Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В околицях Львова налагодили виготовлення тактичних жилетів для військових

Неподалік Львова небайдужі українці налагодили виробництво тактичних жилетів для потреб військовослужбовців, що діють на передовій. Про це журналісту Гал-інфо розповів Руслан, організатор цього виробництва.

Жилети вирішили виготовляти, адже вони потрібні кожному бійцю на передовій для виконання бойових завдань. "Бронежилет не панацея, адже він не захищає від усіх можливих поранень, до того ж, зменшує мобільність бійця. Ми вирішили виготовляти жилети, котрі необхідні для виконання військових завдань кожному бійцю на передовій", - пояснює Руслан.

Дизайн та конструкцію тактичного жилету розробили самостійно проаналізувавши аналогічний виріб для військ НАТО. Виріб має модульну структуру, тому може комплектуватись найрізноманітнішими кишенями та кріпленнями. Усі вони виготовлені відповідно до побажань самих військових. Залежно від потреб на жилеті можуть бути кишені для: магазинів з набоями, аптечки, гранат, патронів для піддульного гранатомета, тощо.

Для виготовлення жилета використовують лише якісні та міцні матеріали. "Якщо жилет порветься, військовий не буде його зашивати, він буде змушений його залишити на полі бою", - зазначає Руслан.

Також він додав, що матеріал який вони використовують для пошиття, - вогнетривкий, він "підтримує горіння, однак сам по собі швидко гасне". Це дозволяє бійцю безперешкодно скинути жилет з тіла в разі потреби.

Наразі волонтери виготовляють близько 10 жилетів на день, однак технічні можливості виробництва дозволяють виготовити значно більше. "Є суттєві обмеження з матеріалами, котрі пов’язані навіть не з грішми -  адже не завжди легко знайти якісні нитку, матеріал та фурнітуру для жилетів", - пояснив Руслан.

Також складно знайти охочих працювати над виготовленням жилетів. Працівника потрібно спочатку навчити, показати йому технологію виготовлення, однак багато людей приходять на один день і більше не повертаються. Сталої кількості працівників немає. "Однак у нас є люди які беруть символічні гроші за свою роботу, але приходять щодня", - пояснює Руслан.

За два місяці роботи, волонтери виготовили близько 150 тактичних жилетів. Їх уже відправили на схід, переважно для добровільних батальйонів. До військових їх передають або особисто, або через перевірених знайомих. Перед відправкою на кожен жилет закріплюють жовто-синю стрічку. "Аби не солдат забував, за яку країну воює", - жартує Руслан, та зазначає, що планує пришивати на жилети бірку з іменем спонсора.

Виробництво жилетів розпочалось з власних грошей Руслана та його друзів. Тепер до справи долучилось багато небайдужих українців, що приносять свої пожертви. Приблизна собівартість жилета становить 700 гривень, та може відрізнятись залежно від кількості підсумків.

Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ