Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Розмір місцевих податків повинна визначати влада на місцях - експерт

Забезпечення місцевих громад додатковими ресурсами можна здійснювати через надання владі на місцях права коригувати розмір ставки на певні види податків, вважає заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло. Це питання є надзвичайно важливим, адже наразі рівень місцевих податків забезпечує діяльність місцевих громад трохи більше ніж на 10%, - сказав він в ефірі програми «Національний інтерес» на телеканалі БТБ.

«Левова частка доходів місцевих бюджетів - це податок з доходів фізичних осіб. Проте його ставка визначається з центру - у Податковому кодексі. Тому існує думка про те, що можна перевести цей податок в розряд місцевих, а це означає - забезпечити свободу місцевих органів влади щодо визначення ставки. Можливо, не повністю, але, скажімо, в межах певної «вилки», - сказав Жаліло.

«Подібне ставлення може бути і до визначення ставки податку на прибуток. Сьогодні він цілком перераховується до центрального бюджету (окрім прибутку на доходи комунальних підприємств). Проте можна дати можливість місцевій владі в межах, скажімо, одного-двох відсоткових пунктів варіювати рівень цього податку. Якщо влада вважає, що інвестиційна привабливість території достатня, щоб інвестор сплачував більший податок і не залишав територію, - будь ласка. Якщо вважатиме влада навпаки, що треба знизити податок, аби залучити інвестора і створити робочі місця - теж будь ласка», - вважає експерт.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ