Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Скільки коштує виборча кампанія?

Активісти руху Чесно, Львівської обласної громадської організації «Комітет виборців України» та представники Громадського Сектору Майдану Львова сьогодні, 17 вересня, оголосили основні вимоги громадськості до кандидатів у народні депутати та розповіли про нові виклики перед суб’єктами виборчого процесу.

Рух ЧЕСНО запроваджує проект «Чесна Рада» з метою збільшити фінансову прозорість кандидатів, політичних партій, що беруть участь у передвиборчій кампанії до парламенту VIII скликання.

За словами виконавчого директора ЛОГО КВУ Соломії Саврук, вартість виборчої кампанії для партії має становити 90 тис. мінімальних зарплат, яка в Україні сягає 1 218 грн, виходить, що сума не має перевищувати 109 620 000 грн. В свою чергу вартість кампанії мажоритарника має становити не більше як 4 тис. мінімальних зарплат, тобто 4 872 000 грн. Ці всі суми є прописані в українському законодавстві.

За даними ЧЕСНО, на парламентських виборах 2012 року найдешевша виборча кампанія коштувала 50 тис. доларів, а найдорожча – 1,5 млн доларів. Найбільше витрат припадає на зарплати працівникам виборчих штабів, виборчих комісій та підкуп виборців, - наголосили активісти.

Учасники ЧЕСНО презентували власні вимоги до політичних партій, які мають брати участь у виборах і само висуванців в одномандатних округах та закликали їх:

1.Відкрити повні автобіографії кандидатів, а не лише стислі дані, які можна прочитати на сайті ЦВК;

2.Відкрити повні майнові декларації кандидатів за 2013 рік (за виключенням тих кандидатів чиї декларації вже є доступні);

3.Оприлюднити детальний фінансовий звіт партії за 2013 рік;

4.За 5 днів до дня голосування оприлюднити деталізований проміжний фінансовий звіт про надходження коштів виборчого фонду партії/кандидата та їх використання;

5.Оприлюднити інформацію про джерела коштів, використаних для формування виборчої застави партії та кандидатів-самовисуванців.

Регіональна представниця Центру UA та ЧЕСНО Оксана Кузенко та представник Громадського Сектору Майдану Львова Костянтин Ковалишин в черговий раз наголосили на відповідальності як самих кандидатів, так і виборців.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ