Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові всесвітньовідома аптека-музей «Під Чорним орлом» - під загрозою приватизації

«Ми стурбовані тим, що приміщення аптеки-музею «Під Чорним орлом», яке розташоване у серці міста Львова, все більше привертає до себе увагу бізнесменів, що прагнуть заволодіти приміщенням для створення чергового розважального закладу», - зазначила завідувач аптеки-музею «Під Чорним орлом» Любов Роздобудько. Про це повідомила прес-службап Львівської міської ради.

«За останні місяці під приводом великої революційної діяльності деякі бізнесмени починають використовувати ситуацію для того, щоб знищити ті важливі місця, які є у місті. У будинку Українського лікарського товариства ситуація така ж: унікальна будівля, унікальне місце, потрібне для розвитку медицини, -під загрозою приватизації. Ісьогодні ми отримуємо інформацію, поки що попередню, через приватні канали, що цю аптеку хочуть приватизувати, бо тут могло би бути якесь непогане підприємство. Насправді, це є елементарне рейдерство. Але не просто рейдерство, а рейдерство на місцях, які є стовпами ідентичності та історії Львова, зокрема як ця аптека-музей на площі Ринок.

На сьогоднішній день реальної загрози, коли хтось претендує чи виробляє документацію, немає. Але є рухи, є пропозиції про оренди, суборенди. Таке публічне місце не може бути суборендованим.

Це не просто музей – це живий музей. Тут бувають тисячі людей, тут є жива автентичність. Цей музей є музеєм Львова. Ця аптека та інші історичні місця, які є у Львові, погано не лежать. Немає чого їх брати. Ми би хотіли це сьогодні донести до львів’ян», - наголосив директор департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради Олег Березюк.

«Наш музей знають в усьому світі. Ми неодноразово були переможцями опитування сайту «TripAdvisor», нагороджені сертифікатами переможців року від сайту «Let’s Go». Окрім того, ми проводимо значну громадську та наукову роботу. Тут проходять заняття студентів Львівського національного медичного університету, студентів медичного коледжу, музейні уроки для учнів середніх шкіл, проводяться семінари та конференції з фармацевтами з різних країн. І ми дуже пишаємось тим, що Львів має таку історичну спадщину.

Наша колекція нараховує понад 5 тисяч експонатів, серед них більше 2 тисяч стародавніх медичних книг. Буде прикро, якщо це зникне з лиця землі. Ми зараз хочемо вберегтися від помилок, адже потім не буде з чого відновлювати і будувати те наше культурне надбання, що лишили нам предки. Аптека 279 років обслуговує населення Львова та гостей, має унікальний музей. Створена вона була за Австро-Угорщини, пережила Польщу та Радянський Союз. Соромно, якщо за часів незалежної України вона б зникла взагалі. Тому ми і звертаємося до громадськості», - повідомила завідувач аптеки-музею «Під Чорним орлом» Любов Роздобудько.

«На сьогоднішній день ця аптека є в обласній комунальній власності, але вона є львівською власністю. Тому керівництво аптеки звернулось до громади, до міського голови, що є загроза приватизації. Ми хочемо сказати, що аптека-музей у Львові – це практично святе місце, яке не продається. Необов’язково це робити через механізми купівлі-продажу, це можна робити через оренду, суборенду. Є безліч механізмів юридичного і легального привласнення цієї території. У цьому випаду є пропозиція накласти табу на будь-які форми співпраці з цим закладом, окрім аптеки. Міський голова особисто звернувся до керівництва галузі і керівництва майна області. Місто і область абсолютно на боці аптеки і на боці громади міста Львова», - заявив директор департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради Олег Березюк.

«Ми проаналізували стан історичних аптек на Львівщині, тобто тих аптек, яким сто і більше років. У 2007 році у нас їх було 19. На сьогодні, на жаль, 9 аптек вже закрито: деякі закриті зовсім, інші перепрофільовані під піцерії, під банки», - додала виконавчий директор Галицької фармацевтичної асоціації Неля Бик.

Довідка.

Аптека-музей «Під Чорним орлом» (вул. Друкарська, 2), найдавніша з аптек у Львові, діє уже понад два з половиною століття. Заснована у 1735 р. військовим фармацевтом, магістром Наторпом.

У 1966 році на базі старовинної аптеки було створено музей історії фармації, якому у 1972 р. присвоєно почесне звання «Народного» рішенням Колегії Міністерства культури УРСР. У 1994 році аптеку-музей було включено в державну програму «Народні музеї України» як національно-культурне надбання та в перелік музеїв, згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 20.11.2000р. №1766 «Про затвердження переліку музеїв, що перебувають у віданні підприємств та організацій, де зберігаються музейні колекції та музейні предмети, що є державною власністю і належать до державної частини музейного фонду України», і які не підлягають перепрофілюванню.

Впродовж 1982–1985 рр., у рамках комплексного архітектурно-реставраційного відновлення, основній будівлі та прилеглим спорудам повернуто той вигляд, який вони мали в середньовічні часи. До аптеки приєднано відреставрований флігель старовинного будинку — пам’ятку архітектури XVI–XVII ст., низку кімнат, галерею підвалів. Зараз це унікальний музейний комплекс, в якому налічується біля 5 тисяч експонатів та який користується популярністю не тільки в Україні, але й у світі. Про це свідчать нагороди та відзнаки, які неодноразово здобувала аптека-музей.

В аптеці-музеї проводять значну культурно-просвітницьку роботу, зокрема, заняття з вивчення історії фармації зі студентами Львівського національного медичного університету та Львівського медичного коледжу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ