Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні запроваджено нову компенсацію громадянам в умовах підвищення цін і тарифів на комунальні послуги

З метою посилення соціального захисту населення в умовах підвищення цін і тарифів на комунальні послуги з 01.07.2014 року, набула чинності Урядова постанова Кабінету Міністрів України від 05.04.2014 № 83, якою передбачено запровадження нового виду допомоги на оплату комунальних послуг – Компенсації додаткових витрат на оплату послуг газопостачання, централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води у зв’язку з підвищенням цін і тарифів на ці послуги (далі – компенсація). Повідомила прес-служба Львівської міської ради.

«Як відомо, з 1 травня підвищено ціни на газопостачання, з 1 червня підвищено тарифи на електроенергію, з 1 липня, відповідно, враховуючи газову складову вартості послуг, підвищено ціни на теплопостачання. З метою соціального захисту найменш захищених категорій населення, урядом прийнято постанову №83, коли передбачено запровадження нового виду допомоги на оплату – це компенсація у зв’язку з підвищенням витрат на оплату житлово-комунальних послуг. Вона призначається як новий вид соціальної допомоги», - повідомляє начальник відділу пільг, соціальних допомог та компенсаційних виплат управління соціального захисту ЛМР Леся Дронь.

На отримання компенсації можуть претендувати: сім’ї, середньомісячний сукупний дохід яких за попередні 6 місяців не перевищував величини прожиткового мінімуму для сім’ї, що визначається як сума прожиткових мінімумів для кожного члена сім’ї, відповідно до його належності до основних соціальних і демографічних груп населення.

«Як відомо, на сьогодні один з видів соціальної допомоги – це субсидія на оплату житлово-комунальних послуг. Житлова субсидія призначається сім’ям, у складі яких є працездатні члени сім’ї, які працюють. Субсидія не призначається сім’ям, в яких є члени сім’ї, які не працюють 3 місяці перед зверненням, не зайняті доглядом за дітьми, не перебувають в центрі зайнятості, або не надають соціальні послуги тим категоріям осіб, які потребують надання соціальних послуг. Зважаючи на ці умови надання субсидій, з підвищенням тарифів не всі сім’ї зможуть скористатися наданням житлової субсидії.

На відміну від житлової субсидії, компенсація, що дуже важливо, призначається усім сім’ям, незважаючи на те, чи працюють працездатні члени сім’ї, чи ні. Компенсація призначається при тій умові, якщо середньомісячний сукупний дохід сім’ї за 6 попередніх місяців перед зверненням не перевищує рівня прожиткового мінімуму для сім’ї. Відповідно до Закону про державний бюджет України на 2014 рік, є 4 категорії осіб, для яких визначено прожитковий мінімум. Це діти до 6 років, для яких прожитковий мінімум становить 1032 гривні, діти, віком від 6 до 18 років – 1286 гривень, працездатні особи – це особи, які не досягли пенсійного віку і зобов’язані працювати, для них прожитковий мінімум – це 1218 гривень. Це є рівень мінімальної заробітної плати, яка на сьогодні, згідно з Законом про мінімальну заробітну плату, повинна виплачуватися усіма підприємствами, якщо людина працює повний робочий місяць», - розповіла начальник відділу пільг, соціальних допомог та компенсаційних виплат управління соціального захисту ЛМР Леся Дронь.

Розрахунок розміру компенсації

Компенсація розраховується як різниця між розміром плати за послуги газопостачання, централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води у межах норм споживання (з урахуванням пільг та субсидії) після підвищення цін і тарифів на послуги та розміром відповідного платежу, який сім’я сплачувала до зміни цін і тарифів на послуги.

Компенсацію не отримають сім’ї, які одержували і будуть одержувати житлові субсидії, оскільки вони продовжуватимуть сплачувати 10 або 15 % своїх доходів.

Для сімей, які набудуть право на субсидію і матимуть право на одержання компенсації після підвищення цін і тарифів, розмір компенсації буде розраховуватися як різниця між розміром обов’язкової плати за послуги і розміром плати за такі послуги, який сім’я сплачувала до зміни тарифів.

Сім’ї, які не отримають субсидію, оскільки їх розмір плати за послуги не перевищуватиме 10 або 15 відсотків доходів, отримають компенсацію у розмірі 100 відсотків збільшення плати за послуги в межах норм споживання.

«Для кожної особи, зареєстрованої в житловому приміщенні, визначається її прожитковий мінімум, додається і, якщо середньомісячний сукупний дохід сім’ї, виходячи з урахування заробітної плати, соціальних виплат чи пенсій, менший від цього рівня прожиткового мінімуму, то така сім’я отримає право на призначення компенсації житлово-комунальних послуг. Дуже важливо зазначити, що при розрахунку сукупного доходу осіб, які не працюють і сім’ї яких мають право на призначення компенсації, замість нуля береться розмір прожиткового мінімуму, тобто 1218 гривень. Тобто, сім’я отримає право на компенсацію, але до сукупного доходу тим особам, які не працюють, будуть враховуватися 1218 гривень – прожитковий мінімум для працездатних осіб.

Компенсація розраховується як різниця між вартістю плати після підвищення тарифів, а ця різниця буде складати розмір компенсації, яка буде призначатися сім’ї. Компенсація буде призначатися з місяця звернення сім’ї зі заявою до закінчення опалювального періоду 2014-2015 р., тобто з липня на 10 місяців.

Важливо відзначити, що якщо далі будуть підвищуватися тарифи на житлово-комунальні послуги, а сім’я вже матиме призначену компенсацію, такій сім’ї автоматично, з урахуванням підвищення тарифів, буде підвищуватися розмір компенсації», - зазначила начальник відділу пільг, соціальних допомог та компенсаційних виплат управління соціального захисту ЛМР Леся Дронь.

З урахуванням підвищення тарифів на теплову енергію і на природний газ для приготування їжі платіж сім’ї становитиме 500 грн. на місяць.

Оскільки середньомісячний дохід сім’ї не зміниться, розмір обов’язкової плати сім’ї становитиме 250 грн. на місяць (10% від доходу).

Для такої сім’ї на 100 грн. збільшиться розмір житлової субсидії і становитиме 250 грн. на місяць (500 грн. – 250 грн.).

Тобто, зазначена сім’я не відчує підвищення цін і тарифів, оскільки платила і платитиме 10% від свого доходу.

З урахуванням підвищення тарифів на теплову енергію і на природний газ для приготування їжі і підігрів води платіж сім’ї становитиме 450 грн. на місяць.

Оскільки середньомісячний дохід сім’ї не зміниться, вона отримає субсидію у розмірі 80 грн. на місяць (450 грн. – 370 грн.), а також компенсацію у розмірі 20 грн. на місяць (370 грн. розмір платежу з урахуванням субсидії – 350 грн. розмір платежу до підвищення тарифів).

Тобто, зазначена сім’я також не відчує підвищення цін і тарифів, оскільки отримає субсидію і компенсацію та платитиме за житлово-комунальні послуги на рівні як до підвищення цін і тарифів.

Підприємства, що надають комунальні послуги (газопостачання, централізоване опалення та централізоване постачання гарячої води), на запит органів соціального захисту населення подають у п’ятиденний строк з дня надходження запиту інформацію про:

·середньомісячний розмір плати за фактично спожиті комунальні послуги у межах норм споживання (з урахуванням пільг та субсидій, які надавалися, відповідно до законодавства) до зміни цін і тарифів на комунальні послуги — окремо для опалювального та неопалювального періоду;

·розмір плати за комунальні послуги, виходячи з фактичного обсягу середньомісячного споживання комунальних послуг у попередньому періоді у межах норм споживання (з урахуванням пільг, які надаються, відповідно до законодавства) після зміни цін і тарифів на комунальні послуги — окремо для опалювального та неопалювального періодів.

Розрахунок компенсації здійснюється органами соціального захисту населення у десятиденний строк після надходження відповідної інформації.

Компенсація розраховується з місяця звернення за її наданням до завершення опалювального періоду 2014-2015 років. Якщо звернення за наданням компенсації надійшло протягом трьох місяців з дня набрання чинності постанови, за бажанням заявника компенсація може бути призначена з травня 2014 року.

Розмір призначеної компенсації щомісяця перераховується підприємствам, що надають комунальні послуги, і зараховується на особові рахунки заявника.

Важливо. Компенсація надається на безповоротній основі, її отримання не пов’язане із зміною форми власності житла і не тягне за собою таку зміну. Для одержання компенсації сім’я має сплачувати свою частину платежу за комунальні послуги, у іншому випадку - надання компенсації припиняється. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ