Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Якість води, яку споживають мешканці Львова, частково не відповідає нормам

Львівський міський відділ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр ДСЕС України» здійснює вибірковий контроль за станом водопостачання населення як з центральної водопровідної мережі, так і з свердловин, криниць, каптажів. Повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Основним джерелом постачання міста Львова водою є підземні води з 17 водозаборів з 180 свердловинами ЛМКП «Львівводоканал», що розташовані на відстані від 20 км до 110 км від міста. У місто вода подається магістральними водогонами, довжиною 654 км.

Цілодобове водопостачання отримують 82,5 % мешканців м. Львова. 17,5% населення м. Львова користуються свердловинами, криницями.

Фахівці головного управління ДСЕС у Львівській області визначили 119 контрольних точок відбору питної води (тупікові колонки, стара зношена мережа, каптажі, криниці громадського користування та ін.). Про це розповідає лікар відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень Львівського міського відділу ДУ «ЛОЛЦ ДСЕС» Л. Родик.

Протягом 2013 року було проведено відбір та доставку в лабораторії установи на санітарно-хімічне та санітарно-мікробіологічне дослідження 1082 проби питної води з контрольних точок розвідної мережі міста. Відхилення від вимог ДСанПіН 2.2.4- 400-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», за бактеріальними показниками, не було. У 2014 році кількість контрольних точок зменшилась до 43 – відбір проводився щоквартально. Відхилень від вимог чинного законодавства не виявлено в жодному з випадків.

Альтернативними джерелами водозабезпечення (локальні свердловини, криниці та каптажі) користується 17,5% населення Львова.

Протягом 2013 року фахівці центру здійснювали відбір проб з 12 артезіанських свердловин, розташованих на території с.м.т. Рудно та с.м.т. Брюховичі і їх розвідних мереж. Всього було відібрано 70 проб для санітарно-хімічного дослідження та 77 – для санітарно-мікробіологічного. Відхилення від чинного законодавства виявлено в 15,7% проб при санітарно-хімічному дослідженні та у 5,2% при санітарно-мікробіологічному дослідженні. Найбільший відсоток відхилення виявлено при дослідженні води, відібраної з КП «Теребля» с.м.т. Рудно (вул. Джерельна 3). Перевищення вмісту нітратів виявлено в 66,7% проб води у с.м.т. Рудно. За мікробіологічними показниками, вода відповідала вимогам у всіх пробах.

При дослідженні води з локальних джерел водопостачання, розташованих на території с.м.т. Брюховичі, виявлено відхилення від санітарних норм за бактеріальними показниками у 6,3% проб.

З децентралізованих джерел водопостачання львів’яни використовують каптажі та криниці індивідуального користування. На території міста та прилеглих населених пунктів здійснюється відбір води з каптажів:

– у с.м.т Брюховичі (вул. Львівська);

-у Стрийському парку;

-у парку «Залізні води»;

-у лісопарку «Погулянка»;

-у парку «Високий замок»;

-у м. Винники – 4 джерела.

Протягом 2014 року виявлено відхилення за бактеріальними показниками від вимог ДСанПіН 2.2.4-400-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», у 45% проб з джерел.

Довідка.

Здоров'я людини залежить від такого важливого чинника навколишнього середовища, як вода. В усіх економічно розвинутих країнах постійно зростає об'єм водоспоживання. У благоустроєних житлових будинках з санітарно-технічним обладнанням гарячого водопостачання витрата води на одну людину досягає 250-350 л за добу. Вода витрачається на такі потреби, як підтримка чистоти тіла, у тому числі гігієнічний душ (120-150 л), прання білизни, готування їжі і миття посуду (близько 10 л), прибирання житла тощо.

Вода потрібна людині для забезпечення нормального функціонального стану організму, оскільки є середовищем, у якому проходять обмінні процеси.Епідемічне значення води полягає в тому, що через воду можуть передаватися такі інфекційні захворювання, як черевний тиф, холера, дизентерія, гепатит тощо. Збудники цих захворювань потрапляють у воду з виділеннями хворих і бактеріоносіїв. Це може відбуватися під час масових купань у водоймищах, у разі забруднення нечистотами території, що оточує водоймище, прання білизни у водоймищі, скидання нечистот у водоймище. Збудники інфекційних захворювань можуть потрапляти у підземні води з вигрібної ями та дворової вбиральні, які неправильно влаштовані, а в колодязну воду — з підземних вод та у разі користування забрудненими відрами.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ