Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Україна залишиться без 1,3 млрд грн

Кабінет міністрів України розраховує отримати 1,3 млрд грн в рахунок виплати дивідендів компанією «Укрнафта». Кошти мають будуть скеровані на погашення боргів за газ перед російським «Газпромом». Як відомо, прем’єр-міністр Арсеній Яценюк упевнений у проведенні зборів: «Я вам даю гарантію в тому, що буде скликано збори акціонерів, і держава свою частку забере. «Нафтогаз» вже отримав команду, офіційне повідомлення «Укрнафті» відправлено».

Коментує член Спостережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрій КОРОЛЬЧУК: "Попри обіцянку прем’єр-міністра Арсенія Яценюка провести збори акціонерів «Укрнафти» і отримати належні державі 1,3 млрд. гривень на сьогодні відсутні як юридичні, так і, на жаль, політичні підстави для проведення зборів. 

Як відомо, збори акціонерів «Укрнафти» повинні розподілити отримані компанією прибутки за 2011-2013 рр. загальною сумою 3,8 млрд. грн. 

Насамперед до сильних сторін «Укрнафти» слід зарахувати гарантії закону «Про господарські товариства», зокрема ст. 41. Саме ця стаття передбачає наступне: «Загальні збори визнаються правомочними, якщо в них беруть участь акціонери, що мають відповідно до статуту товариства більш як 60 відсотків голосів». 

Держава контролює 50%+1 акція, що фактично унеможливлює отримання дивідендів без згоди групи «Приват» Ігоря Коломойського, який контролює 42% акцій «Укрнафти». 

Наскільки відомо на сьогодні «Укрнафта» не налаштована розподіляти прибутки і виплачувати державі дивіденди. Проте, навіть цей юридичний пункт держава могла би обійти зважаючи на складну військову і економічну ситуацію. Фактично «Нафтогаз України» в односторонньому порядку може провести збори акціонерів та ухвалити рішення про отримання 1,3 млрд. грн. І це було би логічним продовженням дій Кабміну. Адже зараз можна спостерігати ініціативи уряду щодо регулювання умов надзвичайного стану в електроенергетиці, обмежень поставок природного газу і нарешті, пропозиція прийняти закон про надзвичайний стан в енергетиці України. 

Але, на жаль, такий механізм не можна реалізувати. Оскільки у 2010 році тодішній заступник голови правління «Нафтогазу» і нинішній заступник міністра енергетики Ігор Діденко посприяв внесенню змін до організаційних документів «Укрнафти», які передбачають вирішення будь-яких судових суперечок не в судах української, а закордонної юрисдикції. Відповідно, будь-яке рішення «Нафтогазу» щодо отримання дивідендів може бути визнане «Укрнафтою» незаконним і оскаржено у судах. Отож, ситуація із пошуком державою грошей за рахунок дивідендів «Укрнафти» вже зараз зайшла у глухий кут. 

До політичних перешкод, які стоять на заваді проведенню зборів акціонерів «Укрнафти», слід віднести проведення дострокових виборів до парламенту та високу ймовірність формування нового уряду. Відповідно, власник групи «Приват» Ігор Коломойський буде зацікавлений використати фактор розподілу дивідендів для майбутніх «політичних торгів». 

Отож, слід констатувати, що «Нафтогаз України» виявився не готовий до боротьби за дивіденди «Укрнафти». Тим самим компанія штовхає уряд на залучення нових кредитів для оплати газу або до збільшення випуску ОВДП.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ