Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Більшість областей вкладаються у встановлені державою ліміти споживання газу, - Мінрегіон

Майже усі регіони доопрацювали плани заходів зі зменшення споживання природного газу на період опалювального сезону 2014/15 років на рівні 30%, більшість з них вкладаються у встановлені державою ліміти. Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Андрій Білоусов під час селекторної наради з регіонами, повідомила прес-служба Мінрегіону України.

В цілому, за інформацією заступника Міністра, при потребі скорочення споживання газу на рівні 2 508,5 млн. куб. м. (30 % від загального споживання), сьогодні, відповідно до планів регіонів, вдається зекономити 2 432,36 млн. куб. м. газу (29,1%). Цей показник не враховує даних Луганської області, отримати наразі які неможливо через проведення у регіоні антитерористичної операції.

За даними Департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики Мінрегіону, за рахунок організаційних заходів в середньому вдається заощадити 6,8% або 569,42 млн. куб. м газу. Технічні заходи дозволяють зекономити 4,5% або 374,82 млн. куб. м. Переведення на альтернативні види палива скорочує споживання газу на 4,1% або 341,12 млн. куб. м. Ще 13,7% або 1 147,0 млн. куб. м дозволяють заощадити кризові заходи.

Андрій Білоусов підкреслив, що у деяких регіонів при розрахунках все ще виникають завищені або занижені відсотки запланованого скорочення, що не співпадають з розрахунковими цифрам постанови КМУ. «Вказані неточності можна пояснити або використанням некоректних показників споживання газу протягом серпня 2013 – березня 2014 років, або неправильним розрахунковим періодом. Тому дане питання необхідно доопрацювати», - сказав заступник Міністра.

Андрій Білоусов також повідомив, що за інформацією НАК «Нафтогаз України», фактичне споживання газу теплопостачальними підприємствами за 18 днів серпня в цілому по України менше затверджених державою лімітів на 38 %.

В той же час, за словами заступника Міністра, ряд областей, серед яких Рівненська, Тернопільська, Херсонська, Чернігівська, все ще значно перевищують свої ліміти споживання газу.

«Решта областей вкладаються у ліміти або принаймні значно зменшили споживання газу», - зазначив Андрій Білоусов.

Нагадаємо, 9 липня Уряд схвалив постанову, якою затверджено ліміти обсягів природного газу для споживачів у розрізі регіонів та помісячно до кінця опалювального сезону з урахуванням зменшення для ТКЕ на 30% починаючи з 1 серпня 2014 року.

Антикризовий енергетичний штаб, який очолює Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Гройсман, доручив Держенергоефективності підготувати проект урядового документу щодо комплексного плану середньострокових заходів, спрямованих на стимулювання зменшення споживання та заміщення природного газу підприємствами теплопостачання, промисловими споживачами, бюджетними установами та організаціями, населенням. Такий план має бути розрахований на період 2014-2017 років.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ