Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Авіаційні бригади отримали високоточні GPS-навігатори

На авіабазі міста Васильків (Київська обл.) волонтерська група «Повернися живим» урочисто вручила спеціальні високоточні GPS-навігатори 40-й та 831-й винищувальним авіаційним бригадам. Повідомили волонтери.

Волонтери передали 15 GPS-навігаторів (модель Garmin aera 695), загальною вартістю близько $30 000 ($1920 за штуку). 10 штук передали 40-й бригаді (м. Васильків, Киівська обл.), 5 штук – 831-й бригаді (м. Миргород, Полтавська обл.). Гроші було зібрані за тиждень через оголошення у соціальній мережі Facebook та прямі дзвінки спонсорам. У Києві кошти жертвували підприємці, які переводили гроші на рахунок волонтерської групи. Долучилися до ініціативи і звичайні миргородці, які збирали кошти для забезпечення своєї авіаційної бригади новітніми приладами.

Винищувальні авіаційні бригади адресно звернулися за допомогою до волонтерської групи «Повернися живим». У даний момент льотчики користуються паперовими картами 60-х років.

«Пристрій можна закріпити на коліно. Він дуже міцний, і при катапультуванні пілот легко знайде шлях до місця,де буде швидко евакуйований своїми військами.

Пристрій має підвищену стійкість дорадіо-електронних перепон, що використовуються у зоні АТО. До навігаторів можна заносити інформацію про зони дії ворожих «БУКів», і він завжди буде попереджати якщо пілот попаде у цю зону.

У будь-якій країна викупи за полонених пілотів найбільші. Тому що цінність пілота набагато вища за цінність літака, більш того, життя людини безцінне», – стверджує координатор «Повернися Живим», Віталій Дейнега.

Новий пристрій легко встановляється у кабіну пілота. Одним із них вже користуються, йдуть тренування. На наступному тижні планують встановити всі навігатори на літаки авіаційних бригад (Су-25, Су-27, МіГ-29).

«Із основних переваг навігатора – швидкий, холодний старт, тобто при вмиканні навігатор швидко ловить зв'язок, – розповідає про свій досвід польотів із навігатором пілот авіабази. –У кабіні пілот завжди знаходиться у рукавицях, а отже сенсорні навігатори використовувати неможливо. Потрібні саме такі – кнопкові. Одна із особливостей саме цієї моделі – це можливість використання авіаційних ділянок догори, що дає додаткову можливість для посадки.

Пристрій добре тримає батарею, може працювати в автономному режимі до трьох годин».

«Коли ми дізналися, що наші літаки літають по картам 1957 року, паперовим, ми задалися питанням про яку можна говорити точність чи ефективність, говорить Голова правління МБФ «Україно! Я за тебе!»,Олексій Мушак. – Противники активно використовують «ГРАДи», а піхота безсильна проти них. «ГРАДи» може знищити тільки авіація. Саме тому, якщо ми хочемо захистити життя наших солдат, українців, нам треба допомагати авіації. Питання номер один – це якісна навігація. Друга проблема – це ворожі «БУКи». Навігатор дає можливість підбитому літаку дуже швидко знайти дорогу до найближчого аеропорту, де він зможе приземлитися».

Наданими навігаторами активісти закрили критичну потребу. У найближчий місяць група волонтерів «Повернися живим» планують повністю забезпечити бойову авіацію такими навігаторами. На черзі вертольоти, транспортна авіація, ін. Також група волонтерів «Повернися живим» продовжує допомогати армії нічною оптикою, якою вже на сьогодні забезпечила її більше, ніж Міністерство Оборони України.

Довідка.

Ініціативна група волонтерів «Повернися живим» за чотири місяці зібрала більше 5 млн. гривень для забезпечення армії необхідною військовою оптикою: «Ми забезпечуємо військових технікою, яка рятує їм життя». На ці гроші вже закуплені і передані в зону АТО: автотепловізори, тепловізори, матеріали для захисту БТР, далекоміри, дизель-генератор, окуляри нічного бачення, біноклі нічного бачення, форма, інше обладнання та спорядження, їжа, вода і т.д.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ