Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Коли збираєте гриби, потрібно дотримуватись основних правил

Триває сезон грибів. При зборі грибів, навіть при наявності деяких знань і досвіду, завжди необхідно строго дотримуватись основних правил. Львівське міське управління Головного управління Держсанепідслужби у Львівській області застерігає грибників від випадкових помилок, що можуть призвести до отруєнь. Повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Правила та поради щодо попередження отруєнь грибами треба добре пам’ятати та використовувати при зборі і приготуванні грибів:

1.Збирайте в лісі лише ті гриби, про які Ви точно знаєте, що вони їстівні.

2.Гриби, які викликають сумнів, не слід вживати в їжу та пробувати на смак, тим більше в сирому виді.

3.Якщо Ви збираєте в лісі печериці, звертайте особливу увагу на колір пластинок. Ніколи не збирайте та не їжте «печериці», що мають пластинки білого кольору. У дійсних їстівних печериць пластинки швидко рожевіють, а потім темніють. У смертельно отруйної блідої поганки, схожої за зовнішнім виглядом на печериці, пластинки завжди білого кольору.

4.Якщо Ви збираєте для засолення «волнушки, чорнушки, білявки, грузді, підгрузді та інші гриби», що містять молочний сік, у такому випадку обов’язково перед засоленням чи відварюванням вимочіть їх, щоб видалити гіркоту. Те ж саме варто робити з валуями та сироїжками, що мають їдкий та гіркий смак.

5.Ніколи не збирайте та не їжте гриби переспілі, червиві та зіпсовані.

6.Не їжте гриби у сирому вигляді.

7.Не вірте поширеній думці про те, що отруйні гриби викликають потемніння срібних предметів чи цибулини, якщо їх опустити в посуд, у якому варяться гриби. Це не правильне уявлення!

8.Не збирайте гриби, навіть свідомо їстівні, у міських парках, скверах, дворах, а також вздовж автомобільних та залізничних доріг. Гриби накопичують отруйні речовини та стають непридатними для вживання.

9.При перших ознаках отруєння необхідно терміново звертатися за медичною допомогою.

Принесені додому гриби повинні бути в цей же день розібрані по окремих видах та знову ретельно переглянуті. Усі сумнівні, а також переспілі, в’ялі гриби потрібно викинути. Нижню частину ніжки, забруднену землею, зрізають, а гриби ретельно очищують від піску та сміття. У деяких грибів (маслюки, мокрухи) знімають з капелюшка плівку, покриту слизом. Гриби потрібно піддати кулінарній обробці в день збору.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ