Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство  |  Культура  |  Здоров'я

Неможливо напрацювати цілісну гуманітарну політику в області без такої ж політики в Україні, - Юрій Підлісний

Заступник голови Львівської ОДА Юрій Підлісний в інтерв’ю Гал-інфо розповів про квотні принципи та поділився планами про майбутнє депутатство і розповів про те, чи можливо у Львівській ОДА проводити реальні кадрові конкурси.

Ви погодились на посаду заступника голови Львівської ОДА, будучи депутатом Львівської облради. Як поєднуєте депутатство з роботою чиновника?

– Поєднувати роботу з депутатством не важко, бо і до цього я працював, і теж була непроста робота та ненормований графік. Звісно, сьогодні маю менше часу на опрацювання тих документів, які приходять на депутатську комісію, хоча деякі документи дублюються, зокрема, щодо гуманітарного напрямку, адже департамент освіти Львівської ОДА у моєму віданні.

Логічно було б, якби комісію освіти в ЛОР очолив хтось інший. Хоч переформатування ради наразі є доволі проблематичне з кількох причин.

Дві партії, які мали більшість, сьогодні формально цієї більшості не мають. Зі «Свободи» виключили депутата Каспера, а депутат Канака на сесійні засідання практично не ходить, воднораз за рахунок депутатів Львівської облради посунувся список до ВРУ, тому у фракції «Свободи» залишилося 37 осіб.

У нас же, у «Батьківщина», 17 депутатів. Один депутат перейшов в іншу фракцію, а Василь Пісний постійно в Києві. Разом дві фракції мають 54 депутати. Тому нині переформатовувати щось в раді, не погодивши зміни з іншими фракціями, – це доволі важке завдання, та й на комісію освіти не багато охочих йти.

– Ви йшли від «Фронту змін», але тепер такої партії нема. Депутати «Фронту змін» створили фракцію «Батьківщини». Чи маєте намір іти на наступні вибори і від якої па партії?

– Назви «Фронт змін» вже на 99% не буде. Чи буде інший проект у виконанні тих, хто формував колись «Фронт змін», – це дискусійне питання і залежить від багатьох речей. Чи я бажав би піти знову у депутати? Звичайно що так. Моя позиція така, що ми мусимо зберегти свою команду. Не важливо, у якому ми проекті будемо брати участь, єдине, що ми хочемо, щоб ідеологічно не було розбіжностей, аджезібралася команда таких людей, які самі себе створили…, яких зібрав Яценюк.

– Тобто ви є командою Яценюка у Львівській облраді?

– Ми є командою Яценюка у контексті «Батьківщини».

– На вибори ви будете йти з Яценюком?

– Я буду говорити особисто про себе. Я буду орієнтуватися на нього.

– У той час, коли вам запропонували посаду заступника голови Львівської ОДА, що було визначальним для вас? Чому ви погодились? Це було квотне призначення?

– З одного боку, справді йшлося про квотний принцип, але з іншого – ми не просто вимагали посаду, бо нам потрібна квота, ми виставляли кандидатури там, де мали фахівця. Первинно була пропозиція від нашої команди, погоджена за партійною лінією. Оскільки ми взяли відповідальність зі «Свободою» за ситуацію у Львівській обласній раді, то ухвалили рішення, що після перемоги Майдану разом будемо відповідати і за ситуацію у виконавчій гілці влади.

При цьому ніхто не сумнівався, що посада голови Львівської ОДА відійде «Свободі», бо це найбільша фракція. Водночас ми поставили питання про наші квоти. Згодом мені запропонували посаду першого заступника голови Львівської облради, але потім змінилася думка і у середині фракції, і по партійній вертикалі, тому я дав згоду прийняти пропозицію обійняти посаду заступника голови ОДА.

– Щодо ситуації з обранням першого заступника голови Львівської облради. Чому цей процес затягують?

– Перший заступник голови Львівської обласної ради Василь Пісний був від «Батьківщини», тому нині ми претендуємо на те, щоб ця посада залишилася за нами, адже у віданні першого заступника є гуманітарна складова, а у нас є як мінімум два кандидата, які готові реально працювати у цьому напрямку. Однак ми бачимо, що у депутатському корпусі буде доволі важко назбирати голоси, адже інші фракції теж претендують на цю посаду. Нам не вистачає щонайменше чотири голоси, але щоб мати тверду гарантію, нам додаткового потрібно назбирати загалом 14 голосів. Нині ж так стається, що нема багато депутатів на сесії, а ризикнути і провалити питання, коли воно не набирає достатньої кількості голосів, це принизити кандидата на посаду і принизити голову. Це не правильно.

– Хто кандидат від «Батьківщини»?

– Це питання обговорювали на засіданні фракції. Відповідно, таким кандидатом став Олег Рісний.

– Якщо на Львівщині змінять голову ОДА, то заступники теж підуть. Посада заступника для вас тимчасова?

– Ми знали, що посада тимчасова, бо Ірина Сех є народним депутатом і рано чи пізно буде змушена написати заяву. Більше того, Ірина Сех станом на сьогодні заяву написала, але її ще не підписав Президент, який тепер, вочевидь, підбирає кандидатуру.

Отже, залежно від того, кого призначать головою Львівської ОДА, ми будемо визначатися по партійній лінії: чи далі претендуємо на цю посаду чи ні. Особисто я вважаю, що я зможу зреалізувати потрібні зміни у гуманітарній сфері області. Для цього я вже провів низку зустрічей для налагодження контактів з різними середовищами. У мене вже сформувалося бачення, що, як і у якій послідовності слід робити, але неможливо напрацювати цілісну гуманітарну політику в області без цілісної гуманітарної політики в Україні. Неможливо таке зробити в межах області, якщо такого не має в Україні, але напрямки для роботи я бачу і вважаю, що можу їх втілити у життя.

– Чи можливі прозорі конкурси на посади начальників департаментів ОДА?

– Це залежить від того, яка буде вибудувана система управління. Якщо ми підемо шляхом адмінреформи, що потягне за собою територіальну реформу, і більше повноважень буде передано на місця, і виконавча влада буде у віданні рад, тоді призначення стануть прозоріші, адже за все будуть відповідати місцеві депутати, які формуватимуть свій виконком. Звісно, ж завжди будуть інтереси партій, але так є у всіх країнах.

Наразі ж я бачу можливість конкурсних призначень керівників установ культури – директорів театрів, музеїв тощо. Стосовно адміністрації - важко уявити. Публічне обговорення може затягнутися, а управлінські рішення треба приймати вже.

– Яка ситуація із посадою начальник департаменту охорони здоров’я?

– Там є виконуючий обов’язків, тобто маємо вакансії. Треба організовувати обговорення. Однак постає питання. Організувати обговорення серед кого? Моя позиція – в середовищі медиків. А в цьому середовищі є консенсус, і є кандидатура. Вони своє подання зробили – це голова медичної комісії Богдан Чечотка. При цьому слід розуміти, що статус «в.о.» це параліч галузі, бо коли нема повноцінного керівника, а є тимчасовий, то падає дисципліна.

– У Львові розгорівся справжній скандал зі зруйнованим Перинатальним центром. Що буде далі і хто все таки винен?

– Мало розпочатись службове розслідування з цього питання. Моє особисте враження, а я говорив з усіма сторонами, це провина підрядника «Аеробуду», але УКБ Львівської ОДА точно не впоралося з функцією нагляду. Матеріали службового розслідування треба однозначно передавати у прокуратуру. Однак, це не вирішить ситуацію, її змінить тільки виділення коштів. Звісно ж, треба міняти підрядника.

– Як бути якщо газова війна з Росією до зими набуде більшого загострення. Чи область якось готується до цього, адже це питання забезпечення теплом шкіл, садочків, лікарень?

– Ми будемо виходити з ситуації по ходу справи. Цим займається Кабмін, і газове питання – це їхнє. Варто розуміти, що відбувається геополітична бойня за Україну. Україна може запросто вийти з під сфери впливу Росії через енергетичну незалежність. Сланцевий газ – це для нас майбутній козир в майбутньому, саме тому проросійські терористи на сході почали захоплювати міста, які накладаються на карту сланцевих родовищ.

– Чи відомо точну кількість загиблих в зоні АТО з Львівщини?

– Це не моє відання, але загалом на цей час вже загинуло більше як сорок військових родом зі Львівщини, але цифри потрібно уточнювати щодня. Маємо усвідомлювати, що часто цифри завищують саме для того, щоб посіяти паніку.

– Як контролюється питання допомоги тим, хто втратив близьких у війні на сході?

– Допомога є, її виділяють. Є страхові виплати з Державного бюджету, окрім того, 100 тис. грн ми виділяли з обласного бюджету, але, на жаль, у нас гроші скінчилися: в обласному бюджеті грошей вже нема. Директор департаменту фінансів каже, що бачить можливість вишукати ще близько 7 млн грн з того бюджету, який ми зараз маємо. У всяку разі хочу всіх запевнити, що нікого без уваги не залишимо.

– Дякуємо за розмову.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ