Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство  |  Здоров'я

Про здоров’я бійців батальйону «Азов» дбає львівський лікар Степан Середа

1/3
Відомий львівський лікар, керівник Львівського обласного фізкультурно-лікувального диспансеру Степан Середа подався на Схід і нині очолює медичну частину знаменитого батальйону спеціального призначення «Азов», того самого, який відновив українську владу у Маріуполі. У розмові з кореспондентом Гал-інфо він зазначив, що бійці батальйону поступово самі здобувають собі зброю, засоби захисту і готові, якщо знадобиться, покінчити з війною на Донбасі за кілька днів.

За його словами, батальйон «Азов» на 80% складається з мешканців Сходу України, говорять хлопці переважно російською мовою.

«Є також добровольці з Центру і Заходу країни, є навіть росіяни і представники інших національностей, які не згодні із загарбницькою політикою Путіна. Я вражений патріотизмом і бойовим духом хлопців. Всі вони записалися до батальйону добровільно, готові захищати територію України навіть ціною власного життя. Це освічені люди, які знають по кілька мов. Є навіть бійці зі вченими ступенями», - зазначив він.

Після взяття Маріуполя батальйон дислокувався у Бердянську. Добровольці чергували на блокпостах, підтримували порядок. Однак найближчим часом батальйон планують перекинути в інше місце. Куди – таємниця.

«Плани по пересуванню батальйону «Азов» тримають у суворій таємниці. В інших підрозділах були випадки, коли інформація про пересування виходила зовні. На жаль, вони потім потрапляли у засідки. Це коштувало життя бійцям. Наш батальйон діє тишком-нишком: прийшли, взяли Маріуполь, тепер у місті українська влада», - каже він.

Усім необхідним бійців забезпечують переважно благодійники, підприємці, небайдужі люди.

«З медичних препаратів у нас є практично все, що потрібно: перев’язочні матеріали, антибіотики, знеболююче. Бракує  одягу, взуття. Але потрохи завдяки благодійникам отримуємо і це. Нещодавно надійшов вантаж військового одягу з Німеччини», – каже Степан Середа.

Завдяки благодійникам у бійців є навіть автомобілі, які вони власноруч перетворюють на броньовані.

Лікар каже, що автомати в батальйоні мають усі, навіть йому, лікареві, видали пістолет. Про зброю і захист бійці переважно дбають самі. «Вони власним коштом купують або ж десь дістають приціли й інші штукенції до автоматів. Те ж стосується бронежилетів, касок. Чогось надсучасного немає, але кожен намагається дістати якомога новішу каску чи бронежилет вищого ступеня захисту», - додав Степан Середа.

За його словами, бійці «Азову» не надто задоволені ходом АТО і початком переговорів з терористами: «Вони кажуть, що готові покінчити з війною за кілька днів, така можливість є. Але з Києва, певно, видніше. Їхні життя вирішили поберегти, і це, мабуть, правильно». 

Фото - Фейсбук Stepan Sereda

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ