років, один раз на рік контролювати рівень внутрішньоочного тиску, а при наявності захворювання - частіше. Якщо ж у людини в роду були випадки глаукоми, є супутня патологія (цукровий діабет, гіпертонічна хвороба, схильність до вазоспазмів, мігрені тощо), протягом тривалого часу вживання кортизонових препаратів, наприклад, у медичних мазях або в астматичних аерозолях, то вона, безперечно, відноситься до групи ризику та повинна бути під пильним наглядом лікаря-офтальмолога.

Згідно з результатами досліджень, практично у всіх регіонах світу серед причин сліпоти друге місце займає глаукома, що підкреслює її соціальну значущість як одного з найбільш інвалідизуючих захворювань. Ймовірність настання сліпоти на одне око через 20 років після виникнення захворювання і початку лікування складає 27%, а на обидва ока - 9%. Якщо внутрішньоочний тиск утримується на високому рівні, то сліпота розвивається через 3 роки», - повідомив завідувач медичного центра «Мікрохірургія ока», професор Ігор Новицький.

Довідка.

У світі зареєстровано 105 млн. хворих на глаукому, серед них понад 12 млн. пацієнтів, сліпих внаслідок глаукоми. Приріст хворих на глаукому складає приблизно 20 млн. осіб протягом 10 років, тобто з кожним роком їх стає більше на 2 мільйони. Динаміка захворюваності на глаукому в Україні характеризується аналогічними тенденціями та є невтішною. Щорічно виявляється 25 тисяч нових випадків захворювання. В Україні 170 тис. людей страждають на цю недугу. Глаукома займає друге місце серед причин сліпоти в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ