Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Айдар - батальйон Героїв. Одинадцять днів важкого бою. Фото

Добровольчий батальйон «Айдар» від 12 серпня вів найважчі бої під Луганськом. Мужність «айдарівців» вражає. Майже усі вони – це активісти Майдану, які тепер ведуть війну з терористами та російськими окупантами на Донбасі і в кожному бою демонструють честь, мужність та відвагу, які притаманні справжнім патріотам України.

Боєць «Айдару» Орест Каракевич розповів журналісту Гал-інфо про те, як «айдарівці» воюють звільняючи українські території від російських найманців та терористів.

«Ми тільки зараз повернувся з чергової бойової операцiї. 12 серпня ми захопили Хрящевате, під Луганськом. За день ми зачистили селище, але пiд вечiр нас почали обстрiлювати з мiнометiв. В цей день ми отримали перших наших вбитих i поранених», - розповів Орест.

Він продовжив: «Частина нашої 2 роти «Айдару» закрiпилася в будинку, якому ми завдячуємо життям. Наступного дня близько 6 години ранку терористи пiшли в атаку. У складі атакуючих були 2 танки i росiйський спецназ».

Орест разом із своїм побратимом на псевдо "Старшина" пiдствольними гранатометами зуміли знищити ворожий спецназ.

«З іншого боку «Пiтбуль» (боєць "Айдару" Борода Микола ) кулеметом зупинив решту пiхоти. Завдяки цьому ворожi танки розгубились i це дало шанс головному нашому Герою знищити з гранатомета один iз танкiв. Наш Герой - Iгор Фiлiпчук", - розповів Орест.

Командир другої роти "Айдару" Ігор Лапін написав на своїй сторінці у Фейсбуці: "Нагадую. Це мій друг і боєць Ігор позивний "40-й". Він загинув врятувавши багатьох. Своїм РПГ Ігор влучив в танк сепаратистів, який згодом запалав і ми змогли його добити. Це була танкова атака на наші позиції біля селища Хрящевате. Дякую тобі друг. Вибачте рідні що не зберіг Ігора. 40-й, Вибач..."

"Ігор Філіпчук проявив неймовiрний героїзм! Він вискочив на дорогу перед танком, випустив 3 заряди з РПГ i знищив танка. На жаль, перед вибухом танк встиг вистрiлити i наш побратим, герой загинув. Без сумнiву вiн врятував всiх нас… Iгор назавжди в наших серцях. Iнший танк вже знищили нашi мiнометчики. Їхній командир Молоток Микола став менi братом. Наступнi днi по нас вели безперервний обстрiл з САУ, танкiв, «Градiв» та мiнометiв, оскiльки терористи думали, що будинок, де ми перебували, був нашим штабом. В один з тих жахливих днiв мiна влучила прямо в наших хлопців… Так загинув Аболмасов Андрiй, врятувавши двох побратимiв. Вiн прикрив їх своїм тiлом. Це була героїчна смерть заради порятунку бойових товаришів. Ще один наш Герой - мінометник Лук'янюк Константин прикрив собою iншого нашого побратима, а сам загинув. Йому було лише 21 рiк... Загинув також наш брат Климчук Сергiй. Вiн заносив поранених в пiдвал, коли вдарила друга мiна i смертельно поранила його», - пригадує Орест.

У ході цієї операції Ореста Каракевича бойові побратими назвали своїми "очима", адже Орест і вдень, i вночі пильнував з третього поверху будинку, майже не спавши.

«Я дякую Богу, що вберіг мене вiд ворожих снарядiв. Мені вдалося вчасно помітити, щоб знищити ворожi машини з боєприпасами, також укрiпрайон терористiв, звiдки по нам вели вогонь. На жаль, наше командування, як i влада не хоче ефективно воювати, тому нашi корегування просто ігнорували», - розповів Орест Каракевич.

"Чумазі, але живі", - написав на ФБ Ігор Лапін.

З Фейсбуку Ігоря Лапіна: "Вийшли з боїв на 11-й день"

"Ось що сепари зробили з селища Хрещовате, знаючи що там Айдар!", - написав Ігор Лапін.

"Ми витримали танкову атаку. І ось результат", - написав командир другої роти.

Аеропорт Луганськ

Ще Орест Каракевич у розмові із журналістом додав: «Чув iнформацiю, що начебто "Айдар" разом з СБУ знищили російський антитерористичний підрозділ "Гюрза" у Вергунцi. Не вiрте цьому! СБУшнiками там i близько не пахло, були лише ми - 2 рота бальйону Айдар».

Втрати «Айдару»

За період від 13 до 15 серпня загинуло п’ять «айдарінвців»:

Зюзь Володимир Іванович, волонтер,

Кушов Руслан Бахникулович, старший солдат,

Марунчак Андрій Мирославович, солдат,

Филипчук Ігор Ярославович, солдат,

Юричко Володимир Володимирович.

16 серпня загинуло чотири воїна-айдарівця:

Слободенюк Філіп Аркадієвич, 1961 г.р.

Колотвин Олександр Вікторович, 1984 г.р.

Дібрівний Дмитро Олександрович, 1988 г.р.

Качур Іван Іванович, 1982 г.р.

З 16 по 21 серпня батальон "Айдар" втратив Героїв:

Аболмасов Андрій Вікторович

Падюков Альберт Володимирович

Кобишин Сергій Олександрович

Дерев’янко Сергій Вікторович

Сніденко Євген Федорович

Чикилев Андрій Владимирович

Міхнюк Олег Іванович

Лук'янюк Константин Константинович

Климчук Сергiй

Вічна пам’ять і слава Героям!

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ