Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Коли до Львова прибули перші тіла загиблих зі Сходу, ставлення до переселенців погіршилося, - Алієв

З початком вторгнення Росії у Крим, Львів першим прийняв переселенців татар, і зустріли їх тут дуже тепло. Однак коли почалися військові дії на Сході і до Львова привезли перших загиблих, ставлення до переселенці з Донбасу на Львівщині погіршилося. Про це сьогодні, 28 серпня, під час круглого столу у Львові розповів керівник західноукраїнського офісу «Крим-СОС» Алім Алієв.

За словами Алієва, релігійні татари почуваються у Львові навіть краще, ніж в Криму, адже більшість  мешканців Західної України також переважно релігійні люди, чого не скажеш про тих кримчан, які не є татарами.

З початком бойових дій на Сході на Львівщині з’явилися багато переселенців з Донецької та Луганської областей. І якщо спершу ставлення до них було приязним, то після того, як до Львова привезли перших загиблих в зоні АТО,  воно змінилося.

«В соцмережах почалася ціла кампанія, якісь невідомі люди поширювати інформацію про хамську поведінку переселенців тощо», - сказав він.

Активіст зауважив, що серед переселенців зі Сходу трапляються різні люди, однак більшість із них хочуть просто спокійно жити і працювати.

Асистент кафедри соціології ЛНУ ім. І. Франка Ольга Рогожак зауважила, що через події на Донбасі є певні проблеми в інтеграції переселенців у суспільство.

«Існує певний розкол на «ми» і «вони». Втім, якщо раніше поділ полягав у культурних відмінностях, мові, історії, то нині мешканців Галичини обурює, чому «наші» там воюють і гинуть, а «вони» тут просто спокійно живуть», – каже вона.

 За словами соціолога, коли завершаться бойові дії, інтеграція проходитиме простіше.

Речник Державної міграційної служби у Львівській області Світлана Хитрова, яка побувала в зоні АТО, зауважила, що  насправді містечка Донецької і Луганської областей, де немає бойових дій, несуть більше навантаження через переселенців, ніж Львів. Зокрема, в Барвінковому, населення якого становить лише 7 тисяч осіб, є 1,5 тис. переселенців.

«До речі, за словами мера Барвінкового, першими до них приїхали дружини і сім`ї сепаратистів. Тому переселенців, які сюди їдуть, потрібно перевіряти, бо це насправді питання безпеки», - зауважила вона.

Крім того, Світлана Хитрова додала, що на Донбасі у добровольчих батальйонах воюють мешканці окупованих областей, і їх там не менше, ніж галичан.

Як зазначив Алієв, на Львівщині зареєстровані 5 тисяч переселенців з Криму та Сходу, однак реальна кількість їх є більшою, бо не всі реєструються і не всі потребують соціальних послуг.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ