Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові відкрився офіс «Крим SOS» як виконавчого партнера УВКБ ООН

3 серпня 2014 року у Львові почав працювати офіс громадської ініціативи «Крим SOS», яка стала виконавчим партнером УВКБ ООН. Офіс розташований за адресою: провулок Крива Липа, 8, кв. 1. Діяльність офісу спрямована на моніторинг ситуації, надання консультацій та допомоги переселенцям з Криму та Донбасу, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

В офісі проводять безкоштовні прийоми соціальні працівники, юристи та психологи, за умови попереднього запису за номерами гарячої лінії чи на електронну пошту. З вересня плануються курси кримськотатарської, української та англійської мов.

Також «Крим SOS» проводить консультації та збирає заявки на отримання фінансової допомоги від УВКБ ООН на покращення житлових умов (пріоритет надаватиметься переселенцям з Криму та Донбасу, які поселились у сільській місцевості) та для початку власної справи для переселенців з Криму.

«Ініціатива «Крим SOS» була створена журналістами і активістами півроку тому.  В липні «Крим SOS» став офіційним виконавчим партнером Управління Верховного комісара ООН у справах біженців в Україні. Офіси «Крим SOS» працюють у Києві, Львові та Херсоні. Ці офіси мають на меті проводити моніторинг того, як живуть переселенці, які в них проблеми, питання, плани. Також ми надаємо різного роду допомогу, наприклад, у нас працюють юристи, соціальні працівники, психологи. Ми працюємо не тільки з переселенцями з Криму, а й з переселенцями з Донбасу. У Львові зараз переселенців більше, ніж 5 тисяч.

«Крим SOS» як партнер УВКБ ООН матиме змогу допомагати через гранти починати вести бізнес для кримчан, а також покращувати житлові умови для переселенців, які зараз живуть у селах. Варто зазначити, що до нас надходять запити від львівських бізнесменів, які готові брати переселенців.

Крім соціальної, юридичної, психологічної допомог, наш офіс займається також і культурною інтеграцією, щоб і львів’яни, і кримчани, і жителі Сходу гармонійно співіснували у Львові. Тому ми плануємо організовувати фестивалі. На базі офісу проходять курси англійської мови для переселенців. Зараз готуємо групи для вивчення кримсько-татарської мови. Є волонтери, які допомагають нам навчати українській мові переселенців», - розповідає співзасновник ініціативи «Крим SOS», керівник західноукраїнського офісу «Крим SOS» Алім Алієв.

«Наша перша ініціатива спрямована на підтримку переселенців, які поїхали у віддалені сільські райони і почали будувати своє життя у новий спосіб. Ми розуміємо, що ці будинки є у різному стані. Якщо влітку було добре адаптовуватися до місцевого життя, то зараз йде осінь, зима, буде доволі холодно. Тому для того, щоби підтримати людей, які залишаться там жити протягом року, а може й довше, і підтримати місцеві громади українців, які віддали ключі від будинків, у нас є програма на покращення житлових умов. Тобто, переселенці, котрі живуть в таких будинках, можуть звернутися до «Крим SOS» і написати заяву, повідомляючи про те, що їм потрібно утеплити вікна, або купити обігрівачі, або зробити інші речі для покращення комфортного зимування в цих будинках. Максимальна сума фінансування для однієї родини – до 3 тисяч доларів.

Друга програма стосується виключно переселенців з Криму, бо Крим визнаний анексованою територією і ми все ще сподіваємось, що це доля, яка омине Луганськ і Донецьк. Частина з кримських переселенців – дуже активна, яка в Криму займалася бізнесом. Не кожен бізнес легко перенести з Криму і почати у Львові та адаптуватися до того ринку, який є тут. Щоб підтримати людей з бізнес-ініціативами, у нас є проект, який стосується написання короткого бізнес-плану на 1,5 сторінки. Сума – до 3 тисяч доларів для того, щоб перенести за можливості бізнес до Львова, або розпочати тут нову власну справу, користуючись набутим досвідом у Криму. Ця ініціатива спрямована на закупівлю інструментів, механізмів, які потрібні людям для того, щоб тут розпочати заробляти», - повідомляє заступник керівника західноукраїнського офісу «Крим SOS» Олександра Сорокопуд.

«Ініціатива «Кримська Хвиля» була створена силами самих переселенців. Ми виїжджаємо на місця, де сьогодні проживають переселенці. Ми вивчаємо потреби цих людей, умови, в яких вони опинились. Ми працюємо з сім’ями з дітьми, з сім’ями, в яких є інваліди, люди з хронічними захворюваннями, пенсіонери. У процесі вивчення потреб ми розуміємо, що є пріоритетні проблеми. Насамперед, це доступне житло. Ми активізували роботу з ріелторами, які пропонують послуги на платній основі.

Ще одна проблема – це працевлаштування. Людям потрібно адаптовуватися, почати заробляти. Ми зважаємо на соціальні ініціативи, такі як Центр зайнятості вільних людей. Завдяки цьому ресурсу, чимало переселенців могли працевлаштуватись.

Ми стежимо за тим, щоби люди могли оперативно переоформити всі соціальні виплати, які вони отримували на попередньому місці проживання. Також існують питання, пов’язані з освітою. В нас чимало студентів, які планують продовжити навчатись у львівських вузах», - розповідає співробітник західноукраїнського офісу «Крим SOS», голова ГО «Кримська Хвиля» Енвер Бекіров.

Координати офісу «Крим SOS» у Львові:

Адреса: м. Львів, провулок Крива Липа, 8, кв.1.

Телефони гарячої лінії: +38 050 381 14 89, +38 063 975 55 43, +38 067 474 56 08.

Електронна пошта: [email protected]

Сторінка у Facebook: www.facebook.com/KRYM.SOS

Сайт: http://krymsos.com/.

Контактна особа: Алім Алієв, тел. 066 836 36 35.

Довідка

«Крим SOS» - це проект, який був створений активістами 27 лютого 2014 у зв'язку з початком окупації Криму Російською Федерацією. З липня 2014 року громадська ініціатива «Крим SOS» є офіційним виконавчим партнером Управління Верховного комісара ООН у справах біженців в Україні. З серпня 2014 року працюють офіси «Крим SOS» у Києві, Львові та Херсоні, які займаються моніторингом ситуації з вимушеними переселенцями з Криму та східних регіонів, наданням допомоги їм, а також інформуванням про події в Криму.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ