Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Банкіри обіцяють курс 12,50 – 13,00 грн. за долар США

Голова Національного банку України Валерія Гонтарева 29 серпня 2014 року вдруге за минулий тиждень зустрілася з керівниками 40 великих банків України. Повідомили в НБУ.

Валерія Гонтарева подякувала великим системним і державним банкам за підтримку політики Національного банку України, спрямовану на забезпечення стабілізації ситуації на міжбанківському валютному ринку.

За її словами, попередня зустріч з банкірами вже дала свої результати, адже курс вдалося зрушити в правильному напрямі. “Цілком очевидно, що сьогоднішня зустріч не тільки підсилить наші кроки зі стабілізації валютного ринку, а й дозволить за кілька днів побачити курс на рівні 12,50 – 13,00 грн. за долар США”, – зазначила очільник НБУ.

Валерія Гонтарева запевнила, що сьогодні Національний банк не тільки не йде з ринку, а й братиме в ньому активну участь. “Ми й надалі будемо робити як вербальні, так і грошові інтервенції. Всі великі банки нас повністю підтримали, і тому, я думаю, наші спільні з банківською системою збалансовані кроки дуже швидко принесуть свої результати, – сказала вона. – Однак це ми робитимемо, побудувавши правильний інститут маркет-мейкерів (market maker). А щоб мати змогу прибрати з ринку недобросовісних учасників, ми спеціально запроваджуємо моніторинг сумнівних транзакцій”.

Водночас дослухавшись банкірів, регулятор не вводитиме нових обмежень, а продовжить з 02 вересня на 3 місяці короткострокові заходи відповідно до постанови Правління Національного банку України від 30 травня 2014 року № 328 “Про врегулювання діяльності фінансових установ та проведення валютних операцій” з відповідними уточненнями. Зокрема зменшено відкриту валютну позицію з 5 до 1%, що в короткостроковій перспективі дасть змогу надходженню на ринок додаткової валюти.

Також Голова Національного банку зауважила, що з наступного тижня команда експертів МВФ приїде до Києва, щоби опрацювати запропоновану НБУ нову структуру функціонування валютного ринку України, запровадження інституту маркет-мейкерів та активної участі НБУ на цьому ринку. Тому що гнучкий курс, прихильником якого є Національний банк, не має нічого спільного з неконтрольованим коливанням національної валюти останніми днями.

В свою чергу банкіри запевнили Голову НБУ, що вже на початку наступного тижня рівень курсу досягне 12,50 – 13,00 грн. за долар США завдяки їх злагодженому виходу на міжбанківський валютний ринок.

“У розпал воєнних дій на території України для нас як ніколи потрібна свідома солідарна діяльність банків України на валютному ринку, – зазначила вона. – Тільки така спільна позиція дасть змогу повернути валютний курс до стабілізаційного рівня. Як відомо банківський сектор дуже розгойдує інформаційна війна, яку в Україні щодня, за словами пана Наливайченка, ведуть більше 200 співробітників ФСБ. Тому сьогодні я б назвала нашу економіку воєнною економікою, а час, у який ми живемо, – воєнним часом”.

Нагадаємо, що на 29.08.2014 було заплановане засідання МВФ, за результатами якого має бути прийняте рішення про надання Україні другого траншу в розмірі 1,45 млрд. доларів США вже 03 вересня. Також очікується 0,5 млрд. доларів США від Світового банку”.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ