Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Повернути Крим Україні можна буде шляхом законного плебісциту - експерт

Цілком можливо, процедура повернення Криму до складу України буде припускати проведення нового плебісциту, але тепер вже під міжнародним контролем і відповідно до міжнародних процедур - вважає Олександр Задорожний, юрист, голова Президентської ради Української асоціації міжнародного права. «Всі необхідні для цього норми і процедури закріплені в міжнародному праві», - сказав він в ефірі програми «Національний інтерес» на телеканалі БТБ.

«У міжнародній практиці вже був подібний досвід. У 1999 році подібний плебісцит з питання самовизначення був проведений в Східному Тиморі (держава в Південно-Східній Азії, перебувала під окупацією Індонезії - Ред.). Там процес йшов під міжнародним контролем при великій кількості міжнародних спостерігачів, все це забезпечувало правомірність волевиявлення людей. У випадку з Кримом з юридичної точки зору логічним завершенням процесу з незаконним «референдумом», який там вже провели, повинен стати законний і правомірний акт, в результаті якого стане зрозумілим справжній вибір кримчан. Такий плебісцит, швидше за все, буде кінцевою процедурою, по шляху до якої нам потрібно пройти ще довгий і складний шлях », - сказав Задорожний.

«Тут насамперед йдеться про припинення збройної підтримки найманців, які зараз воюють на Сході України, і завершенням антитерористичної операції. Оскільки для всіх очевидно, що постачання зброї найманцям, їх фінансування - все це справа Росії, скільки б вона це не заперечувала. На мій погляд, всі питання, пов'язані зі Сходом України і Кримом, на практиці будуть пов'язані, навіть якщо такий зв'язок не простежується в юридичній площині », - вважає експерт.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ