Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Після виборів Росія знову може сказати, що український парламент нелегітимний, - політолог

Нинішня Верховна Рада України наразі недієздатна. Фракції Партії регіонів та КПУ мають 247 депутатів. Для того, щоб коаліція у ВРУ могла приймати рішення на користь держави, їй не вистачає своїх депутатів, адже реально у них нема 226 депутатів. Про це сьогодні, 2 вересня, під час прес-конференції розповів політолог Ігор Танчин.

За словами політолога, для того, щоб можна було ухвалювати рішення необхідно набрати додатково хоча б п'ять депутатів.

"У фракцій УДАРу, Свободи чи Батьківщини можуть бути такі випадки, коли депутати хворіють чи перебувають у від'їздах, а рішення потрібно приймати. Це все призводило до того, що з кожного питання треба домовлятися з депутатами від КПУ і ПР. Ми були свідками того, що навіть з тих питаннь, які мали принциповий характер для ведення бойових дій, неможливо було досягнути консенсусу у парламенті. Ця ВРУ - недієздатна, а тому вибори необхідні", - сказав Танчин.

Він також додав, що можна було б примусити депутатів голосувати, застосувавши проти них жорсткі заходи.

"Йдеться про тих нардепів, які були помічені у сепаратизмі та колабораціонізмі. Однак зробити це не можливо, бо такі засоби впливу непередбачені законом. Це виходить за межі законодавчого поля і це був би державний переворот. Колапс однієї гілки влади можуть вирішити тільки перевибори. Це обіцянка президента і вимога Майдану", - наголосив політолог.

Водночас Ігор Танчин додав, що є кілька моментів, які зроблять ці вибори дуже проблематичними.

"Вибори відбуватимуться за старою системою. Не виконані будуть обіцянки про відкриті списки та пропорційну систему виборів. Ще одним питання буде те, що представницький орган має представляти всю країну, а з цим будуть проблеми, адже не лише Крим не зможе проголосувати, але і дві східні області, де вибори теж можуть не відбудутися. Це створює нові проблеми, адже завжди можна буде оголосити, що така ВРУ є нелегітимною та можна буде закинути парламенту те, що він не представляє інтереси всього народу України. У такий спосіб знову за допомогою Росії можуть дестабілізувати ситуацію", - сказав Ігор Танчин.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ