Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Російська окупаційна влада Криму: терор, обшуки, допити, викрадення

Сьогодні, 12 вересня, під час зустрічі з громадськістю у Львові голова кримсько-татарського Меджлісу Рефат Чубаров розповів про сучасні кримські реалії окупованої території. Він переконаний, що окупаційна російська влада зробить з Криму військовий фортпост, де не буде місця етнічним українцям та кримських татарам.

В Криму бракує повітря там повернулася радянська влада

Рефат Чубаров розповів, що одна кримська активістка написала йому: «Тут просто немає повітря, тут немає чим дихати». Так вона пояснила ситуацію в Криму. Відчуття людей тривожні, адже вони живуть у постійному страху, під тиском терору та залякувань.

За його словами, окупаційна російська влада намагається швидко здійснити заходи, щоб легалізувати анексію Криму. Зокрема, у вересні в Криму будуть вибори самозваних органів влади. Російська окупаційна влада відноситься до цього, як до кроку, який має переконати світ у незворотності анексії Криму.

«Окупаційна влада використовує цілий арсенал заходів для деморалізації суспільства в Криму, щоб укорінити в людей страх. Люди, які пам'ятають радянську владу і сиділи в тюрмах, знають що це за методи. Так от нині в Крим повернулися радянська влада, але у найгірших її проявах», - сказав Рефат Чубаров.

Він нагадав, що за часів радянського панування, якщо людина не висловлювала відверто свою позицію, то вона могла бути об'єктом пасивного нагляду спецслужб і якимось чином знаходили собі нішу у суспільстві.


«Ця ж окупаційна влада така сама, як і радянська, але вимагає, щоб кожен демонстрував свою лояльність до неї. Якщо ви цього не робите, то стаєте об'єктом стеження, викликів, обшуків, допитів. Дітям у школах тепер розказують, що Путін найкращий лідер, а символ держави - триколор. Діти не розуміють цього», - сказав він.

Кремль бачить лише один Крим – військовий фортпост

Він наголосив, що з точки зору Кремля, Криму відведена роль військового фортпосту.

«Хто б що не говорив про розвиток туризму та мости, але окупаційна влада бачить лише один напрямок. Крим - це російський військовий фортпост і більше нічого. Якщо держава імперіалістична, то на цій території люди не потрібні, і саме тепер вони над цим працюють», - наголосив Рефат Чубаров.

Моральний терор та гоніння

«Сьогодні в Криму відбувається витіснення кримських татара. Вони зазнають постійного тиску, це постійні обшуки, в будинки вламуються люди в масках і зі зброєю. У такий спосіб окупаційна влада намагається встановити тотальної моральний терор та нагнітати страх. Відбувається викрадення людей», - сказав Чубаров.

Він додав, що російська окупаційна влада не буде жаліти нікого, в тому числі і росіян.

За його словами, окупанти ділять людей у Криму за етнічною ознакою. Етнічні українці та кримські татари в Криму сьогодні є найбільш вразливими.

«Окупаційна влада чинить тиск на релігійні спільноти. Почали вони з католиків, тепер іде наступ на мечеті та мусульманські громади. У них є список літератури, яку  відносять до екстремістської ,в тому числі і релігійна література мусульман. Проводять вилучення книг. Скажімо, книгу Джемільова, яка була у вільному продажу, теж вилучають», - сказав Чубаров.

Кримські татари залишаться на своїй землі

«Наша політика Меджлісу одна – ми усі залишаємся на своїй землі. Єдина причина покинути Крим - це якщо над людиною нависла реальна загроза, у тому числі фізичного знищення. Інших причин не може бути. Нас всього 300 тис.  і це наслідок багатовікової агресії з боку Росії. Ми не можемо не вживатии заходів, щоб зберегти своїх людей», - сказав Рефат Чубаров.

Він додав, що повернення кримських татар на батьківщину збіглося із здобуттям Україною незалежності.

«Ми мріяли про життя у справді незалежній Україні, у її складі, і от коли ми нарешті підійшли до нашої мети, відбулася ця агресія. Кримські татари не зможуть поступитися своїми поглядами, як цього вимагає окупаційна влада. Ми хочемо знайти механізми захисту нашого народу на міжнародному рівні. Найшвидший шлях, звісно, - це визволення Криму та повернення його в Україну. Але як цього добитися? Це те, чого ми чекаємо», - сказав Рефат Чубаров.

Світ повинен рятувати не Україну від російської агресії, а себе

За його словами, українці добре розуміють кримських татар, бо самі не раз ставали жертвами російської агресії.

«Історія вимагає від нас у нещасті кріпитися. Завдяки тій великій симпатії до кримських татар у Львові та Івано-Франківську, в інших містах, ми маємо шанс укріпитися і зміцніти. Народи, які пережили таке, у скрутні моменти підтримують інших, які нині потрапили в таку ж ситуацію. Такі народи незламні. У мене нема сумніву, що Крим повернеться, все це відбудеться, не знаю коли, але часові рамки не будуть тривалі. Світ перевернувся із окупацією Криму, і наше завдання допомогти світові зрозуміти до кінця що сталося. Вони мають усвідомити та визнати, що світ має рятувати не Україну і кримських татар, а рятувати себе. Зупинено Росію, і світ врятується», - сказав Рефат Чубаров.

Він також додав: «Те, що відбувається на сході України, – це наслідок того, що не змогли зробити на початку агресії. Я не можу судити про хворобливі думки Путіна. Можливо, це спроба захоплення нових територій, чи спроба закріпити за собою Крим, але він не зупиниться в цьому терорі. Тепер уся наша країна має відчувати себе у стані війни, має відчувати єдиний мобілізаційний дух і тоді ми переможемо!».

Фото - Сергій Бобра, Гал-інфо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ