Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Гривня девалювувалася через публічне оголошення про рекапіталізацію "Нафтогазу" - експерт

Помітне знеціненя національної валюти упродовж останніх кількох тижнів стало можливим зокрема через публічне оголошення про рекапіталізацію НАК "Нафтогаз Україна", а також через відстуність строго контролю з боку НБУ за рухом капіталу у країні. Причини девальвації гривні і здорожчання валюти у ході брифінгу аналізував екс-заступник Глави Нацбанку, ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко,

Передає кореспондент УНН.

Він упевнений, що найбільшою помилкою НБУ і урядом стала публічна заява про випуск ОВДП для рекапіталізації Нафтогазу на суму близько 50 млрд грн.

"Курс почав валитися саме після цієї інформації, і населення зрозуміло, що така емісія приведе до зменшення курсу гривні", - зазначив О. Савченко.

Він додав, що без рекапіталізації "Нафтогазу" складно було б "пережити прийдешню зиму" і зазначив, що у даній ситуації його здивува не стільки факт емісії, скільки непрофесіоналізм з боку НБУ.

"Не варто було давати цю інформацію публічно, а емісію потрібно розтягнути на кілька місяців, враховуючи моменти, коли можна її робити", - підкреслив експерт.

Другою помилкою ураду та Нацбанку, на його думку, було масове скуповування валюти з боку регулятора одразу, як тільки гривня стабілізувалася і почала дещо зміцнювати свої позиції.

"Тоді НБУ дав зрозуміти, що він виступає проти посиленя гривні", - пояснив експерт.

Третій фактором, який вплинув на стрибок курсу, експерт називає відсутність належного контролю за рухом капіталу.

"керівництво НБУ такі не опанувало шляхи контролю за рухом капіталу.
Мова йде про неповернення валюної виручки і про фіктивні імпотрні контракти", - зазначив він.

Еск-заступник Глави НБУ підкрслив, що "гіршого контролю за рухом капіталу, ніж у нас, немає в жодній країні світу".

Окрім того, за його словами, ціна на гривню завжди залежить від кількості доларів і гривні на ринку. А в Україні упродовж останнього часу спостерігається дефіцит валюти.

"У нас доларів стає все менше, а гривень - все більше. Не знаю, як на сьогодні, але на вчора залишки рахунка Нацбанку складав 33 млрд грн. Тобто зайва ліквідність - 8 млрд грн. У нас є надлишок гривні",- зазначив О. Савченко.

Серед інших причин, які призвели до росту валютного курсу, експерт назвав перехід до 100%-ї продажі валютної виручки, що прискорило вивід капіталу з України, і введення оподаткування продажу валюти, тобто її експорту.

Він додав, що не розуміє нинішню валютну і монетарну політику Нацбанку і висловив сумніви щодо кадрового потенціалу цієї фінансової установи.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ