Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Львівський і Вюрцбурзький університети впровадять сертифікаційні курси

У рамках реалізації меморандуму з метою обговорення конкретних кроків співпраці науково-педагогічних колективів Львівського та Вюрцбурзького університетів 24 липня 2014 року відбулась зустріч адміністрації та науковців Університету із президентом Вюрцбурзького університету, професором Альфредом Форхелем. Про це повідомив прес-центр ЛНУ ім. І. Франка.

Професор Альфред Форхель відзначив роботу професорів Львівського університету й пообіцяв збільшити кількість стипендіальних програм для студентів природничих спеціальностей. «Наші Університети повинні розвивати ті форми співпраці, які будуть корисними не лише нашим освітнім і науковим інституціям, але й Україні та Німеччині», – наголосив професор Вюрцбурзького університету.

Під час зустрічі акцентувалося на обговоренні аспектів реалізації спільних сертифікаційних курсів. «Однією з основних проблем для впровадження ідеї спільного сертифікаційного курсу є проблема фінансування», – сказав Альфред Форхель. – Однак правильна стратегія розвитку та спільний пошук точок дотику дозволять нам подолати цю проблему».

Президент Вюрцбурзького університету запропонував розробити спільні сертифікаційні курси в кількох галузях природничих наук, зокрема з нанотехнологій та фізичних і математичних дисциплін. Куруватимуть роботу курсів партнери-науковці – професори Вюрцбурзького та Львівського університетів, що дозволить проаналізувати розроблені програми курсів, відкриє можливості обміну досвідом і створення спільної докторантської програми.

З огляду на те, що між бакалаврськими та магістерськими програмами українського й німецького університетів існують суттєві відмінності, професор Альфред Форхель зауважив: «Для того, аби забезпечити слухача курсів можливістю вступити у Вюрцбурзький університет для навчання для отримання рівня PHD, адміністрації обох вишів повинні адаптувати навчальні програми зі сертифікаційних курсів, щоб знайти оптимальний шлях для навчання студентів».

«Успішна історія співпраці факультетів, спільні конференції та стипендіальні програми дозволять нам рухатись далі, зміцнювати взаємовідносини», – наголосив президент Вюрцбурзького університету.

Ректор Львівського університету, професор Володимир Мельник запропонував уже з нового навчального року впровадити принаймні один такий сертифікаційний навчальний курс у магістерській програмі студентів відповідного факультету, що «дасть змогу на практиці побачити слабкі й сильні сторони реалізації такого проекту».

Перший проректор, професор Василь Височанський зазначив, що у Львівському національному університеті імені Івана Франка навчається близько 400 студентів, які володіють німецькою мовою. «Можливо, виникне проблема з викладанням сертифікаційного курсу німецькою мовою, адже більшість студентів в Університеті все ж англомовні». Професор Альфред Форхель запропонував своє бачення вирішення згаданого питання, аби допомогти студентам швидко й ефективно засвоїти курс німецької мови, що дозволить їм прослухати лекції німецьких професорів у рамках сертифікаційних курсів.

Внаслідок перемовин обидві сторони досягли згоди щодо введення сертифікаційного курсу, починаючи з нового навчального року.

Професор Альфред Форхель також відвідав науково-технічний і навчальний центр низькотемпературних досліджень, лабораторії фізичного та хімічного факультетів, де вчені Університету ознайомили колегу з науковими досягненнями і результатами досліджень, здійснених за допомогою мільйонного приладу.

Перші кроки реалізації академічної українсько-німецької співпраці двох класичних університетів Альфред Форхель вбачає у спонсорстві комп’ютерної техніки з відповідним програмним забезпеченням для природничих факультетів, проведення спільного семінару впродовж 1-3 жовтня 2014 рокуна базіВюрцбурзького університету та виділення 3 стипендій для студентів, які успішно освоять сертифікаційний курс із фізичних і математичних дисциплін.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ