Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

«Віртуози Львова» відзначають 20-річчя

Академічний камерний оркестр «Віртуози Львова» відзначає 20-річчя, повідомили у Львівській філармонії.

Відзначення свого 20-річчя оркестр розпочав на початку календарного 2014 року. «Віртуози Львова» з нагоди ювілею задекларували кілька цікавих проектів, реалізація яких триває вже  кілька місяців. Для оркестру це подія, яка зобов’язує до активної діяльності. У  рік свого двадцятиріччя  оркестр  у складі двадцяти музикантів відвідає з концертами двадцять   міст та районів Львівської області.

Цьогоріч Академічний камерний оркестр «Віртуози Львова» став ініціатором проведення у  І-го Міжнародного фестивалю «Музика в старому Львові та Кракові». За словами засновника, головного диригента, народного артиста України Сергія Бурка, «фестиваль декларує речі, які пов’язані із  загальноєвропейськими  культурними цінностями і традиціями Львова. Ми повинні думати і дивитись у майбутнє, хоча розуміємо, що теперішня  ситуація в Україні є складною».

Одним із проектів оркестру у рамках 20-річчя стала презентація інструментів колекції скрипкових майстрів – вихованців всесвітньовідомої школи Антоніо Страдіварі – Мирослава, Наталі та Ореста Пуцентеллів у Львові і  на відкритті відомого фестивалю у Польщі в місті Міколув, що стало резонансом для польських мас-медіа. Це також декларує позицію оркестру і формує шкалу цінностей,  презентуючи України у Європі як державу з великими мистецькими і культурними традиціями. Впродовж 20 років дружні творчі стосунки оркестр підтримує з багатьма партнерами. Нещодавно оркестр повернувся із польського міста Буско-Здруй, де був запрошений як фестивальний оркестр для концертів з відомими солістами, виконавцями та диригентами. Зараз триває підготовка до концерних виступів на вже згаданих серпневих фестивалях у Львові та Кракові.Оркестр щоденно інтенсивно працює.

Історично 18 вересня 2004 року оркестр провів свою першу репетицію.  У малому залі Львівської філармонії зібралися блискучі музиканти, які створили ядро оркестру «Віртуози Львова». Впродовж років оркестр  тісно співпрацював з багатьма музикантами. Так сформувався сталий склад оркестру.

18 вересня 2014 року у залі філармонії оркестр представить власний репертуар за 20 років та відкриє свій філармонійний сезон. На ювілейному концерті звучатимуть твори, які оркестр виконував на першому концерті. Вже тоді оркестр ставив собі за мету представити у власному звучанні всі стилі музики: від бароко до сучасної. «Віртуози Львова» розпочинали тоді свою програму від творів Джованні Перголезі, через романтичні твори Едварда Гріга до сучасної музики та творів львівських композиторів. Зокрема, звучала Камерна симфонія для 21 інструмента Юрія Ланюка, який був у складі оркестру.

Отож, на ювілейному концерті з нагоди 20-річчя у залі Львівської філармонії буде певна ретроспектива. Прозвучать твори першого концерту оркестру, а загалом, у програмі 18 вересня звучатиме різноманітна музика, на всі смаки шанувальників оркестру.  Згадаємо цілий ряд проектів з назвою «Музика для всіх», що увійшла до трьох записаних компакт-дисків оркестру. Компакт-диски розійшлися великими накладами в багатьох країнах світу. На концерті буде продемонстровано основне покликання оркестру – популяризувати світову та європейську музичну класику. Тому звучатимуть твори Едварда Гріга, Отторіно Респігі й інших знакових композиторів. На гостей концерту чекають приємні несподіванки. У концерті братимуть участь солісти, які формувалися в оркестрі і співпрацювали з оркестром багато років.

Історія заснування оркестру «Віртуози Львова» пов’язана із меценатством тодішнього банку «Відродження», директор якого є відомий фінансист Іван Коркуна. Він багато допоміг у творчому розвитку оркестру. За півтора року оркестр сформував першу свою історію. Були опубліковані перші відгуки про успішні гастролі та концерти в  Україні й інших країнах Європи. Тоді обласна влада в особі Миколи Гориня підтримала надання оркестру статусу державного.

Оркестр сподівається побачити на ювілейному концерті і своїх багаторічних закордонних друзів та партнерів, а також шанувальників оркестру, яким також буде приємністю відзначити ювілей улюбленого оркестру. 

Відомий флейтист Ігор Мацелюх (Флейта пана) виступить разом з оркестром. До речі, його професійний вишкіл і формування як музиканта  проходили в оркестрі, особливо в час напружених гастролей у південноамериканських країнах та країнах Центральної Америки, де він став справжнім кумиром публіки. У ювілейному концерті виступатимуть і учасники проекту «Таланти третього тисячоліття». Це  колишні наймолодші учасники, які виступали з «Віртуозами Львова» вперше на сцені Львівської філармонії та у містах Польщі. Богдан Івасик, скрипаль, зараз навчається в Кьольні (Німеччина) у класі відомого скрипаля Вікторя Третьякова.

Оркестр сподівається, що програма творів подарує шанувальникам справжній відпочинок і залишиться приємною згадкою про цей історичний вечір оркестру.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ