Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Спорт

На Форумі видавців презентують фотоальбом «Галичина – український здвиг» за матеріалами архіву Степана Гайдучка

12 вересня в межах Форуму видавців в конферец-залі готелю "Жорж" (Львів, пл. Міцкевича, 1) відбудеться презентація альбому "ГАЛИЧИНА – український здвиг: за матеріалами архіву Степана Гайдучка". Початок о 17 год.

Цей фотоальбом є першим виданням унікальної колекції світлин, поштівок та документів, які упродовж усього свого життя збирав Степан Гайдучок (1890–1976) – професор фізичного виховання (руханки), активний діяч українського «Сокола» та спортового товариства «Україна», талановитий журналіст, лікар УГА, невтомний турист-мандрівник та один з перших організаторів спортивного руху в Галичині.

Незважаючи на зміну політичних режимів С. Гайдучок збирав й ретельно зберігав документи та матеріали з історії громадського та спортивного життя Західної України, перипетій І Світової війни та Українсько-польської війни за Галичину, безцінні фотографії з краєзнавства та етнографії.

Колекція фотографій С.Гайдучка зібрана у 30 альбомах, які зберегла родина доброго приятеля С. Гайдучка – історика Івана Крип’якевича: Роман та Леся Крип’якевичі.

До фотоальбому увійшла лише невелика частина з трьох тисяч зібраних С. Гайдучком фотографій. Однак вони дають уяву про надзвичайну цінність цієї приватної колекції. Можливо, колись будуть надруковані усі фотографії.

Світлини розділені на три хронологічні періоди: часи Австро-Угорщини; воєнний (1914–1920) та міжвоєнний (1920–1930-ті). В кожному з цих періодів підібрано фотографії за тематичними підрозділами. Найбільше матеріалів присвячено спорту та діяльності товариства «Сокіл». Висвітлено діяльність й інших українських клубів та товариств: «Просвіта», «Рідна школа», «Луг», «Україна», «Сянова Чайка»; окремих їх осередків в містах та селах Галичини; закордонних сокільських товариств з яким підтримував зв’язки львівський «Сокіл-Батько»; українських навчальних закладів та релігійних організацій.

На фотографіях бачимо багато відомих діячів: Василя Нагірного, Івана Боберського, Андрея Шептицького, Миколу Заячківського, Сеня Горука, Степана Рудницького, Івана Мирона, Франкових синів – Петра та Тараса…

Унікальними є світлини розібраної дерев’яної церкви Св. Володимира на Богданівці у Львові, епізодів з Італійського фронту, де воював С. Гайдучок, турецьких вояків, що тримали фронт на Тернопільському Поділлі поряд з УСС…

Видання здійснене видавництвом "Апріорі" (директор Юрій Николишин,м.Львів, пл. Катедральна, 2/4; тел. 235-62-18; e-mail: [email protected]).

Автор ідеї – Леся Крип’якевич.

Редакційна рада: Оксана Вацеба, Леся Крип’якевич, Ігор Мельник, Юрій Николишин, Іван Сварник.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ