Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Колодій пропонує посилити відповідальність за ухиляння від військового обов'язку

Голова Львівської обласної ради Петро Колодій скерував голові Верховної Ради України лист з пропозицією зменшити строк для постановки на військовий облік призовників та військовозобов'язаних після прибуття до нового місця проживання, а також збільшити відповідальність за порушення законодавства про військовий обов'язок і військову службу, повідомила прес-служба Львівської облради.

Відповідно до частини третьої статті 37 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу», призовники та військовозобов'язані після прибуття до нового місця проживання зобов'язані в семиденний строк стати на військовий облік та не раніше ніж за три дні до вибуття з місця проживання знятись із зазначеного обліку.

Натомість, відповідальність за порушення військовозобов'язаними чи призовниками законодавства про військовий обов'язок і військову службу є незначною, а саме: накладення штрафу у розмірі від п'яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (стаття 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Як зазначає у листі голова обласної ради: «За інформацією Управління верховного комісара Організації Об'єднаних Націй, станом на 23.07.2014, в Україні налічується близько 80 000 (вісімдесят тисяч) осіб, що переселилися із Донецької та Луганської областей у інші регіони України. При цьому значну кількість переселенців становлять військовозобов'язані та призовники. Користуючись неналежним контролем з боку уповноважених органів та незначними санкціями за порушення законодавства про військовий обов'язок і військову службу, вказані особи не встають на військовий облік, а отже, ухиляються від виконання свого обов'язку, визначеного статтею 17 Конституції України.

Зазначена проблема стала ще актуальнішою внаслідок прийняття Верховною Радою України Закону України від 22.07.2014 № 1595-VII, котрим затверджено Указ Президента України «Про часткову мобілізацію».

Враховуючи гостру необхідність мобілізації військовозобов'язаних та призовників, придатних до військової служби, Львівська обласна рада просить розробити та затвердити відповідні законопроекти, якими внести зміни до  таких нормативно-правових актів:

1. До частини третьої статті 37 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу" - щодо зменшення до одного дня строку для постановки на військовий облік призовників та військовозобов'язаних після прибуття до нового місця проживання.

2. До статті 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення - щодо збільшення відповідальності за порушення законодавства про військовий обов'язок і військову службу».

У зв'язку зі скрутним становищем, в якому перебуває Україна сьогодні, голова обласної ради Петро Колодій просить розробити та затвердити вказані зміни в найкоротший термін.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ