Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

ВТРАЧЕНИЙ МАЖОРИТАРНИЙ РАЙ

За короткий час на всіх 12 мажоритарних округах Львівської області розпочнеться запекла боротьба за право представляти громаду у Верховній Раді України. Роздавати щедрі обіцянки, сипати патріотичними гаслами, а потім діставати захмарні зарплати і бонуси – у цьому наші депутати мастаки, а от звітувати за обіцяне, сумлінно день у день сповняти депутатські обов’язки, співпереживати людській біді – з цим поки що не склалось.

Натомість в умовах війни з російськими окупантами запит на чесність та справедливість – особливо гострий. Наш прогноз такий – на Львівщину чекає мажоритарне оновлення.

Андрій Тягнибок – депутат навпростець

На парламентських виборах 2012 року по одномандатному виборчому округу №125 до Верховної Ради був обраний Андрій Тягнибок, представник Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Аналізуючи його роботу на окрузі? слід одразу зазначити, що він був, сказати б, невидимий та не захоплювався звітами перед виборцями.

Eже саму виборчу кампанію Андрія Тягнибока експерти одразу назвали доволі незвичною. На відміну від опонентів він не надавав великого значення рекламі, зробивши ставку на особисте спілкування з людьми, без офіціозу. Також Андрій Тягнибок імпонував виборцям тим, що жодним чином не співпрацював з тодішньою офіційною владою, яку здебільшого представляли члени Партії регіонів.

Загалом своїх опонентів він переміг завдяки бренду кандидата від об’єднаної опозиції. І таке враження, що після обрання народним депутатом ставлення до виборців – не змінилось.

Андрій Тягнибок часто відвідував район з особистими візитами та спілкувався з місцевими жителями не з трибуни, а навпростець. Відтак, багато-хто вважає, що як народний депутат він на окрузі був присутній мало.

Скажімо, міський голова Хирова Іван Голубець зазначив, що Андрія Тягнибок приїжджав у місто, однак конкретних вирішених справ не пригадує. "Конкретних вирішених справ я не можу назвати. Загалом міська громада, покладаючись на власні сили, не зверталася за допомогою до народного депутата. Єдиний раз ми писали звернення щодо виділення коштів на дощову каналізацію, однак грошей так і не дочекались. Не знаю, можливо, я помиляюсь, але маю сумнів, що Андрія Тягнибока оберуть знову, якщо він балотуватиметься по нашому округу", - наголосив міський голова Хирова.

Позитивно характеризує співпрацю з народним депутатом голова Старосамбірської районної адміністрації Мирон Пацай, нещодавно призначений на посаду від ВО "Свобода". Йдеться про допомогу під час боротьби з наслідками цьогорічного паводку, а також про сприяння в посиленні контролю за незаконною вирубкою лісів.

"Андрій Тягнибок багато зробив, аби донести інформацію про проблеми та наслідки стихійного лиха до вищих чиновників. Уже вирішено питання про надання близько 8 мільйонів гривень на боротьбу з наслідками паводку. Хочу навіть подякувати йому", - розповів Мирон Пацай.

На виборчому окрузі Андрій Тягнибок також запам’ятався своїм несприйняттям місцевої Самооборони. Також він мало співпрацював, або ж намагався не помічати різноманітні місцеві громадські організації. У той же час очільник Старосамбірської РДА зазначає, що про такі конфлікти йому невідомо. "Можу сказати чітко, коли громадські організації порушували болючі питання, а тим паче висвітлювали їх у ЗМІ, то депутат активно включався в процес їх вирішення", - зазначив Мирон Пацай.

Місцеві журналісти зазначають, що Андрій Тягнибок відкритий для спілкування. Він особисто відповідає на дзвінки, не цурається місцевих ЗМІ, готовий відповідати на незручні запитання. Попри це, постать Андрія Тягнибока мало представлена в тих же ЗМІ.

Воднораз редактор самбірської «Прикарпатської правди» Йосип Маланяк вважає,що Андрій Тягнибок як учасник Антитерористичної операціїна Донбасі має всі шанси знову перемогтина окрузі.

Додамо, що закон визначає обов’язок народного депутати звітувати перед своїми виборцями, однак відповідних звітів від Андрія Тягнибока за період його депутатства не було. Принаймні ми їх не знайшли."Народний депутат не може приїздити на округ з особистими візитами, а офіційних було доволі мало. Своїм виборцям він не надав звіту про свою діяльність, як це визначено законом", - зазначають експерти.

Наш оглядач,що родом із цих країв, Юрій Кміть вважає, що Андрія Тягнибока чекає непроста боротьба із цілою групою потужних кандидатів, серед яких найперший - володар другого місця на попередніх виборах, екс-перший заступник НАК "Нафтогаз", «ляшколізований» Андрій Лопушанський. Подейкують, про можливе висування міського голови Самбора Тараса Копиляка, а також турківчанина, екс керівника одного із підрозділів НАК Нафтогазу Ілл'ї Рибчича,дипломата, екс-керівника Старосамбірської освіти Василь Кирилича. Говорять і про багаторазового депутата Львівської обласної ради, екс-першого заступника губернатора, самбірчанина Тараса Федака, і про сотника Майдану, пораненого на вулиці Грушевського Олега Лабецького та про ще одного героя АТО, який родом із цих країв. На думку Юрія Кмітя, на цьому окрузі можлива перемога абсолютно нової кандидатури, нового «політичного обличчя".

Андрій Тягнибок відповів на запитання Гал-інфо.

– Що вдалося зробити на окрузі, а що - ні?

– Річ у тім, що моя депутатська діяльність збіглася у часі з відомими подіями. Одразу після виборів, коли Януковичу вдалося сколотити більшість у ВР - за рахунок переважо мажоритарників та тушок-перебіжчиків, стало зрозуміло, що режим  здаватиме Україну Путіну. Попри солодкі загравання із Європою ми розуміли, що ніякої Асоціації не буде.

Розпочалася акція "Повстань Україно", а потім Майдан і війна. Всі мої зусилля були спрямовані на участь у цих подіях, де вирішується доля держави. А тому не конче вдавалося приділити увагу проблемам округу. Опріч того, спершу влада у районах була регіонівська і доводилось докладати багато зусиль для бротьби із розкрадання, корупцією, хабарництвом, із всім тим, що було притаманне режиму. Однак при найменші нагоді проводив зустрічі з виборцями.

Звісно, дасть Бог, війна закінчиться і тоді всі зусилля будуть спрямовані на розбудову краю.

Попри все, вдалося домогтися виділення 7 млн грн, в рамках Кіотського протоколу – для Турківського району, 9 млн грн – для Сколівського та 7 млн грн – для Старосамбірського.

Знову ж таки, незважаючи на відвертий саботаж колишнього регіонівського голови Старосамбірської РДА Володимира Цегенька, який не спромігся навіть надіслати офіційного звернення до уряду, все ж вдалося домовитись про будівництво міжнародного пункту пропуску Нижаковичі – Мальговичі. І з польської сторони уже почалося будівництво.

Окремо хщчу сказати про паводок, який спіткав Старосамбірський район. Ми домоглися, що його визнали стихійним лихом регіонального рівня, це дало змогу дістати 7,7 млн грн для подолання наслідків.

Також практично вирішено питання створення Старосамбірського управліня водного господарства. Дивно, але у районі, який регулярно потерпає від повеней, такої структури не було, його обслуговували сусідні. Ну і звісно, залишається загальноукраїнська біда - проблема доріг, над чим і будемо працювати.

Ірина Фаріон мінус Ліза

Ірина Фаріон одна з найепатажніших представниць Львівщини у Верховній Раді VII скликання. Запам’яталась гучними і саркастичними виступами, нищівною критикою уряду Януковича та мажоритарною тишею на окрузі №116.

У передвиборчій програмі Ірини Дмитрівни можна знайти таке – усунення від влади режиму олігархічної диктатури та ліквідація наслідків його правління; докорінне очищення держапарату та відповідальне народовладдя замість свавілля можновладців і бутафорної «демократії»; могутній середній клас і соціальний захист замість панування олігархії та грабунку країни; збереження національної ідентичності та відновлення історичної справедливості замість розгулу українофобії та реваншу радянської імперії.

Не знайшли жодної проблеми округу, яку Ірина Фаріон хотіла б розв’язати, це все є загальноукраїнські обриси.

У своєму річному звіті про роботу у Верховні Раді Ірина Фаріон як депутат від ВО «Свобода» виокремила три досягнення – змусили ходити більшість депутатів на роботу, протистояли «звучанню мови окупанта у сесійній залі», засвідчили, що мають нормальну фізичну підготовку і зможуть боротись з правлячою більшістю. Знову ж таки – всеукраїнський масштаб.

Натомість, аналізуючи роботу Ірини Фаріон на окрузі експерти зазначають, що не помітили такої роботи. «Пані Ірина була дуже зайнята справами Верховної Ради і в неї, вочевидь, не вистачало часу, аби навідуватись до виборців», - прокоментував політолог Юрій Шведа.

Також політолог зазначив, що всі львівські висуванці у Верховній Раді намагались максимально реалізовувати свої програмні положення, але вони не пройшли перевірку на вирішення проблем своїх округів.

Тат і не так. Ось, скажімо, просвітницька діяльність ніколи не буває зайвою. Відтак, авторський проект Ірини Фаріон «Від книги до мети» – презентації книжок і авторів  –  привертає увагу, але цього абсолютно недостатньо. До того ж конкуренти обов`язково пригадають скандал з комуністичним минулим.

Знову ж таки, за часів, коли Ірина Фаріон була депутатом місцевого рівня, вона відвідувала зі своїми освітніми проектами львівську середню загальноосвітню школу № 91. Нині, як повідомила директор школи Іванна Здирко, такі заходи не проводяться. Директорка припустила, що тепер політик заклопотаний справами загальнодержавної ваги.

Водночас голова Залізничної районної адміністрації Львова Ірина Гримак зазначила, що постійно спілкується з помічниками депутатки Ірини Фаріон. «Депутатська громадська приймальна в районі працює, я знаю, що людям надають правову і матеріальну допомогу, особисто з Іриною Фаріон не спілкувалась. Але я рік на посаді, до того ж, самі знаєте, які події почались в країні», - сказала Ірина Гримак.

За словами самої Ірини Фаріон, люди часто звертають в громадські приймальні депутата Верховної Ради з питаннями, які не є у його компетенції, тож розв`язувати їхні проблеми повинні представники місцевих органів виконавчої влади. На думку свободівки, негаразди, з якими приходять люди, сигналізують про абсолютну неспроможність розв'язувати елементарні проблеми на місцевому рівні.

Підсумок. Ірині Фаріон для перемоги не завадить додати яскравих парадоксів, епітетів та порівнянь, на які вона "присадила" свого виборця. Адже на тлі антикримінальної революції, що обернулась російсько-українською війною, на котрій за Україну масово кладуть свої життя російськомовні українці, – на цьому тлі повчальна історія про те, що ім'я «Ліза» походить від слова «лизати», набуває іншого змісту.

Хто на Васюника?

На виборах до Верховної Ради України VII скликання, у 117 виборчому окрузі, що включає Галицький, Франківський та частину Шевченківського району міста Львова, перемогу здобув висуванець від політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» Ігор Васюник. У відсотковому співвідношенні Ігор Васильович отримав найнижчий рівень підтримки, порівняно з переможцями по інших округах Львівщини (27.34%). Його найближчий конкурент Тарас Стецьків програв Васюнику лише 3% голосів виборців. Але зі Стецьківимцього разу дуелі не буде: останній йде на вибори за списком «Громадянської позиції», однак це не означає, що вибори будуть легкими, якщо Ігор Васюник знову спробує свої сили на окрузі.

Як представник Львівщини, Ігор Васюник декларував прагнення відродити промисловий статус Львова, знизити тарифи на послуги ЖКГ, залучити інвестиції в економіку Львова з метою створення нових робочих місць, зупинити міграцію населення, лобіювати прийняття закону «Про історичну центральну частину Львова», недопустити виключення центральної частини міста зі списку світової спадщини ЮНЕСКО, відстоювати інтереси профспілок Львівщини. Правильні глобальні завдання, хоча відновити промисловість Львова – це явно легше сказати, ніж зробити. Також зрозуміло, що такі масштабні завдання потребують напруженої праці на законодавчому рівні. Отож, ми занурились у статистику.

Власне, судіть самі. Законопроекти, подані суб'єктом права законодавчої ініціативи, – 38. Єдиним ініціатором Ігор Васюник виступив по 18 проектах постанов і законів. Набрали чинності – дві постанови «Про проведення парламентських слухань на тему: "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків: проблеми та шляхи їх вирішення» (16.01.2014), «Про звільнення Королевської Н.Ю. від виконання обов'язків Міністра соціальної політики України» (24.02.2014) і один Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення розрахунків в паливно-енергетичному комплексі» (02.07.2014).

Основні сфери, яких стосувалися закони: внесення змін до Податкового кодексу України, до Бюджетного кодексу України та до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" (щодо спрощення порядку складання та подання фінансової звітності для суб'єктів мікропідприємництва).

Ігор Васюник є головою підкомітету з питань нафтової промисловості і нафтопродуктозабезпечення Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки. І нього є два законопроекти, що стосуються енергетики: Про внесення змін до Закону України "Про основи національної безпеки України" щодо визначення засад енергетичної безпеки України та Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення розрахунків в паливно-енергетичному комплексі.

Інші цікаві проекти постанов та законів, до появи яких приклався Ігор Васюник: 14.03.2014 р. – Постанова «Про відзначення 50-річчя заснування міста Новояворівськ Львівської області», 11.03.2014 р. – Постанова «Про проголошення Дня Героїв Майдану в Україні», 28.02.2014 р. – Постанова «Про цільове використання майнового комплексу відпочинку "Пуща-Водиця" урочища "Межигір'я" (урядової резиденції "Межигір'я")», 20.08.2013 р. – Постанова «Про відзначення 750-річчя князювання Лева І Даниловича», 18.04.2013 р. – Постанова «Про організацію та проведення заходів з відзначення 1025-річчя хрещення Київської Русі», 19.04.2013 р. і так далі. 

У своєму останньому депутатському звіті, Ігор Васюник окреслив такі проблеми округу: – захист інтересів об’єднання роботодавців Львівщини, захист інтересів агропідприємств та фермерів Львівщини, рейдерські дії на території ринку ТзОВ «Привокзальний ринок», ремонт комунальних доріг області,спорудження пам’ятника Митрополиту А.Шептицькому у Львові.

Директор львівської школи № 66 Лілія Фещук дуже схвально відгукується про депутата. «Ігор Васюник вже традиційний гість в нашій школі. Він не лише відвідує свято Першого дзвоника, а регулярно зустрічається з колективом школи, учнями, надає матеріальну допомогу. Цього року ми отримали дуже гарні подарунки – нові двері в спортивний зал, поміняно 4 вікна, придбано багатофункціональний пристрій, яким можуть користуватись не лише вчителі, а й школярі», - зазначила вона.

Згодом ми з’ясували, що Лілія Фещук була довіреною особою Ігоря Васюника на парламентських виборах 2012 року.

У Хміля є шанс: нічого кепського не зробив

Михайло Хміль, ще будучи депутатом Львівської міської ради, якось сказав, що виконати усі побажання виборців неможливо через хронічну нестачу коштів в міському бюджеті. Образ відкритого і щирого політика, вочевидь, допоміг йому виграти мажоритарні вибори на 115 окрузі у Львові. А ще статус єдиного кандидата від об’єднаної опозиції. Виграти у напруженому герці з Дмитром Добродомовим.

З найцікавіших обіцянок депутата можна виокремити такі – домогтися програми енергоощадних технологій для панельних будинків та програми оновлення внутрішньо-комунікаційних мереж; розширення мережі дошкільних навчальних закладів та унеможливлення корупційних втручань шляхом впровадження електронної черги; залучення інвестицій для відродження старих підприємств шляхом перетворення їх у ділові центри; державна програма підтримки екологічно безпечних підприємств у галузі харчової та легкої промисловості; повної заборони реклами алкогольних й тютюнових виробів, розробки державної програми фізичного і духовного розвитку, пропагування здорового способу життя. Хто б заперечив, але це той самий випадок згадують про нестачу кошті у бюджеті.

Михайло Хміль активно розповідає про свою депутатську роботу в соціальних мережах. Зокрема, у Фейсбуці можна прочитати, як він відвідує місцеві школи, бере участь в прибиранні Сихівського лісу, приїжджає на Форму видавців, вітає сихівських школярів з новим навчальним роком, відкриває дитячі майданчики. Також інформує депутат про діяльність своєї громадської приймальні.

Знову ж таки Михайло Хміль один із тих львівських депутатів, який відповідає на телефонні дзвінки. На запитання, чизнову балотуватиметьсь у Сихівському районі, Михайло Хміль відповів, що остаточне рішення буде ухвалено на з’їзді партії.

Серед найважливіших досягнень своєї каденції, він виокремив повалення «режиму Януковича».

Мажоритарна складова. Михайло Хміль виокремив такі ключові проблеми містян, з котрими ті чи не щодня приходять до його приймальні: протистояння з чиновниками, відновлення пенсій, повернення коштів із шахрайських кредитних спілок, приймання гуртожитків у комунальну власність міста, несправедливі тарифи та нарахування комунальних підприємств і державних монополістів, стан доріг і нові транспортні розв’язки. Звісно, є чимало звернень з проханням надати матеріальну допомогу. «Все упирається в час і в гроші, якщо мені пощастить знову прийти до Верховної Ради, я постараюсь закінчити розпочаті справи», - зазначив Михайло Хміль.

Настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦОрест Фредина розповів, що Михайла Хміля дуже часто можна зустріти в храмі. «Для Церкви важливо, щоб людина була практикуючим християнином, і Михайло Хміль є такою людиною. Він будує дитячі майданчики, організовує масові прибирання на Сихові, постійно діє його громадська приймальня. Нам за нього не соромно. До того ж допомагає у справірозпису нашої церкви», - зазначив настоятель.

Схвально відгукується про депутата і директор НВК «Школи-гімназії «Сихівська»» Іван Ухніцький: «Михайло Хміль частенько в нас буває. Зустрічається з вчителями, дітьми, батьками. Нещодавно зробив дуже хороший і корисний подарунок у вигляді сучасного ноутбука. Двічі з ініціативи депутата силами наших школярів ми прибирали Сихівський ліс. Сподіваюсь, що така традиція продовжуватиметься».

Політолог Юрій Шведа вважає, що Михайло Хміль може розраховувати на підтримку виборців і на цих парламентських виборах, оскільки він доволі часто відвідує Львів, свій округ, проводить особисті прийоми громадян, звітує про парламентську роботу.

Одне очевидно, боротьба буде жорстока, конкуренти згадають всі обіцянки і недопрацювання, і поясненням на взірець «у бюджеті нема грошей» тут уже не відбутись. Таке враження , що потрібно побільше харизми та спонсорів і якась яскрава виборча ідея, на кшталт «самоврядування Сихова», яка, на жаль, реалізоване не була.

Михальчишин: злет і морок

Юрій Михальчишин балотувався у 2012 році по мажоритарному окрузі №118 (місто Львів, Личаківський район, Пустомитівський район). Від самого початку всі прогнозували, що він піде по окрузі №115 (місто Львів, Сихівський район), але через узгодження опозиційних кандидатів округ дістався Михайлові Хмілю. Натомість Юрій Михальчишин змагався за місце в парламенті із Богданом Дубневичем. Виборців політик зумів переконати своїми полум’яними патріотичними промовами. Однак за час перебування у парламенті акцент робив на загальноукраїнських проблемах.

Варто додати, що передвиборна програма кандидата у народні депутати України Юрія Михальчишина не мала особливої прив’язки до округу. У програмі депутат окреслив загальнодержавні проблеми та обіцяв розвиток української нації та гідне місце України у світі. (З програмою нардепа можна ознайомитись на сайті ЦВК).

Юрій Михальчишин мав стрімкий злет своєї політичної кар’єри після різкого висловлювання щодо тодішньої влади Януковича, яку він назвав «синьожопою бандою», та пообіцяв, що «бандерівська армія перейде Дніпро» та прожене цю банду. Радикальні та сміливі виступи політика привернули увагу та прихильність багатьох розчарованих та радикально налаштованих виборців.

Однак після подій на Майдані багато хто почав закидати Михальчишину, що він не проявляв особливої активності. Інші учасники тих подій переконують, що Юрій Михальчишин просто не афішував своєї участі у революційних процесах. Натомість достеменно відомий факт, що під час судових справ щодо майданівців, які опинилися в заручниках режиму Януковича, нардеп Михальчишин ходив на суди та писав клопотання у Генпрокуратуру з метою пришвидшити процес звільнення революціонерів.

Тепер нардеп дещо зник із поля зору журналістів, став менш публічним. Його сторінка Вконтакте вже кілька місяців не містить нових повідомлень. Також оновлень давно не було і на сайті політика. Відомо тільки, що він на початку літа мав зустрічі з громадянами у різних областях України.

Після початку збройного конфлікту та агресії Росії на Сході від Юрія Михальчишина очікували радикальних та рішучих дій. Натомість політик зник з інформаційного простору і про його участь в АТО нічого невідомо.

Щодо роботи нардепа на окрузі, то, за спостереженнями експертів, більшу активність Юрій Михальчишин проявляв в частині свого округу в межах Львова, а населеним пунктам Пустомитівського району приділялося менше уваги.

Сільський голова с. Давидова Ігор Хрунь розповів Гал-інфо, що востаннє бачив нардепа ще під час виборчої кампанії 2012 року: був тоді присутній на одній із його промов.

«Я не мав за цей час зустрічі із цим чоловіком. В нашому населеному пункті він не з`являвся, принаймні я про це не знаю. У нас, як і у всіх, є багато проблем, вирішенню яких можна було б сприяти. Наприклад, проблема з проплатами коштів, інфраструктура села, ось тепер призупинене будівництво Народного дому», - сказав він.

За словами Ігоря Хруня, йому також невідомо, чи зустрічається Юрій Михальчишин із виборцями: «Я не знаю, бо оголошення про зустрічі я не бачив».

Натомість голова Личаківської районної адміністрації Львова Іван Лозинський розповів, що нардеп щосуботи проводить зустрічі з виборцями в окремо відведеному приміщенні в адміністрації.

«З людьми зустрічається якщо не він, то його помічник. Ми більше працювали з Михайлом Хмілем, він допомагав нам вирішити проблеми по казначейству. Юрій Михальчишин працював окремо з мешканцями, це ремонти покрівлі тощо», - сказав Іван Лозинський.

Далі буде.

Фото - uk.wikipedia.org

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ