Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

У Миколаєві розпочинається Всеукраїнський пленер скульпторів

Скульптори з Києва, Запоріжжя, Дніпропетровська та Львова зберуться на Всеукраїнський пленер скульпторів «Лице скульптури», який розпочнеться 31 липня у м. Миколаєві Львівської області. Про це розповіла 30 липня під час прес-конференції у Львівській обласній раді організатор пленеру Люба Хомчак, повідомила прес-служба Львівської облради

Депутат обласної ради Ярослав Кравченко зазначив, що проведення цього заходу на Миколаївщині є символічним, адже цей край здавна славиться своїми скульптурними традиціями. «На Миколаївщині є село Демня, котре має давні традиції різьби по каменю. Чого лише варті надгробні пам’ятники на старому цвинтарі у цьому селі. З демнянського каменю зроблено значну частину фігур на Личаківському цвинтарі; багато пам’яток архітектури Львова прикрашено цим каменем. З Миколаївщини походять такі відомі родини скульпторів, як Дзиндри та Сколоздрів. Отож, миколаївчани мають чим пишатись і що показати», – підкреслив Ярослав Кравченко. 

Також депутат Львівської обласної ради розповів, що у рамках реалізації Обласної програми з питань увічнення пам’яті воїнів УГА та УПА військові хрести на поховання воїнів УПА Львівська обласна рада замовляла cаме у демнянських майстрів.

Окрім того, Ярослав Кравченко зазначив, що Львівщина вже має традиції проведення пленерів. Зокрема, на базі Олеського замку їх проводив Герой України Борис Возницький.

Учасники пленеру завтра поїдуть у Миколаїв, щоб з’ясувати всі технічні питання з вибором каменю та місцем його різьби: під відкритим небом у центральному парку міста чи у приміщеннях поблизу автобусного парку.  Організатори спеціально не задавали тематики пленеру, аби кожен митець мав можливість отримати задоволення сповна.

Самі ж скульптори раді можливості взяти участь у пленері, адже у таких симпозіумах найголовніше – це спілкування творчих людей. У них завжди є чому навчитися, висловити свою думку, бо, на переконання митців, камінь для висловлювання думки є найбільш сприятливим.

Пленер триватиме десять днів. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ