Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Українсько-американські тактичні навчання «Репід Трайдент - 2014» відбудуться

На Львівщині добігла кінця завершальна фаза планування україно-американського тактичного навчання «Репід Трайдент - 2014». У перекладі українською – «Стрімкий Тризуб-2014». Повідомив підполковник Володимир Скоростецький, регіональний медіа-центр МО України (м. Львів).

У роботі заключної плануючої конференція із підготовки до цього заходу у рамках міжнародного військового співробітництва було залучено понад півсотні українських та іноземних фахівців із 14 країн Європи та Північної Америки. Усі країни-учасниці майбутніх військових маневрів є членами НАТО або визнані партнерами цієї організації. Зокрема, серед них, представники Азербайджану, Болгарії, Великобританії, Грузії, Канади, Литви, Латвії, Молдови, Німеччини, Польщі, Румунії та України. Цього року серед учасників «Репід Трайдент» будуть й нові «обличчя» – до проведення навчання залучатимуться представники Збройних Сил Королівства Іспанія. Найбільша іноземна делегація яка була представлена на конференції, до якої увійшли близько двадцяти військових фахівців, була від Сполучених Штатів Америки.

У зв’язку із складною військово-політичною ситуацією в Україні проведення заходів міжнародного військового співробітництва перебувало під питанням. Однак, Україна, як давній учасник програм у сфері колективної безпеки та військового партнерства з іншими країнами європейського регіону, чітко слідує усім прийнятим раніше на себе зобов’язанням. У зв’язку із цим, були внесені корективи в концепцію проведення заходу, склад його організаторів та учасників. Початково, навчання серії «Репід Трайдент» проводились із залученням керівного складу та підрозділів 8 армійського корпусу. Згодом, повноваження були передані Оперативному командуванню «Північ». Але особовий склад цих частин та з’єднань на даний час виконує інші завдання керівництва держави. Тому основну приймаючу функцію було доручено командуванню Академії сухопутних військ ім. гетьмана П.Сагайдачного. До слова, співкерівником цьогорічного навчання від української сторони є перший заступник начальника військового навчального закладу полковник Олександр Сивак.

Як й у минулі роки, навчання серії «Репід Трайдент» планувалось провести на базі Міжнародного центру миротворчості та безпеки Академії сухопутних військ, що у Яворівському районі Львівської області,у липні місяці. Натомість, у зв’язку із подіями на Сході держави та реорганізаційними питаннями захід перенесено на осінь. Зважаючи на кардинальні зміни, у цьогорічному навчанні з української сторони будуть задіяні понад півтисячі військовослужбовців Академії. Це дозволить не лише якісно урізноманітнити навчальний процес майбутніх офіцерів, але й надасть їм практику роботи у багатонаціональних військових колективах. Дозволить перейняти новітні методики планування та проведення військових дій у рамках міжнародних військових операцій зі стабілізації та підтримання миру.

За словами начальника Академії сухопутних військ ім. гетьмана П.Сагайдачного генерал-лейтенанта Павла Ткачука, основними завданнями конференції було у максимально стислі терміни прийняти усі повноваження та необхідну документацію від попередників. А також, визначити та підготувати відповідальних осіб, які здійснять остаточну розробку та затвердження усіх заходів із підготовки військ. Спираючись на досвід минулорічних командно-штабних тактичних навчань із залученням військ серії «Репід Трайдент», а також загроз та військових викликів сучасності, зокрема й які мають місце на східних кордонах України, учасники конференції чітко визначилися із вимогами до району проведення навчань, визначити навчальні завдання для підрозділів, які братимуть участь у «Репід Трайдент – 2014», обговорили логістичні потреби та узгодили юридично-правову базу.

Особливу увагу іноземні військові звернули на готовність матеріально-технічної бази та навчальних місць, які на Міжнародному центрі миротворчості та безпеки відповідають найвищим світовим стандартам.

– Особовий склад та керівництво Академії сухопутних військ вже мають багаторічний досвід проведення та участі у таких масштабних міжнародних військових навчання, – підкреслив генерал-лейтенант Павло Ткачук. – На жаль, практично усі бойові з’єднання та частини Українського війська, які брали участь у цьому навчанні в попередні роки зараз залучені до боротьби із терористичним проросійськи налаштованими угрупуваннями в рамках проведення антитерористичної операції на південному сході нашої країни. Але усі домовленості між країнами-партнерами щодо проведення міжнародних військових навчань в Україні повинні бути дотримані і колектив нашого навчального закладу готовий до виконання цього важливого завдання. Відзначу, що до проведення навчання залучатимуться лише підготовлені військові кадри. З курсантів – це військовослужбовці старших курсів, 3 та 4, які невдовзі поповнять лави офіцерського корпусу. Також у проведенні занять в руслі навчання будуть задіяні понад 150 одиниць різноманітної військової техніки та зразків озброєння. Сценарій навчань розрахований на те, щоб отримати максимум досвіду. Деякі ввідні базуватимуться на досвіді отриманому вже під час АТО.

Довідка.

Українсько-американські тактичні навчання серії «Репід Трайдент» відбуваються на території нашої держави з 2006 року в рамках програми «Партнерство заради миру». Метою їх проведення є підготовка до спільних дій у складі багатонаціональних сил під час коаліційних операцій.
Минулого року у навчанні «РепідТрайдент-2013» взяли участь понад 1300 військовослужбовців з 16 країн. До заходу було залучено більше 800 одиниць озброєння та майже 170 військових автомобілів і бойових машин. Для відпрацювання аеромобільної операції та елементів евакуації поранених із поля бою було задіяно 4 вертольоти Мі-8, військово-транспортний літак АН-26 від Збройних Сил України та німецький транспортний літак С-160. За час навчання було здійснено понад 500 стрибків із парашутом з вертольотів Мі-8, українського літака АН-26 та німецького С-160.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ