Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Путін не сподівався, що українців виявиться 45 мільйонів, – Саакашвілі

Екс-президент Грузії Михаїл Саакашвілі під час лекції для львівських студентів висловив упевненість в тому, що українсько-російська війна обов’язково завершиться перемогою України і саме нашій країні судилося зруйнувати «імперію зла». Українці не бояться Путіна, вони кажуть, що він всього лишень х… А для Путіна найгірше, коли його не бояться.

Подаємо виклад лекції повністю.

Я не вважаю, що бандерівець – лайливе слово

Я дійсно був вражений масштабами реформ, які здійснив міський голова Львова Андрій Садовий і тим духом, який панує у Львові. Багато людей вважають, що особистість в історії нічого не вирішує. Це дурниці. Особистість вирішує все. І головне, що вона міняє світ на краще. Мене часто запитують,чого мені бракує з часів мого президентства. Я ненавидів охорону, довгі  наради, нудні прийоми, офіційні обіди і вечері. Єдине, чого мені бракує, - це можливості приймати рішення, які щодня, щогодини здатні змінювати життя моїх співгромадян на краще.  Якщо ти приходиш у владу з цією метою, у тебе все вийде. Якщо ти приходиш до влади з метою мати великий будинок і рахунок  в банку, - це не цікаво. Головний дух у Львові – це дух змін. Зараз ми знаходимося в ситуації, коли такий же рух, таке ж оновлення потрібне всій України. Україна – велика країна. Я закохався у неї, щойно прихав на навчання у київський університет. Мені було досить кількох годин щоб зрозуміти, що цей міф, який поширює російська пропаганда про бандерівців і фашистів, не відповідає дійсності. Хоча,безперечно, порівнювати бандерівців і фашистів ніяк не можна. Я не вважаю, що бандерівець – лайливе слово, навпаки.

З першої секунди українці змушують тебе забути, що ти чужий. Крім Америки і можливо Канади я не знаю іншої такої країни світу, яка так вміє інтегрувати різні етнічні групи.

Росіяни почали задавати питання Путіну: чому у Грузії вийшло, а у нас – ні. У Путіна з’явилися проблеми

І в цьому сенсі перед Україною зараз стоїть великий виклик. Грузія проходила через такий виклик протягом десятиліть. Шість років тому до нас зайшло 120-тисячне російське військо, побили нас із 200 літаків, і мета цього вторгнення була абсолютно зрозумілою. Вони вторглися не через Абхазію чи Осетію, вони контролювали ці території з початку 90-х років. Проблема Путіна була в іншому: Грузія після Революції троянд провела радикальні реформи, які дозволили їй з найбільш корумпованої,відсталої, найбільш феодальної країни на пострадянському просторі створити основи сучасної європейської країни. Такого на Кавказі ніхто не сподівався.

На Кавказі завжди як було: вони один одного вбивають, вони гарячий народ, там традиції помсти, вони ніколи не будуть разом, вони завжди будуть один проти одного. Тому Кавказом легко керувати, у Кавказу ніколи нічого не вийде. А ми цей міф зруйнували. Найбільш кримінальну країну ми перетворили на країну з найнижчим рівнем злочинності у Європі. Країна з найвищим рівнем корупції стала найменш корумпованою країною в Європі. У нас були найшвидші митні процедури, найшвидше оформлення дозволів, документів, паспортів, архітектурних і інших дозволів, найбільш дружній державний сервіс. Росіяни почали задавати питання Путіну: чому у Грузії вийшло, а у нас – ні. У Путіна з’явилися проблеми: спершу він почав запускати терористів, щоб вони підривали наші відділення міліції, вони вбивали наших солдатів і підривали цивільні об’єкти. Він влаштував нам енергетичне ембарго, відключили електрику і газ на знак помсти за нашу підтримку Помаранчевої революції. В найхолоднішу ніч січня. Але ми вижили, ми стали енергетично незалежні. Потім нам повністю відключили ринок, ми нічого не могли продавати Росії. Того року у нас був 13% приріс, наступного року також двозначне число приросту.

Проти нас влаштовували провокації, моїх співвітчизників демонстративно депортували з Росії на «скотовозках», великих транспортних літаках». Грузія не змінила свого курсу. І коли нічого не спрацювали, коли ми почали притискати сепаратистів зі всіх боків, Путін зняв маску і вторгся на нашу територію 120-тисячною армією.

Мета вторгнення була зрозумілою: поміняти  грузинський демократичний курс, розвалити грузинську державу, підвісити мене за певну частину тіла, за яку – Путні також уточнив на найвищому міжнародному рівні. Мабуть лише до цієї частини тіла він і діставав фізично.

В 2008 році моя країна вистояла, всі служби працювали і всі найбільші інфраструктурні проекти ми здійснили вже після 2008 року за рахунок інвестицій і надходжень. Коли я став президентом, у нас було 100 тисяч туристів, у нас було 6 мільйонів, коли я закінчив свої повноваження. Ми були на 136 місці за легкістю ведення бізнесу, ми стали на 8, коли я закінчив своє президентство.

Тобто, Грузія змогла довести, що можна зробити неможливе: якщо воно потрібне, то воно можливе.

Так як воюють зараз ваші солдати – це приклад для всього світу. Це диво

Я думаю, що в України набагато кращі можливості цього досягнути. По-першу, в України і велика правова традиція. На більшій частині України було магдебурзьке право. Ви були частинами правових держав, чого у Грузії ніколи не було. Ви на кордоні з Європейським  союзом і, при  всій повазі до Польщі, маєте значно більший потенціал.

Я вчора провів кілька зустрічей з керівництвом Польщі, вони нам зараз дуже допомагають по Україні. І навіть вони визнають, що в України набагато більший потенціал, ніж був у Польщі свого часу.

Так як воюють зараз ваші солдати – це приклад для всього світу. Це диво. Справді, у вашої армії багато років все розкрадали і руйнували, брали хабарі, втрачена була кваліфікація. І на все це Путін розраховував. Але коли війн зайшов, то зрозумів, що має справу на з солдатами чи офіцерами, не з урядом чи обраним вами президентом. Він зрозумів, що має справу з 45 мільйонним народом. Він цього не розуміє. У мене було понад 30 зустрічей з Путіним, і він завжди говорив, що Україна – це не справжня країна, це територія. Він завжди думав, що українців – мільйонів п’ять, як грузинів. Він серйозно думав, що українці живуть десь у Львові чина Волині, а решта просто до них пристосувалися, і варто їм подивитися російське телебачення, і у них відразу ж прокинуться антиукраїнські інстинкти. Частково з деким так і трапилося, але в дуже незначної частини.

Навіть ті мешканці Сходу і Півдня, які раніше сумнівалися вони, можуть дуже зрозумілою російською мовою пояснити окупантам, що Україна – не Росія.

Я думаю, що своїм вторгненням у 2008 році Росія допомогла грузинській нації, грузинському характеру ще більше консолідуватися. Думаю, що в жодному разі у вашому красивому місті, де є багато гарних пам’ятників, не варто ставити якийсь некрасивий пам’ятник Путіну, він цього не заслуговує. Але для історії варто запам’ятати Путніа як людину, яка допомогла українській нації, хоча вона і до цього була, допоміг швидко консолідувати націю. Навіть ті мешканці Сходу і Півдня, які раніше сумнівалися вони, навіть не розмовляючи українською, можуть дуже зрозумілою російською мовою пояснити окупантам, що Україна – не Росія.

Думаю, сьогодні абсолютно унікальний випадок, коли Україна рятує європейську цивілізацію від варварів 21 століття. Україна не раз рятувала Європу історично, але зараз це актуально як ніколи. Ви рятуєте світ від Третьої світової війни, в тому числі своєю кров’ю, самопожертвою, тих молодих хлопців, які там проклали голови. Але пройдуть століття, і ніхто не забуде, що  був момент, коли європейській цивілізації загрожувало знищення, бо це ціль Путіна. Він піде настільки далеко, наскільки його пустять, і я не бачу перепон йому у нинішній Європі, якби цією перепоною не стала Україна.

Він вже програв. Він думав, що після Криму, який дався йому дуже легко, він зайде в Україну, відірве Південь, Схід, вийде на Молдову, оточить Київ і ізолює його від Західної України. Спершу він програв на Півдні України, Південь не пішов за ним. В Одесі були трагічні події, але вони поклали край путінській експансії. На Сході Харків і Дніпропетровськ йому не далися від початку, не кажучи вже про інші міста, а в от Донецьку і Луганську йому вдалося створити криваву рану. Він збирався підтримувати її, поки не виснажиться економіка України, закриються ринки, війська із Донбасу підуть на Київ і почнеться громадянська війна. Такий сценарій він випробував у 90-х роках в Грузії.  Не вийшло. Три четвертих захоплених територій звільнені, такої військової поразки Росія не зазначала багато-багато десятиліть. І зараз він стоїть перед вибором, чи потрібно чинити так, як він вчинив у Абхазії, підкидаючи ввесь час зброю і спецназ у цю криваву рану, розпалюючи громадянську війну. Але у нього не вийде. Українська армія наступає. Президент Порошенко не зробив тієї помилки, яку зробив у Абхазії мій попередник Шеварднадзе. Він щоразу підписував з Путіним договір про припинення вогню, і щоразу після кожного з цих договорів Росія захоплювала новий шматок території і закріплювалася на ньому. Україна не пішла на повідку у Путіна, який казав, що з ним можна говорити, бо у нього рук не в крові. Порошенко зрозумів, що цього робити не потрібно. Він не злякався. Це дуже важливо.

Бо коли тебе не бояться, не бояться, який ти страшний, жахливий, гидотний Путін, тоді ти просто звичайний х…. Тоді раптово настає кінець.

Український народ не злякався. Ця нешкідлива пісня, яка стала всесвітнім хітом, одна з найпопулярніших на Ю Туб. До моєї ганьби, вчора в Грузії поліція змусила вболівальників згорнути плакат з написом про те, що Путін – це …  букет троянд. Але ж в цілому світі його розгортають. Те,що український народ співає цю пісню, те, що всюди ці плакати, - це велике досягнення. Народ не  боїться.

Путіну не потрібно, щоб його любили. Востаннє коли я спілкувався з ним у Кремлі, коли ми вже виходили після погроз із його боку, він нас зупинив і каже: ваші друзі на Заході обіцяють вам багато хорошого, але вони ніколи не виконують своїх обіцянок. Я вам нічого хорошого не обіцяю, я вам багато поганого обіцяю, але я завжди виконую свої обіцянки.

 Він взагалі не вірить в любов, йому не треба, щоб його любили. Він думає, що його рейтинг в Росії базується на страху, і це частково правда. Йому треба, щоб його боялися, щоб його боялася Америка,Європа. Щоб Саркозі боявся, Буш, він так хотів. Щоб боялася Меркель. На першу зустріч з Меркель він привів двох здоровенних псів, бо знав, що вона їх боїться. Він так спілкується з канцлером Німеччини, він так спілкується з деякими народами. І тут раптом звідкись  взялися ці українці, яких виявилося набагато більше, ніж він сподівався. І цей народ його не боїться. Це найгірше, що могло статися з володарем брехні і насильства. Бо коли тебе не бояться, не бояться, який ти страшний, жахливий, гидотний Путін, тоді ти просто звичайний х…. Тоді раптово настає кінець.

 Я впевнений, що ця тюрма впаде дуже швидко. Санкції, накладені Заходом, насправді дуже серйозні. Російська банківська система зараз практично блокована. Вони ж не північнокорейці, не іранці, вони хочуть тихцем вас вбивати і тим часом їздити на шопінг в Європу. Сталін пересадив всіх дружин своїх соратників,бо коли вони приходили додому, дружини їм говорили: як виможете слухати цього старого вусатого такого-сякого. Велика помилка Путіна, що він не садить дружин своїх соратників. Бо переважно у цих нуворишів дружини молоді, красиві. І коли дружина, поки її чоловік захоплює якийсь шматок пострадянського простору, їде купувати на крадені гроші діаманти до Флориди, і раптом виявляється, що кредитка не спрацьовує через західні санкції, вона буде дуже голосно кричати в телефон на чоловіка іі на того, через кого вона не зможе купити діаманти. Це саме той, хто не обіцяв мені нічого доброго.

Ці санкції реально працюють. Я вам навів побутовий приклад, але у них насправді паніка. У них 500 мільярдів нафтового фонду, але 800 мільярдів заборгованості. Росія живе в борг. Російська економіка – це велика бензоколонка. Гітлерівська економіка була диверсифікована, основана на праці і ресурсі захоплених країн, коли Гітлер почав вести війну. У Росії немає союзників. У Росії в союзниках Венесуела, Науру, Північна Осетія, де живе 7 чи 8 тисяч населення, Абхазія, з якої виїхали 80% населення… У них немає економіки, є лише бензоколонка. Він вдень заливає бензин в європейські банки, а вночі бігає з бейсбольною битою до сусідів і б’є їх по голові. Але виявилося, якщо бензоколонку закрити, людина з бейсбольною битою ослабне. І реально так буде.

Все почалося на Майдані, а закінчиться тоді, коли Росія остаточно програє ту брудну війну, яку веде проти вас

Ми – на порозі великих змін. Спершу Російську імперію підірвали грузинські реформи, потім в 2008 році вони не змогли вирішити жодного свого стратегічного завдання щодо Грузії. Але Майдан в Києві… Приїхавши сюди ще в грудні, я відразу сказав, що російська імперія припиняє своє існування саме на цьому Майдані. Пройшов час, і так вийшло. Там все почалося, а остаточно імперія впаде, коли Росія остаточно програє ту брудну війну, яку веде проти вас. Коса найшла на камінь. Він недооцінив велику націю українців. Він все життя розраховував на те, що європейці боягузи. Так, багато європейців боягузи. Він завжди розраховував на те, що європейців можна купити. Так, багатьох європейців справді можна купити. Але не всі європейці продаються і не всі європейці завжди боягузи. Після анексії Криму і вторгнення на Схід він заторкнув базові європейські інтереси. Коли мова йде про фундаментальні західні інтереси, Захід вміє консолідуватися. Це по-першу. По-друге, довкола кого Захід консолідується? Вони консолідуються довкола найбільшої і найвеличнішої європейської країни України, дарма, що це відбувається не так швидко, як нам хотілося б.

Насправді, вам дуже  пощастило. Я вам дуже заздрю, молоді. Ви будуєте нову країну. Побудувати нову країну, - немає нічого більш почесного. Ми в Грузії  побували нові міста, збудували новий менталітет. Менталітет завжди змінюється повільніше, ніж інфраструктура. Тому будь-який успішний уряд завжди колись йде. Іноді йому на заміну приходять уряд, який його ненавидить. Я завжди кажу своїм українським друзям: в якийсь момент вас обов’язково не оберуть. У вас є два варіанти: або ви, маючи великий рейтинг зі страху його втрати нічого не будете робити і ви його втратите, або ви щось чи багато будете робити, і все одно втратите рейтинг. Треба вибирати.

Ви будете вільні – ми будемо вільні. Ви будете в ЄС і НАТО, - ми будемо в ЄС і НАТО. А ви будете і в ЄС, і в НАТО

Мер Садовий, коли його оберуть ще раз чи оберуть на нову посаду через 30-40 років, коли за нього перестануть голосувати, він тоді можливо буде ображений. Але він завжди зможе привести своїх правнуків і показати: це я зробив, це я відреставрував, цей аеропорт побудував, розробив цю концепцію туристичного Львова, поборов цю бюрократію, а потім це взяла вся Україна – я все це зробив. Кожен з вас через 10 років зможе сказати: ми перемогли найстрашнішого ворога України і Європи, ми вистояли, ми збудували це диво,за яким зараз спостерігає весь світ. Ми цим задоволені і інші покоління нам подякують. Це дуже вважливо. Тому ми зараз із захватом, затамувавши подих на вас дивимося. Ми дуже переживаємо, я переживаю, ночами не сплю. У нас в Грузії зараз також відбуваються драматичні події, але це дрібниця порівняно з тим, що вирішується тут. Ви будете вільні – ми будемо вільні. Ви будете в ЄС і НАТО, - ми будемо в ЄС і НАТО. А ви будете і в ЄС, і в НАТО. Ви будете успішні. Ви переможете, а отже і ми всі переможемо.

Фото - ura-inform.com

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ