Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Поглибився розрив між Німеччиною і США щодо відношення до Росії та її ролі в дестабілізації України

"Прийняті Радою ЄС і США рішення свідчать про поглиблюється розрив між ключовими європейськими державами (насамперед Німеччиною) і США з питання відношення до Росії та її ролі в дестабілізації України. Але і всередині ЄС відбулося розмежування", про це пише на ФБ російський експерт лілія Шевцова.

Зокрема, вона написала:

"Про САНКЦІЇ ЗАХОДУ ЩОДО РОСІЇ. Прийняті Радою ЄС і США рішення свідчать про таке:

1) Розрив між ключовими європейськими державами (насамперед Німеччиною) і США з питання відношення до Росії та її ролі в дестабілізації України поглиблюється. Але і всередині ЄС відбулося розмежування.

2) Поки європейські лідери змогли втримати Європу в рамках політики "загрози секторальних санкцій". США пішли на м'які секторальні санкції із загрозою їх переходу в більш жорсткий формат. Але і на цій фазі американські санкції вже мають системні наслідки для російської оборонки, енергетичного сектору та банківської системи, що обслуговує газ і нафту.

3) Ще більш значущим є те, що американські санкції спрямовані проти путінської "Сім'ї". Правда удар поки не смертельний, а попереджувальний. Так, Сєчінська Роснефть може продовжувати співпрацювати з Exxon. Але її кредитна лінія обмежена 90 днями!

4) Відмінності в підході до санкцій викликані не тільки особистими поглядами лідерів. Йдеться про різні моделі існування. ЄС системно не готовий до політики стримування і конфронтації, а тим більше з Росією. Немає механізму прийняття жорстких вольових рішень. Лідери працюють в моделі статус кво. Бізнес лобіює інтереси Кремля.

США почали більше замислюватися про девальвацію своєї ролі, і американська система включає механізми стримування. Попередження про можливість прийняття закону про "запобігання російській агресії" і пропозиція Україні, Грузії та Молдові статусу "союзника США" без членства в НАТО - це елементи такого механізму. Поки в рамках тільки попередження - не більше!!!

5) Мабуть, починається нова фаза, якщо м'яке попередження Заходу викличе російську відплату, то почнеться ланцюгова реакція. Зупинити її буде важко. Неясно, якою мірою це розуміє Кремль.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ