Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

3 серпня відкриється виставка «Ляльковий світ тітки Тетяни».

1/2
У Музеї-садибі родини Антоничів, що в селі Бортятині Мостиського району Львівської області, 3 серпня відкриється виставка «Ляльковий світ тітки Тетяни». Повідомили працівники Львівськогомузею історії релігії .

Це – авторські ляльки Тетяни Фургало, члена творчого об’єднання народних майстрів та художників-аматорів при Львівському державному обласному центрі народної творчості і культурно-освітньої роботи. Три роки мисткиня створює ляльки, а їх уже близько ста.

Її ляльки – сучасні, з елементами автентичної ляльки-мотанки. Їх основа зроблена за технікою вузлової ляльки, з тканини, шляхом намотування, без вузликів, ножиць та голки. А ось одяг та всі аксесуари для них – авторські від задуму до реалізації.

Роботи Тетяни Фургало – це індивідуальність, неповторність. У неї кожна лялька – це відкриття та пізнання самої себе, відображеннявнутрішнього світу, почуттів та думок. Це диво, коли з різних матеріалів народжується цілісний, яскравий та цілковито унікальний образ ляльки.Кожна лялька має свій настрій та характер, свою неповторну енергетику, своє ім’я. Вони наче живі зі своєю унікальною історією та яскравим життям.Обов’язковим елементом всіх її ляльок є вишивка та індивідуальний солярний хрест.

У Бортятині мисткиняпредставить близько 20 ляльок-мотанок. Це «Настуся»,«Ангел», «Марта», «Кавова лялька», парочка нерозлийвода «Василько й Василина», інші.

Своє вміння творити дива Тетяна Фургало покаже дітямй проведе майстер-клас «Літній ангел». Основою її мотанок буде скошена трава. Школярі виготовлятимуть ляльки-трав’янички й замотуватимуть їх у тканину. Вони навчаться формувати тулуб ляльки, правильно робити солярний хрест, вдягати та прикрашати лялечку. Мисткинярозкажепро виникнення та традиції, пов’язані з ляльками-мотанками, про кольори на обличчі та багато іншого.

Львівська майстриня ляльок-мотанок і виробів з бісеруІринаБердаль-Шевчик (учениця Тетяни Фургало) представить свій проект творення мотанок«Книжкова фея». Її майстер-клас має одну особливість: кожна зроблена лялька-«фея»триматиме в руках збірку Б.-І. Антонича.

Музей-садиба родини Антоничів (філія Львівського музею історії релігії)запрошує на відкриття виставки «Ляльковий світ тітки Тетяни» та майстер-класи, які проходитимуть у неділю, 3 серпня, о 13 годині в селі Бортятині Мостиського району.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ