Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Волонтерам, що допомагали українській армії і були затримані у Польщі, загрожує до 10 років тюрми

Народний депутат член фракції УДАР Ярослав Дубневич звернувся до уряду з вимогою невідкладно зайнятись питанням звільнення волонтерів, що допомагали українській армії та були затримані в Польщі. Поідомила прес-служба Львівської обласної організації партії «УДАР Віталія Кличка».

Також депутат вимагає в уряду на офіційному рівні звернутись до Республіки Польщі з проханням дозволити закупівлю та перевезення через кордон так званих, речей подвійного використання (бронежилетів, шоломів, іншого спорядження).

Про це депутат заявив під час свого виступу з трибуни Верховної Ради України сьогодні, 25 липня.

«Сьогодні стало відомо про абсолютно дику ситуацію, яка сталась з волонтерами, які допомагали нашій армії. Ще в квітні польська прикордонна та митна служба затримали гуманітарну допомогу, яку зібрали наші волонтери в Польщі, що складалася з 42 куленепробивних жилетів та 166 шоломів. Причина – відсутність ліцензії на постачання такого обладнання.

У вівторок, 22 липня, заступник прокурора міста Замостя в Республіці Польщі перевів українців, волонтерів зі статусу свідків у статус звинувачуваних. Усім їм загрожує до 10 років ув’язнення за порушення митного законодавства, а саме ж обладнання буде знищене. Ця тема не одноразово мною піднімалася і ось маєте – сталося, хлопцям інкримінують серйозні злочини, з серйозними термінами ув’язнення – за намагання допомогти своїй країні», - повідомив народний депутат.

Ярослав Дубневич нагадав, що, починаючи з березня цього року, коли вперше постала проблема неукомплектованості української армії, він постійно звертався до урядовців з проханням вирішити це питання на міжурядовому рівні.

«Всього цього можна б було уникнути, якби уряд звернувся з офіційним листом до відповідних органів сусідньої держави щоб цю продукцію трактували як гуманітарну допомогу, і таку, що використовується за прямим призначенням. Про це я особисто, і депутати з групи «Львівщина» просимо чиновників ще починаючи з березня – як тільки почалась волонтерська робота «мурах» на кордоні. Всі наші звернення та заклики ігнорувались, і нині ми маємо такий наслідок», - відзначив ударівець.

Народний депутат звернувся до міністра закордонних справ та Прем’єр-міністра України з вимогою невідкладно надати дипломатичну та юридичну допомогу затриманим волонтерам, а також, розпочати перемовини з польською стороною щодо легалізації роботи волонтерів по пошуку та закупівлі військового обладнання.

«Прості герої на передовій ціною своїх життів рятують нашу з вами країну, інші небайдужі громадяни відчайдушно намагаються забезпечити їх засобами захисту, а наше міністерство закордонних справ займається якимись не зрозумілими відписками, та посилається на вкрай заплутані норми міжнародного права.

Така постановка питання не стерпна та ганебна. Вимагаю негайно докласти максимум зусиль для розв’язання цієї абсурдної ситуації з невідкладним інформуванням парламенту та громадськості про результат», - наголосив у своєму виступі Ярослав Дубневич.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ