Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Пазиняка розбудила революція

На парламентських виборах у 122-му одномандатному окрузі з центром в місті Яворові у 2012-му переміг Василь Пазиняк. Запам`яталось, що одразу по перемозі Василь Пазиняк пропав. У буквальному розумінні цього слова. Тиждень – другий. Телефон не відповідав, журналісти забили на сполох.

(ВТРАЧЕНИЙ МАЖОРИТАРНИЙ РАЙ, початок тут)

З’явився депутат відпочилим, але зникнення було символічним – під час усього свого депутатства на окрузі був присутній мало. Але під час Майдану і АТО дещо активізувався. 

У своїй передвиборчій програмі Висиль Пазиняк ставив перед собою більше партійних завдань, аніж соціальних чи економічних. Зокрема, він обіцяв вступити до фракції Об’єднаної опозиції "Батьківщина", не бути перебіжчиком, а в разі недотримання партійної програми – скласти мандат: вважалось, що Василя Пазиняка «тягне» до ВРУ олігарх Коломойський. 

На своєму окрузі Василь Пазиняк переміг підприємливого Тараса Козака. Перемогу Василю Пазиняку забезпечив бренд єдиного кандидата від опозиції і те що він неодноразово обирався до обласної ради.

Своїм виборцям Василь Пазиняк обіцяв соціальну справедливість, зростання прожиткового мінімуму, зарплат та пенсій, доступність освіти та медичних послуг. Натомість подав лише один законопроект про соціальний захист.

У передвиборчій програмі зазначено 14 обіцянок, з яких усі перебувають в процесі виконання. В ЗМІ жваво обговорювали законопроект №2823, відповідно до якого під заборону мала потрапити реклама засобів контрацепції, який, до речі, так і не був   проголосований.

Свій округ Василь Пазиняк, як вже було сказано, відвідував не надто активно, лишень приймальні депутата працювали.  Як розповів голова Жовківської районної ради Тадей Швай, з депутатом легко зв’язатись: "Він допоміг нам з відзначенням 500-річчя заснування сіл Гійчого та Волиці. Був зареєстрований відповідний законопроект». Але грошей на свято селяни так і не дочекались

Останній рік Василь Пазиняк зосередив свою увагу на допомозі постраждалим під час революції гідності, а також постраждалим добровольцям, учасникам бойових дій у зоні АТО.

Гал-інфо намагалось додзвонитися до Василя Пазиняка, але він був поза зоною. 

У медіа нардеп був присутній мало. Власне, як зазначають експерти, Василь Пазиняк був малопомітним депутатом. "Якби не його допомога постраждалим на Майдані та воїнам із зони АТО, його б ніхто не запам’ятав", – зазначають експерти.

Визначену законодавство необхідність звітувати перед виборцями він не виконав.

Ярослав Дубневич  «тушкою» не став. Як і обіцяв

Одномандатний виборчий округ №120. На парламентських виборах 2012 року переміг  Ярослав Дубневич, безпартійний самовисуванець. Свою головну обіцянку, не стати тушкою Партії регіонів, він виконав.  Скільки було галасу і пересторог! Але виконав. Сказав не стане і не став. Більше того, навіть бізнес захистив.  Вступу в партію УДАР у 2012 році, в її складі перебуває досі. І має ідеальну стартову площадку для перемоги на теперішніх виборах у тому ж окрузі.

Його передвиборча кампанія пройшла під гаслом "Жодного голосу Партії регіонів". У програмі Ярослава Дубневича поряд із загальноукраїнськими завданнями – про визнання УПА воюючою стороною, скасування закону "Про засади державної мовної політики", децентралізація влади – чимало зобов’язань стосуються інтересів округу. І на додаток – регулярні особисті звіти перед громадою.

У Городоцькому районі Ярослав Дубневич уклав 32 передвиборчі угоди з місцевими громадами, в Мостиському районі – 335, в Самбірському районі – 296. Згідно зі звітом депутата на середину 2014 року йому вдалось виконати 16 пунктів з 32 по Городоцькому району. Близько 20 відсотків з передвиборчих публічних угод виконано в Мостиському районі. В Самбірському районі виконано 168 із 296 зобов'язань. Точна арифметика – як у бізнесі.

Експерти зазначають, що Ярослав Дубневич працював на окрузі стабільно, однак ця діяльність провадилась не стільки в межах законотворчої діяльності, скільки із використанням власних ресурсів. Благодійний фонд, котрий належить братам Дубневичам, активно допомагав виборцям, ремонтував школи, будував пам’ятники, возив людей на прощі тощо.

Петро Сеньківський, голова Тулиголівської сільської ради: «Оцінюю роботу позитивно. Особливо порівняно з попередніми депутатами, котрі зникали безвісти на другий день після підрахунку голосів. Ми на постійному телефонному контакті з паном Ярославом. Ви знаєте, нині маємо АТО.  Наших хлопців відправляють на Донбас… Виникають різні проблеми. Дубневич завжди допомагає. А загалом ми співпрацюємо на різні теми. От споруди в селі пам’ятник героям УПА». 

Знову ж таки, представники моніторингових організацій наголошують, що перед виборцями Ярослав Дубневич звітував регулярно, як і передбачено законом. Проводились зустрічі з виборцями, котрі щораз висвітлювались у ЗМІ.

Активна депутатська діяльність та чималі ресурси роблять Ярослава Дубневича фаворитом на окрузі.  Експерти сходяться на думці, що дуже важко назвати кандидатуру, що змогла б скласти йому конкуренцію на теперішніх виборах в одномандатному виборчому окрузі №120.

Канівець  розгляне варіанти співпраці

Олег Канівець переміг на одномандатному виборчому окрузі №126 (міста Моршин, Стрий, Жидачівський, Стрийський райони), був висунутий від політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина».

По виборах підтримував тісний контакт зі своїм округом. Часто зустрічався з виборцями. Його доброчинний фонд «Добре серце» у міжвиборчий період хоч і зменшив активність, але продовжував фінансувати соціальні проекти. 

Словом, в Олега Канівця була добре стартова позиція, однак він здобув десяте місце у списку «Громадянської позиції», позбувшись мажоритарних клопотів і витрат. Головне питання – до кого перейде його виборець. У тому, що Олег Канівець впливатиме на цей перехід як корінний стриянин і досвідчений політик сумнівів нема 

Нагадаємо, що один із вчинків Олега Канівця спричинив перший гучний поствиборчий конфлікт на Львівщині:заява про вихід з фракції тієї ж «Батьківщини». Попри  шквал критики, мовляв, використав «Батьківщину», щоб стати депутатом, було два основних пояснення такого вчинку. По-перше, Олег Канівець не хотів брати  участь в політичному театрі Арсенія Яценюка. По-друге, вихід це був протест проти цькування, яке, за словами самого ж депутата, влаштував на окрузі проти його команди Віктор Швець, що курирував Львівщину від «Батьківщини».

Відтак, Олег Канівець остаточно утвердився у команді «Громадянської позиції» Анатолія Гриценка, очоливши виборчий штаб останнього на президентських виборах цього року і ставши одним із спонсорів Гриценка.

У  передвиборчих обіцянках Олега Канівця була одна дуже цікава, сказати б нехтива, що стосувалась створення Центрів із виявлення здібних дітей, підтримки талановитої молоді. Абсолютно не політична ініціатива, але, на жаль поки що, не реалізована вповні, лиш у Стрию діє Центр «Завтра», де з різними категоріями дітей  працюють професійні  психологи.

Свого часу Олег Канівець отримав 2 мільйони 300 тисяч на свій округ, що мали б піти на реконструкцію школи в Стрийському районі та ремонт фельдшерсько-акушерських пунктів у Жидачівському районі. Звіт про використання цих коштів, очевидно, слід очікувати в майбутньому.

Олег Канівець відповів на запитання «Гал-інфо».

– Що не вдалося зробити по округу?

Уся інформація про мою діяльність, як депутата-мажоритарника відкрита для широкого загалу. З нею можна ознайомитися на моєму персональному сайті та сайті благодійного фонду "Добре серце". На сайті Верховної ради України можна прослідкувати, як я голосував, які законопроекти вносив. Звичайно заплановано було багато, та за 2 роки, звісно, не все зробив. На те були об'єктивні причини. Майдан та військові дії на Сході круто змінили життя не тільки на моєму окрузі, а й усіх українців. Єдине шкодую, що не встиг до 3 вересня ц. р. встановити пам'ятник Легіону Січовим Стрільцям, 100-річчя яких відзначали у  Стрию та зробити все, щоб на загальнодержавному рівні відзначали цю історичну дату. Хоча ми провели конкурс і відібрали монумент львівських митців, зокрема, Василя Ярича і вже почали роботу. Обіцяю, що доведу це до кінця, лиш трохи зміниться ситуація.

– Чи будете й надалі продовжувати допомагати своїм виборцям?

Звичайно, це навіть не обговорюється. Всі мої громадські приймальні у Ходорові, Жидачеві та Стрию як працювали, так і працюватимуть. Я і мої помічники й надалі проводитимуть прийоми громадян, бо тільки через безпосереднє спілкування з виборцями депутат знає реальні проблеми та може впливати на них. Чимало моїх законопроектів базується на, здавалося б, місцевих проблемах, які при більш детальному вивченні виявляються загальноукраїнськими. Це моє глибоке переконання, ще з тих часів, коли я починав свою політичну діяльність, як депутат Львівської обласної ради. Ще раз наголошу: тільки тісний зв'язок з округом, співпраця з громадою дає змогу вирішувати будь які проблеми. 

– Ви підтримуватимете когось із конкретних кандидатів- мажоритарників на виборах в окрузі?

– Це питання на сьогодні не на часі, бо тільки після офіційної реєстрації, оприлюднення кандидатів можна буде розглядати варіанти співпраці та підтримки.

Ірина Сех – ставка на Броди

Від одномандатного виборчого округу №119 з центром у місті Броди до Верховної ради 7-го скликання пройшла Ірина Сех, політична партія ВО "Свобода".  Нема сумніву, що Ірина Сех багато зробила для свого округу. Особливо, коли була в.о. голови Львівської ОДА. Однак її опоненти  не втратять нагоди нагадати виборцям, що  вона, суміщаючи посаду народного депутата та виконуючого обов’язки голови ОДА, грубо порушила Конституцію України.

У своїй передвиборчій програмі Ірина Сех ставила перед собою такі цілі: ухвалення закону про імпічмент президента, відставка уряду Азарова, скасування пенсійної реформи, Податкового кодексу, "Харківських угод". Революція Гідності  повалила Януковича та Азарова. Ірина Сех як активний учасник Революції може сказати, що своїй передвиборчій програмі не зрадила.

Ірина Сех проголосувала за скасування закону "Про засади державної мовної політики", що також обіцяла зробити у своїй передвиборчій програмі. Однак експерти згодні з тим, що скасування закону Ківалова-Колесніченка була не на часі.

Як стверджують політологи, працюючи зі своїм округом, Ірина Сех зосередила увагу лише на Бродівському районі, котрий отримав певні переваги. Це можна простежити навіть на прикладі того, що Бродівський район отримав більше грошей на ремонт доріг порівняно, скажімо, з Радехівським .

Голова Буської районної ради  Володимир Замроз зазначив, що як очільник ОДА Ірина Сех не забувала про район, але… «Все пізнається в порівнянні. Якщо говорити про Буський район, то порівняно з сусідніми районами, Ірина Сех його обділила", –  зазначив Володимир Замроз.

Він також зазначає, що за весь час депутатства Ірини Сех, вони надсилали їй близько десяти звернень щодо кадрових питань тощо. На жодне не отримали відповіді. "Якщо бути відвертим, то я б не підтримав її на наступних виборах", - зазначив Володимир Замроз.

У ЗМІ Ірина Сех з'являлась багато, однак переважно як керівник області. Також вона намагалась сформувати певне середовище, однак переважно це були люди, що підтримували діяльність ВО "Свобода". Та найголовніша проблема, що Ірина Сех дуже гостро реагує на критику, а коли так, то можна створити тільки клуб шанувальників.

Фото - varianty.net

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ