Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

В Україні війна. Терористи залякують Львів «замінуваннями» - 27 повідомлень було із Луганщини

Від початку року було зафіксовано 52 повідомлення про замінування, які не підтвердилися. Про це сьогодні, 28 серпня, під час прес-конференції у Львові повідомив начальник штабу ГУ УМВСУ у Львівській області Юрій Гладун.

За його словами, за липень-серпень було зафіксовано 36 повідомлень про замінування різних об’єктів, де спостерігається скупчення людей – це аеропорт, вокзал, автовокзал, супермаркети, розважальні заклади та ринки.

Він додав, що в січні, наприклад, було лише 4 таких повідомлення, а в березні взагалі не було.

«Вдалося встановити осіб, які вчинили такі правопорушення. В результаті слідчих дій у двох випадках телефонні попередження про замінування вчинили двоє психічно-хворих осіб, один школяр повідомив про замінування школи. В травні про дава замінування попередили звичайні люди, які не змогли пояснити мотивацію свого вчинку, також про одне замінування повідомив інвалід першої групи та один непрацюючий, який теж не зміг пояснити, чому так вчинив», - розповів Юрій Гладун.

Він також додав, що 27 повідомлень, за останній час надійшло з Луганської області, із зони проведення АТО.

«У ході досудового слідства ми з’ясували, що інформація про замінування надійшла з Луганської області. Нам складно це розслідувати, адже це сталося не на території Львівської області. Ми знаємо місце перебування цієї особи, але саму особу ще не встановили, через ситуацію, яка там є, але шанси на встановлення цієї особи досить високі», - сказав він.

Юрій Гладун додав, що дзвінки із зони АТО надходили на номери різних служб, тричі повідомлялося про замінування залізничного вокзалу, автовокзалу, аеропорту, торгових центрів, магазинів тощо.

«Найважчим було 27 липня. Тоді ми отримали п’ять повідомлень про замінування. Це паралізує роботу міста, бо усі служби були задіяні на евакуацію населення. Варто розуміти, що ми завжди працює так, ніби це насправді і там дійсно вибухівка. Це все насправді, у країні йде війна. Ми маємо ставитись до цього відповідально!», - наголосив Юрій Гладун.

Щодо покарання тих осіб, які здійснили повідомлення про замінування, то Юрій Гладун зауважив, що двоє психічнохворих і школяр покарання не зазнали, а інші встановлені особи були притягнуті до адміністративної відповідальності та заплатили штрафи.

«Варто розуміти, що тепер ми будемо діяти жорсткіше, зважаючи на ситуацію в країні. Тепер буде повна кримінальна відповідальність, не виключено тюремне ув’язнення», - наголосив він.

Як зазначив начальник прес-центру ГУ ДСНС у Львівській області Віталій Туровцев, покарання за хибний виклик спецслужб це або адмінстягнення, або ж за рішенням суду від 3 до 5 років позбавлення волі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ