Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Сальмонела і дизентерія у продуктах з ринку

У Львові зросла кількість хворих гострими кишковими захворюваннями. Порівняно з минулим роком, показник стрибнув на 16,2% вище. Ймовірними причинами інфікування лікарі вважають недотримання правил особистої гігієни та вживання продуктів, придбаних на львівських ринках. Зважаючи на інтенсивний споживчий потік, найбільша ймовірність значної кількості отруєнь на продуктових ринках міста з великим асортиментом, одним з яких є «Привокзальний».

«На сьогодні спостерігається збільшення кількості хворих на гострі кишкові інфекції, зокрема сальмонельоз – особливо небезпечний для дітей. Велика кількість хворих на кишкові інфекції, спричинені умовно-патогенними збудниками, що нерідко ведуть до надзвичайно тяжких клінічних станів з розвитком зневоднення. Іноді супроводжуються інфекційно-токсичним шоком», – прокоментував Сергій Федоренко, головний лікар Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні.

Відтак зареєстровано три випадки дизентерії, два з яких – у дітей до 17 років, а також 21 випадок інфікування сальмонельозом. Серед дітей, які відвідують дитячі дошкільні заклади, зареєстровано 61 випадок захворювання гастроентероколітами. Серед школярів – 68 випадків.

«Таке збільшення кількості захворювання характеризується сезонністю, оскільки саме в цей період температура повітря зростає. До того ж у закладах громадського харчування іноді порушено технологію приготування страв, а іноді й умови їх зберігання, – інформує Сергій Федоренко. – До нас звертаються хворі, які їхали потягом тривалий час і в умовах відсутності холодильних камер підхопили інфекцію. Тобто під час подорожі теж є загроза серйозно захворіти».

Як найбільш сприятливе середовище для небезпечної інфекції лікар відзначив львівські ринки.

«Хотів би зупинити увагу на продуктах з прилавків ринку – молочних, м’ясних виробах, фруктах. Їх часто зберігають без відповідного холодильного устаткування впродовж дня, тому така покупка може стати особливо небезпечною. Посилено розвиваються мікроорганізми у м’ясі – і м’ясні напівфабрикати, і м’ясо, неналежно приготовлені, є джерелом інфекції. На тих же ринках, в тому числі й стихійних, люди без попередньої термічної обробки куштують продукти, наражаючи себе на кишкові інфекції. Є такі, що люблять куштувати й сирий фарш», – наголосив Сергій Федоренко.

Виявлено окремі причини отруєння львів’ян:

Яйця, які пройшли неповну термічну обробку (стихійний р-к біля ТЦ «Іскра», «Санта-Барбара», «Привокзальний», стихійний ринок на вул. Китайській, р-к «Левандівський», стихійний ринок біля р-ку «Добробут»); десерт «Тірамісу» (одна з піцерій м. Львова); бульйон, студень з курячого м’яса («Левандівський» р-к., Привокзальний р-к, СМ «Скриня», кіоск на р-ку «Княжий»); шашлик, котлети зі свинини, які пройшли неповну термічну обробку (м’ясо свинне – «Винниківський» ринок, гуртовий р-к «Шувар»).

Нагадаємо, що днями директор «Привокзального» ринку Дмитро Ничипуренко у зверненні до голови Конфедерації вільних профспілок України Михайла Волинця назвав ТзОВ «Привокзальний» «соціально небезпечним об’єктом», адже на ринку нема відповідальних за дотримання санітарних, епідеміологічних та інших норм:

– ринок перебуває під впливом «Вільної профспілки «Ринок Привокзальний», яку представляє Оксана Козлова, Надія Сало та Степан Досяк. Робота адміністрації ТзОВ блокується профспілкою ринку, тому там ніхто особливо й не стежить за умовами торгівлі. Це вигідно обидвом сторонам – і профспілці, і торгівцям-м'ясникам. Самі підприємці не зацікавлені у контролі якості. Чим менш якісний продукт за звичною ціною, тим більші заробітки. У лабораторію несуть продукти тільки для того, щоб отримати хоч якийсь документ для торгівлі. Запевняю вас, що далеко не кожна туша тварини потрапляє на аналізи лаборантам.

Міський голова Андрій Садовий йде на поводу в торгівців-м’ясників, які тиснуть на мерію через акції громадської непокори, активно пікетуючи місцеві органи влади. Адже, як свідчить представники адміністрації ТзОВ, вони неодноразово зверталася до міських інстанцій з проханням відреагувати на ситуацію, що склалася на ринку.

Наталія Гроскіна, спеціально для «Вголосу»

Фото astpso.sumy.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ