Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Нам бракуватиме 10 млрд кубів газу. Треба думати, де взяти, - експерт

Україна повинна працювати у двох напрямках, одночасно вирішуючи і тактичне завдання забезпечення опалювального сезону, і стратегічне завдання забезпечення власної енергетичної безпеки. Які кроки потрібно зробити, щоб перемогти у газовій війні з Росією, в ефірі програми «Важливо: День» на телеканалі БТБ розповів народний депутат України Олександр Домбровський.

«У нас повинно бути дуже просте завдання у вирішенні стратегічної проблеми: ми повинні мінімум купувати за межами України газу. Не важливо, в якій країні. Тому що економіці країни потрібен дешевий енергетичний ресурс. Другий момент: ми повинні збільшувати внутрішній видобуток газу, максимально можливими темпами. І третя складова: ми повинні швидкими темпами займатися заміщенням природного газу ресурсами, які є. Біомаса, енергетика, альтернативна енергетика. Це технології, які відпрацьовані в Україні. Які працюють, але не промотуються державою. Тоді у нас не буде проблем взагалі. Ми будемо повністю забезпечені власними українськими енергетичними ресурсами », - упевнений Домбровський.

Він зазначив, що для вирішення оперативних завдань Україні необхідно дотримуватися актуальною енергетичної стратегії і забезпечити прозорий внутрішній ринок енергоресурсів.

«Що робити з опалювальним сезоном 2014/15 рр.? Перше: бути чесними перед людьми і тими підприємствами, з якими ми працюємо. У країні немає моделі енергетичного балансу. Ні фундаментального, ні прогностичного. Так само він не прив'язаний до динаміки розвитку країни, наприклад, до ВВП. Ми повинні чітко розуміти, як ми хочемо жити в 2015-2017 році, який приріст ВВП ми хочемо закласти. Будь-яка стратегія - це набір стратегічних правил, критеріїв і показників, які оперативно повинні коректуватися», - сказав Домбровський.

На думку експерта, дефіцит газу для забезпечення опалювального сезону може становити близько 10 млрд кубометрів. Закупити енергоносії можна і у Росії. Але в кожному разі переговори з РФ повинні проходити на паритетних засадах всіх сторін.

«У нас приблизно 20 млрд кубічних метрів газу свого видобутку. У нас 14 млрд газу закачано в сховища. З них приблизно 7 млрд - це технічний газ, подушка, яка повинна бути. Ми розуміємо, що максимум реверсом з Європи ми можемо отримати 14 млрд. У нас дефіцит, за моїми оцінками, становить близько 10 млрд. Ми повинні шукати, де взяти. Звичайно, ми повинні вести діалог з Російською Федерацією. І звичайно, ми зацікавлені в тому, що б у нас були рівні, чесні, не воєнізовані паритетні стосунки», - підсумував Домбровський.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ