Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові пройде симпозіум «Права людини та довкілля у новій Україні: на честь професора Світлани Кравченко»

Львівський університет ім. І. Франка спільно з Міжнародною благодійною організацією «Екологія-Право-Людина», ГО «Бюро екологічних розслідувань», Юридичним інститутом Івано-Франківського університету ім. В. Стефаника за фінансової підтримки Фонду демократії ООН та Швецької агенції з міжнародного розвитку/Швецького посольства в Україні проводять симпозіум «Права людини та довкілля у новій Україні: на честь професора Світлани Кравченко». Повідомив прес-центр університету ім І. Франка.

Захід відбудеться 20 вересня у Дзеркальній залі (вул. Університетська, 1), а 21 вересня 2014р. у Будинку вчених (вул. Листопадового Чину, 6).

Екологічне право не може розглядатися окремо у процесі розробки стратегічних рішень,законодавства та правових доктрин. Право в царині прав людини не може бути сферою цілковито відокремленою від піклування про якість життя на землі. Уже не одне десятиліття низка професорів і практикуючих юристів екологічні права визнають невід’ємною складовою прав людини. Міжнародні та національні суди в Європі, Африці, Азії, Північній та Південній Америці трактують угоди та конвенції, національні конституції і законодавство з прав людини на користь захисту довкілля. Саме розгляду проблем охорони довкілля крізь призму прав людини, місце екологічного права в європейських реформах нової України буде присвячений міжнародний симпозіум, що проходитиме у Львові.

Учасники симпозіуму обмінюватимуться практичним досвідом і результатами найновіших наукових досліджень у сфері прав людини та екологічного права, щоб виокремити нові та продуктивні царини людської думки, співпраці та дії.

Симпозіум присвячений пам’яті професора ЛНУ ім. Івана Франка та Орегонського університету Світлани Кравченко, яка протягом трьох десятиліть була ініціатором захисту довкілля у Центрально-Східній Європі і як науковець, і як практик.

Довідка.

Кравченко Світлана опублікувала біля 190 статей, а також дванадцять книг і розділів книг англійською, українською та російською мовами. На початку ХХІ століття проф. С.Кравченко прийшла до висновку, що дуже важливо розуміти право на безпечне довкілля як фундаментальне право людини. Її остання книга — «Права людини і довкілля» — стала кульмінацією її роздумів і вперше у світовій науковій літературі поєднала описи судових рішень у цій сфері з кожного континенту і від міжнародних інституцій, які сприяли розвитку цих понять.

Проф.Кравченко С.М. була обрана віце-головою Комітету з дотримання Конвенції ООН про доступ до інформації, участь громадськості в процесі прийняття рішень та доступ до правосуддя з питань, що стосуються довкілля і працювала в Комітеті до останнього дня свого життя. У 2011 році вона отримала Вищу академічну нагороду від Академії екологічного права Міжнародного союзу охорони природи (МСОП) як визнання її експертних знань та впливу, який вона мала в сфері охорони природного довкілля серед водночас і науковців, і юристів-практиків різних країн.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ