Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові заставну нерухомість продають за півціни через своє підприємство своїм людям - шахрайство

ТОВ «Хіко» (меблевий магазин у Львові на вул. Петлюри) став жертвою рейдерської атаки. Було використано виконавчу службу. Про це йшлося сьогодні під час прес-конференції «Схеми привласнення заставного майна на Львівщині: об’єкти та виконавці».

За словами юриста Юрія Гром’яка, у засновника ТзОВ «ХіКо» Наталії Хміль шахрайським способом було вилучено приміщення. Схема проста і, судячи з переліку постраждалих, давно відпрацьована.

Юрист розповів про суть схеми на прикладі ТОВ «Хіко». Підприємець Наталія Хміль взяла у банку кредит. Через економічні обставини затримала виплати за цим кредитом. Юрист банку негайно, без відтермінувань, ставить на кредитній справі позначку «боржник» і відправляє майно (у цьому випадку – приміщення магазину) на торги. Там його оперативно викуповує інший власник. Торги організовує ПП «Нива-В.Ш.» Все виглядає майже законно. Але затримка з виплатою боргу становить лише три місяці, і банк укладає договір на реструктуризацію, який підприємство справно виконує, сплачуючи належні суми. Цікаво, що на момент торгів, точніше за тиждень до їх початку, борг по був погашений. Утім, це не завадило продати приміщення з аукціону за смішну суму. Вочевидь, продати невипадковим людям. І схоже на те, що у Львові давно певна категорія громадян, не обтяжених елементарними нормами людської моралі, в такий спосіб наживає статки.

Тепер факти. Є заява від 19.07.2013 р. №19.1-04/953 за підписом начальника управління примусового погашення заборгованості ЗКМ ПАТ «Укрсоцбанк» С.Цимбалова, в якій він просить відділ примусового виконання рішень управління Державної виконавчої служби ГУ юстиції у Львівській області повернути виконавчий документ (виконавчий напис №4329) без виконання та зняти арешт, накладене на нерухоме майно, а також зняти з реалізації на прилюдних торгах, призначених на 25.07.2013 р. нерухоме майно: нежитлові приміщення першого поверху літ. 24 по 37, загальною площею 463,8 м кв.. що розташовані в будинку «А-9» за адресою М. Львів, вул.. С. Петлюри, 2, реєстраційний номер 22739447, що належать ТОВ «Хіко» на праві приватної власності. До зазначеної заяви долучено копію нотаріально посвідченої довіреності від 09.11.2012 про повноваження представника, що підписав заяву. Цю заяву відділ ДВС отримав 22.07.2013 р.

Водночас, незважаючи на лист банку та на фактично сплачену заборгованість, приміщення було продано за 1, 572 млн грн. (Слід зазначити, що в іпотечному договорі з банком вартість  приміщення становить 3,6 млн грн, заявила Наталія Хміль. Крім цього, «Хіко» замовило офіційну експертну оцінку приміщення, і попередні оцінки – 5-7 млн грн).

Отож, судовий виконавець продав майно, незважаючи на всі застереження. 

Пані Хміль нагадала, що торік начальником Головного управління юстиції у Львівській області був Андрій Багряк. А навесні цього року його підвищили посадою у Києві.

За даними Наталії Хміль, що приміщення придбала одна юридична контора  через свого юриста. Зі слів Хміль, «ця фірма за безцінь скуповує заставні приміщення і перепродає своїм людям». При цьому начебто активно співпрацює з ПП «Нива-В.Ш.» (Це підприємство реалізує заставне майно по всій Україні).

Більше як рік подружжя Хміль відстоює у судах своє право на власність. Суди виносять різні рішення. Так, Господарський суд Львівської області та Вищий господарський суд України визнали право власності за ТОВ «Хіко», Львівський апеляційний господарський суд – за підприємцем, який це ж приміщення зрештою й купив.

29 серпня 2014 року Верховний суд України повернув справу за позовом ТОВ «Хіко» до приватного підприємства «Нива-В.Ш.» - про визнання недійсними результатів прилюдних торгів - на новий розгляд.

На приміщення реєстраційна палата наклала арешт і тому наступний перепродаж його наразі унеможливлений. Утім, щоб не віддавати неправомірно придбане приміщення, підприємець, який його купив, зареєстрував у Києві ще одне приватне підприємство, зробивши інвестиційний внесок у статут нового підприємства цим самим спірним приміщенням.

ТОВ «Хіко» ще торік звернулося і до міліції: щодо незаконного відчуження майна було відкрито кримінальне провадження, але, як стверджує Гром’як, фігуранти справи не з’являються на вимогу слідчого.

Отож, як виснував юрист Юрій Гром’як, сьогодні всі ошукані: банк не має застави, підприємець – приміщення, яке не підлягало реалізації і яке виконавча служба продала з молотка на торгах, організованих ПП «Нива-В.Ш.».

ТОВ «Хіко» і тепер продовжує сплачувати кредит банкові (термін сплати кредиту – 2018 рік).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ