Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Порошенко завдав УДАРу в спину Яценюку

"Сьогодні (24 липня) стало зрозуміло, що перевибори до Верховної Ради відбудуться наприкінці жовтня. Вихід "Свободи" та УДАРу з коаліції означає саме це. І цей крок був очікуваним. Але несподіванка в іншому - УДАР Президента Петра Порошенка (гадається, що усім зрозуміло, що Кличко виконує в ньому роль зіц-голови) не повідомив про своє рішення колег по коаліції - а саме "Батьківщину", яку очолюють спікер Олександр Турчинов та прем'єр Арсеній Яценюк. І Порошенко вивів УДАР з коаліції саме в той момент, коли "смертник" Яценюк запропонував ВР проголосувати непопулярні законопроекти, зокрема, про секвестр бюджету", - про це пише Експресо.

І далі: "Турчинов вже публічно назвав це фактично ударом в спину уряду Яценюка. Картинку "удару в спину" доповнює вихід з коаліції 9 депутатів фракції "Батьківщини", зокрема, Томенка, Ар'єва та Бригинця, які, зрештою і так є "порошенківцями".

Усе це може означати наступне. Вже далеко не таємниця, що Турчинов з Яценюком останнім часом не дуже впевнені, що їм треба залишатися в одній компанії з Тимошенко, а з іншого боку відомо, що до них з пропозиціями про об'єднання звертався Порошенко. Таким чином, висновок напрошується подвійний - або ці перемовини нічим не закінчилися, і Порошенко просто "кинув" Турчинова з Яценюком, або переговори застопорилися і, таким чином, президент "примушує до миру" Яценюка. Слід також відзначити, що у Яценюка великий рейтинг довіри. Та і на Турчинова в якості в.о. президента і спікера немає великих нарікань. Отож вони серьйозні конкуренти Президенту. І їх треба або знищити, або зробити союзниками.

На даний момент, вимальовується наступна схема - Порошенко підвищує свій рейтинг за рахунок того, що успішно реалізує суперпопулярну в суспільстві ідею перевиборів, тоді як Яценюку, а разом з ним і Турчинову, залишається займатися невдячною справою просування непопулярних рішень і приймати на себе весь негатив від їх наслідків. Наслідків недофінансування армії, наслідків "газової" війни з Росією (яка в Києві вже позначилася відсутністю гарячої води), наслідків затягування ратифікації угоди з ЄС. Чи зможе Яценюк і виконувати неприємні обов'язки і одночасно виборами займатися? Адже піти з посади прем'єра він зараз просто не може - це розглядатиметься як зрада - назвався "смертником", так "помирай". Політично. Саме зіграти на цій дилемі Яценюка і Турчинова і планує Порошенко, і або знищити їх, або зробити своїми союзниками".

Додамо, що  сьогодні ж на вечірньому засіданні ВРУ були провалені важливі законопроекти, зокрема, про зміни до держбюджету, що додають 9 млрд грн для армії і дозволяють фінансувати важливі соціальні витрати (на відновлення Донбасу 7 млрд грн), та законопроект про нове управління ГТС, що дозволяє залучити іноземних інвесторів до управління тою ж таки газовою трубою.  Опісля уряд попросив перерву для переговорів з керівниками фракцій. А далі на трибуну ВРУ вийшов Яценюк і заявив, що він і його уряд ідуть у відставку - у зв'язку з розпадом коаліції і блокуванням урядових ініціатив. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ