Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Суспільство пішло на два кроки вперед, а парламент залишився на рівні законів 16 січня, - Кошовий

Основна загроза і виклик для парламентських виборів - це АТО і її динаміка. З 16 січня для виборців Верховна Рада стала нелегітимною. Тоді були прийняті закони, які суттєво обмежили права та свободи українських громадян. Деякі особи ще досі за узурпацію влади злочинними законами від того ж таки 16 січня не понесли відповідальність. Про це сьогодні, 2 вересня, під час прес-конференції заявив голова правління Львівського відділення КВУ Роман Кошовий.

За його словами, тепер, на старті виборчої кампанії, ми опиняємось в колізії.

Роман Кошовий пояснив, що 5 вересня мають бути сформовані ОВК, але суб'єктних подать ще нема, тому, швидше за все, буде змінено календарний план.

"Суспільство пішло на два кроки вперед, а ВРУ залишилася на рівні 16 січня. Суспільство не боїться відкритих списків, а депутати бояться. Будуть скорочені терміни кампанії та роботи комісій. На сьогодні є консенсус у ВРУ по деяких питаннях. Наприклад, у питанні прохідного бар'єр - 5%. Відкриті списки можуть бути непрохідними питанням у нинішньому парламенті, але воно нікуди не зникне. Це саботуватимуть в першу чергу самі депутати", - сказав Кошовий.

Він також додав, що ще одним питанням є те, чи буде представляти новообраний парламент усю країну.

"У світі є приклади, коли деякі території не приймають участь у виборах, але парламентаризм там працює, наприклад Греція та Туреччина, коли турки окупували частину грецької території. Нині ж в Україні єдиний легітимним орган - це президент. Лише вороги України говорять про те, щоб вибори не проводити. В Криму депутати будуть залишатися тими мажоритарникам, які були. Зрештою, депутат представляє виборців усієї України, а не лише окремого округу", - нагадав Роман Кошовий.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ